Aleryon Napisano Czwartek o 17:38 Napisano Czwartek o 17:38 (edytowane) Siema Szukam optymalnego roweru do codziennej jazdy do pracy po ścieżce rowerowej, ulicy a jak sytuacja będzie tego wymagała to czasami i po chodniku, 7km w jedną stronę (14km w dwie) tak by jechało się szybko i przyjemnie do 2500zł dla mężczyzny wzrostu 182cm i wagi 98kg Polecicie coś? Póki co zastanawiam się nad Rower crossowy KROSS Evado 4.0 M Spoiler https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-kross-evado-4-0-m-pd47869/?v_Id=268403 Edytowane Czwartek o 17:39 przez Aleryon Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 18:59 Napisano Czwartek o 18:59 (edytowane) Do codziennej jazdy do pracy potrzebujesz roweru z błotnikami i dobrze by było, z jakimś bagażnikiem, żeby zabrać swoje rzeczy.. Zamiast tego Evado z prostym napędem 2x9 i niepotrzebnym uginaczem z przodu, za to bez żadnego wyposażenia za wcale niespecjalnie rewelacyjne pieniądze możesz kupić np. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-vortrieb-modell-1-2-pd51385/?v_Id=280259 w rewelacyjnej cenie bo CR najprawdopodobniej wykupiło zapas tych rowerów od niemieckiego właściciela i dystrybutora (to zdaje się była marka własna bike-components.de, z któej chyba się wycofali)... Dlaczego rewelacyjnej? Bo oryginalną ceną sklepową tych rowerów było ok. 1200 EUR, a komponenty jak: 8-biegowa, mniej kłopotliwa w codziennej obsłudze piasta Alfine, błotniki, bagażnik, stopka, bezobsługowe oświetlenie na dynamo sprawiają, że za 1900 zł dostajesz zdecydowanie więcej dopasowanego do Twojego zastosowania roweru w rowerze... Ostatnio na forum był wątek, w którym ten rower się pojawił. Koledzy pisali, że rower jest przyjemny, szybki, a ja dodam, że z dużym potencjałem na ulepszenie, gdybyś np. kiedyś zapragnął cichego i niekłopotliwego napędu na pasek zamiast łańcucha. Edytowane Czwartek o 19:01 przez HSM 1 Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 19:41 Napisano Czwartek o 19:41 Tak, mam ten rower. Od listopada jeżdżę nim do biura - idealny rower miejski. Skuteczne błotniki, oświetlenie, dobre hamulce, piasta wielobiegowa niekłopotliwa. Nawet siodełko, choć wygląda twardo, jest wygodne. Super okazja i choć teraz 300pln drożej niż w listopadzie, to nadal warto. Kupujesz ten rower, jedną sakwę i dobre zamknięcie i jesteś królem ścieżki rowerowej. 1 Cytuj
Aleryon Napisano Piątek o 03:47 Autor Napisano Piątek o 03:47 8 godzin temu, HSM napisał: Do codziennej jazdy do pracy potrzebujesz roweru z błotnikami i dobrze by było, z jakimś bagażnikiem, żeby zabrać swoje rzeczy.. Zamiast tego Evado z prostym napędem 2x9 i niepotrzebnym uginaczem z przodu, za to bez żadnego wyposażenia za wcale niespecjalnie rewelacyjne pieniądze możesz kupić np. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-vortrieb-modell-1-2-pd51385/?v_Id=280259 w rewelacyjnej cenie bo CR najprawdopodobniej wykupiło zapas tych rowerów od niemieckiego właściciela i dystrybutora (to zdaje się była marka własna bike-components.de, z któej chyba się wycofali)... Dlaczego rewelacyjnej? Bo oryginalną ceną sklepową tych rowerów było ok. 1200 EUR, a komponenty jak: 8-biegowa, mniej kłopotliwa w codziennej obsłudze piasta Alfine, błotniki, bagażnik, stopka, bezobsługowe oświetlenie na dynamo sprawiają, że za 1900 zł dostajesz zdecydowanie więcej dopasowanego do Twojego zastosowania roweru w rowerze... Ostatnio na forum był wątek, w którym ten rower się pojawił. Koledzy pisali, że rower jest przyjemny, szybki, a ja dodam, że z dużym potencjałem na ulepszenie, gdybyś np. kiedyś zapragnął cichego i niekłopotliwego napędu na pasek zamiast łańcucha. Zapomniałem dodać że błotniki, oświetlenie i koszyk na bidon mam z poprzedniego roweru któremu pękła rama. Cytuj
