Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, zgłupiałem i proszę o radę w doborze długości szprych. 24 sztuki, zaplot na 2 krzyże, piasta ztto r2 tył straightpull - wymiary na grafice. 

Obręcz ERS 545mm, csc 

Z kalkulatora dt wyszły mi 270 i 268 (lewa/prawa)

Gemini 264/262, chat gpt 264 i 260

Szprychy pillar 1423 aero

Pierwsze koło i mam problem :) na tą chwilę zamówiłem 264 i 262 natomiast kalkulator dt wpędził mnie w srogie wątpliwości co do wyboru 

-5730190391464378213 (1).jpg

Edytowane przez mattpl
Napisano

Ostatnio też się męczyłem ze straightpullami, u mnie okazało się, że trzeba było mieć 4 mm krótsze, niż wskazywał kalkulator, tylko że ja nie miałem niczego zwymiarowanego, tylko sam to mierzyłem i kminiłem. Najprawdopodobniej nie doceniłem tego, jak szprycha wychodzi z osi do przodu, co skraca jej potrzebną długość. 

A jakie wartości wpisałeś do offsetu szprychy w kalkulatorze? Może powinieneś zmienić ich znak?

Napisano
Godzinę temu, Rafał87 napisał:

Serio wolisz ufać AI niż kalkulatorom? 

Gdybym ufał to bym nie pytał, zamówiłem 264, 262 oraz 270 i 268. Teraz tylko chciałbym wiedzieć od którego zestawu zacząć składać koło

W kalkulatorze wrzuciłem te dane @chester_jds

Screenshot_20260303-102516.Chrome.png

Napisano (edytowane)

No ej, przede wszystkim pitch circle musisz mieć inne - dałeś średnicę obudowy, a nie średnicę rozstawu dziurek. 37,48 oraz 44,13 musisz tam mieć.

A skąd to 1,3 w prawym offsecie? 1,97-0,64? A czemu tak? (Tu wychodzi moja nieumiejętność odczytania tego rysunku piasty)

Edytowane przez chester_jds
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Wrzuciłem, wyszło 270 i 269. Czyli 268 może być ok. Co do 1.3 gdzieś wyszukałem ale najpierw wrzucałem 1.97 ale nie wpływa na długość, 1.3 bo z tego co wyczytałem z prawej się krzyżują stąd uśrednienie 2 wartości bo połowa szprych siedzi w offsecie 1.97 a druga 0.64 @chester_jds

Edytowane przez mattpl