Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

od bardzo długiego czasu moja mama jeździ na rowerze, który ma z 20 lat. Zazwyczaj zapytana o jazdę na nim nie narzeka.

Widziałem od pewnego czasu że koło schodzi na boki i ociera o błotnik. Dziś pomyślałem że być może warto byłoby centrować przednie i tylnie koło. 

Jednakże po bliższym zapoznaniu się z szprychami widzę że są wygięte!!! Gdy o tym myślę to strach byłoby mi wsiąść na taki rower. Dodatkowo 

zdecydowanie mógłbym wymienić linki i zmienić klocki hamulcowe. Jakie  klocki hamulcowe polecalibyście kupić do takiego roweru?  Zdecydowanie najgorsze są koła. 

Pytanie czy takie koła są do wymiany czy też można coś z nimi jeszcze zrobić? Na jakie koła można je wymienić? 

W dalszej kolejności pomyślałbym o napędzie i ewentualnie zmianie wolonobiegu. Poproszę o pomoc  w doradzeniu jak zadabnać o tak wiekowy rower. 

161 (1).jpg

164.jpg

160.jpg

162.jpg

163.jpg

Edytowane przez RowerowyElf
błąd ortograficzny
  • RowerowyElf zmienił tytuł na [Naprawa] Rower damski Action Zone z 2000 roku
Napisano

Rower ma ćwierć wieku, wygląda na to, że nigdy nie był serwisowany, naprawiany i "dbany". Wartość tak jak stoi to może 100pln na jakimś OLXie. Inwestycje to 200-300pln koła, 200pln napęd, dodaj do tego inne potrzebne rzeczy - i nadal będzie to zabytkowy rower z dramatycznie przestarzałym wyposażeniem - od napędu, przez hamulce po najtańsze i najpodlejsze koła.

Ciężko jest nawet określić co będzie trwalsze - czy te koła, które obecnie posiadacie, po naprawach - czy nowe, najtańsze - w których raczej nie spodziewałbym się dobrej jakości. Zaczniesz inwestować, rozbierać, naprawiać - poświęcisz mnóstwo czasu i moim zdaniem zanim to zaczniesz robić - musisz zadać sobie pytanie czy to nie jest czas na zakup nowego roweru. Minęło ćwierć wieku, czy to nie jest właściwy dzień na zakup najtańszego, ale współczesnego roweru?

Zrób kosztorys finansowy + Twoje zaangażowanie i czas, pomnóż wszystko razy dwa, bo problemów po drodze możesz się spodziewać mnóstwo. I skonfrontuj to na przykład z tym:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kross-hexagon-2-0-eq-27-5-pd42149/?v_Id=229765&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=19529637099&gclid=CjwKCAjwjtTNBhB0EiwAuswYhlwehCUi4jwyGhhpYnP5-Z6zJE3i02WpNsMoL73iAUDk8xhu1p0W-BoCXsMQAvD_BwE

Napisano (edytowane)

Masz rację, zwłaszcza że to wcale nie jest takie pewne że jazda na tym rowerze będzie bezpieczniejsza ani że w sposób zadowalający uda mi się go naprawić.

Edytowane przez RowerowyElf