HSM Napisano Piątek o 08:17 Napisano Piątek o 08:17 (edytowane) @Aleryon rozwiązania producenta przeznaczone pod konkretny rower i montowane fabrycznie są niemal zawsze lepsze, bardziej estetyczne czy funkcjonalne niż "dodatki", zwłaszcza "dodatki uniwersalne" pod dowolny rower. Nie wiem, czy zdjęte ze starego roweru błotniki są błotnikami pełnymi do montażu na stałe, czy przyczepianym ad-hoc półśrodkiem (bo tylko solidne, pełne błotniki zapewniają skuteczną ochronę przed zabrudzeniem). Nie wiem, czy zdjęte oświetlenie jest oświetleniem niewymagającym żadnej uwagi ze strony użytkownika, takim co to nie trzeba ani pamiętać o ładowaniu, ani akumulator nie zdechnie na mrozie, po prostu bierzesz rower, jedziesz i światła działają (a tak jest w przypadku dynamo w przedniej piaście i firmowych lampek od B&M). W dodatku to wszystko jest zgrabnie i estetycznie dopasowane, bo chociażby kable od oświetlenia są elegancko schowane pod błotnikami. Nie wiem, czy stary bagażnik też jest rozwiązany w ten sposób, że jak go nie używasz, to nie rzuca się w oczy i nie przytłacza wizualnie tyłu roweru, bo jest ładnie wkomponowany jako podpora błotnika... Nie chodzi mi o namówienie Cię na tego Vorttrieba 🙂, ale po prostu zwróć uwagę, że żaden zwykły cross - nawet jak go doposażysz w różne akcesoria - a już zwłaszcza ten Evado, nie będzie "miał startu" do Vortrieba wizualnie, estetycznie, ale też użytkowo w mieście na asfalcie czy drogach dla pieszych i rowerów.. To jest po prostu rower ze zdecydowanie innej półki cenowej (właśnie z okolic tego 1000 EUR), który z uwagi na niekorzystny splot okoliczności dla producenta/branży rowerowej jest teraz dostępny w CR za mniej niż połowę swojej wartości. Z reguły takie przemyślane rowery do miasta są droższe. Decathlon ma swojego Elopsa składanego w podobnym duchu (https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-wysoka-rama/_/R-p-305017?mc=8611229&c=Niebieski). Tylko, że ten elops jest na zwyklej przerzutce/kasecie, które są zdecydowanie bardziej upierdliwe w codziennym czyszczeniu i bieżącej konserwacji niż piasta wielobiegowa, no i z przerzutką nie zmienisz biegu, stojąc na światłach, Ma tańsze komponenty (choćby te hamulce Btwin by Tektro zamiast pelnego alfine). A i tak jest zdecydowanie droższy (nawet po obniżce z okolic tego 1000 EUR właśnie do obecnych 3600 PLN) od vortrieba. Do niedawna był na forum proponowany osobom, które szukały właśnie jakiegoś nietuzinkowego roweru do miasta i nie miały problemu z wydaniem na niego więcej niż najtańszego ulepa. Teraz nie miałbym sumienia go polecać, jak pojawił się vortrieb. W dodatku takie rowery doskonale wpasowują się w opisany przez Ciebie sposób użytkowania i to nawet lepiej niż tanie crossy. No i nie widziałem jeszcze crossa, z rozpinaną ramą pod pasek Gatesa. Zadałeś pytanie. My podsunęliśmy propozycję, moim i kolegi zdaniem o wiele lepszą. Ale to Ty podejmiesz decyzję.... Edytowane Piątek o 08:51 przez HSM 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi