grzechu2410 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Cześć , potrzebuje pomocy z droperem . Dotąd jeździłem na Dt Swiss 232 ONE o szerokości 27,2 .Kupiłem nowy rower i ma średnicę sztycy 34,9 szukam do niego dropera dobrej jakości , w miarę nie skomplikowanej budowy , żeby były do niego części zamienne ( uszczelki itp... ) cenowo do 1000zl polecacie jakiś ? Na celowniku mam Pro Koryak , OneUp V3😁 Edytowane 16 godzin temu przez grzechu2410 Cytuj
KSikorski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jedyny dropper, który wg mojej wiedzy jest cały przeskalowany pod 34,9 to bikeyoke revive max (ma goleń powiększoną z średnicy 25mm do średnicy 28mm). Cała reszta rynku ma po prostu grubszą rurę współpracującą z rurą podsiodłową, a wnętrzności, ślizgi etc są tożsame z wersjami 31,6 lub 30,9. Być może są jeszcze jakieś sztyce z powiększonym łożyskowaniem ślizgowym. Osobiście nie wydałbym swoich pieniędzy na "oszukane" 34,9 bo niczego to zupełnie nie wnosi. Cytuj
wr81 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Pytanie czy ma to znaczenie w tym konkretnym przypadku. Jeżeli do tej pory użytkowana była sztyca 27.2 to chyba nie ma wmagań ktore spełnia jedna. jedyna sztyca na świece za 1200PLN+. Chociaz w sumie D232 jest trochę ciekawostką z układem upside-down (ktory daje większą średnicę roboczą niż w klasycznym układzie przy danej średnicy sztycy) i małym skokiem. Właśnie, pytanie jeszcze - jaki skok? Z wymienionych pierwotnie propozycji Koryak z zwewnętrznym prowadzenie jest/był robiony przez SDG (odpowiednik Tellis z innym jarzmem siodełka, nakrętką ) Sztyce produkcji SDG są dostępne w dobrych cenach w Centrumrowerowym, dla 34.9 widę tylko wersję produkowaną dla (pod)upadłego YT - Postman w wersji v2, odpowiadający zapewne Tellis v2 (powyższe screene są z v1). https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-sdg-postman-v2-pd45609/?v_Id=245855 239PLN, szkoda że bez manetki. Cytuj
grzechu2410 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Jaka korzyść daje sztyca bikeyoke w porównaniu do oszukanych ? bo 1600zl za droper to trochę dużo. Skok jaki potrzebuje to 125 -150 mm . Sztyca oczywiście prowadzenie linki wewnętrzne, będzie to jeździć w Ghost lector Fs Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Średnica 34,9 powstała po to by ślizgi sztycy miały sensowną szerokość, bo te z "tradycyjnych" rozmiarów są po prostu za liche, łatwo się wyklepują, sztyce miewają luzy od nowości. Wynika to z faktu że droppery dopasowano do istniejących ram, a nie do realnych potrzeb konstrukcji. Rozmiar 34,9 to pierwszy rozmiar wprowadzony z myślą o dropperach. Drugi czynnik przy wyborze sztycy istotny z mojego punktu widzenia to możliwość łatwego odpowietrzenia lub łatwa i szybka dostępność wkładów pneumatycznych. Miałem kiedyś sztycę pro tharsis o skoku 100mm. Fajna i lekka sztyca, ale jak się zapowietrzy to całość do śmieci. Wkłady są nierozbieralne i niedostępne w handlu. Sztyce z funkcją odpowietrzenia bez rozbiórki znam trzy - bikeyoke revive, bikeyoke divine i rockshox reverb C1. Gwarancję dostępności wkładów ma się w przypadku oneup. Częściowo dostępne są wkłady do pro i giant. Rozbieralne i naprawialne wkłady mają Fox i kind shock. Reszta to jednorazówki. Oczywiście mogłem coś pominąć, ale to ogólny obraz. Edytowane 4 godziny temu przez KSikorski 1 Cytuj
wr81 Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu Co do maksymalnego wykorzystania średnicy to oczywiście jest to jak najbardziej korzystne. Przy okazji sprawdziłem i wygląda na to że trafiłem na ślepo. SDG Tellis v2 (czyli Postman v2) ma oddzielne zestawy serwisowe dla średnic 30.9/31.6 oraz 34.9. wynika z tego że średnica częsci roboczej rożni się.. Co do naprawialnośc, rozbieralności to moim zdaniem dla sztyc, gdzie ażt akiej różnicy w jakości działania jak. np w amortyzatorach z róznymi mniej lub bardizej zaawansowanymi tłumikami nie ma (ma po prostu zmieniać położenia), trzeba przeprowadzić rachunek ekonomiczny. Co wybrać,w pełni naprawialną, rozbieralną sztycę za 300EUR czy taką za 60 której będziemy robić podstawowoe serwisy a jak padnie kartdridż to wymienimy na nastepną...ot jest pytanie. Dodatkowo przy tych w pełni naprawialnych rozbieralnych trzeba też zadać pytanie pomocnicze czy te pełne serwisy będziemy robić samemu czy zlecać.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi