Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

rozważam te dwa rowery (żadnego innego). Mam pytania dotyczące tylko framesetów tych dwóch rowerów (co do osprzętu, wyposażenia, kół, opon, geometrii już sobie odpowiedziałem). O cenach tych rowerów i porównaniu do innych także nie rozmawiamy :)

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-na-wyprawy/checkpoint/checkpoint-alr/f/F224-2/checkpoint-alr-4-gen-3/49973/5332843

https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-3-alloy-shimano-cues/p/4223510?color=5448965-4223510

Więc proszę o odpowiedzi, sugestie:

1. Trek ma hak UDH i suport T47, Spec tradycyjnie. Czy do duży plus (a może minus) dla Treka? Może (ale tylko może) w przyszłości chciałbym założyć do któregoś z nich osprzęt bezprzewodowy Sram Apex XPLR AXS (bo póki co sporo tańszy od Shimano), czy hak ma tutaj znaczenie?

2. Czy jakość aluminium z którego wykonane są ramy, ich wykonanie, malowanie, bazując na doświadczeniach użytkowników, może się między nimi różnić czy raczej to podobny poziom?

3. Trek ma pełne wewnętrzne prowadzenie pancerzy (od góry główki ramy po tylne widełki) i wygląda ładniej, Spec ma prowadzenie tylko w rurze dolnej/skośnej ramy. Jakie rozwiązanie byście preferowali? 

4. Czy obsługa posprzedażowa, reklamacyjna Treka jest rzeczywiście tak dobra jak mówią i jak się ma do tego obsługa Specializeda?

Gdyby ktoś miał chęć odpowiedzieć na któreś z pytań to z góry dziękuję. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

ad. 1) UDH to tylko inne rozwiązanie połączenia haka z ramą, sam hak jest bez zmian i jest/będzie działać ze wszystkim. Suport T47 mam w jednym rowerze i to duży minus, sam suport jest drogi, 3 - 4 razy droższy niż BSA od Shimano, do tego dwa razy cięższy. Oczywiście potrzebujesz nowego klucza do tego suportu i uwaga - każdy producent suportu T47 ma inny układ ząbków, tj. co suport to inny klucz. 

ad. 2) nie wiem, ale podejrzewam, że w tej grupie cenowej raczej budżetowo

ad. 3) mam obecnie 4. rower z pełną integracją, serwis robię sam i zawsze przedłożę wygląd czystego kokpitu nad dodatkowy nakład czasu potrzebny do obsługi.

• +1 pomógł 1