grzechu2410 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Cześć , potrzebuje pomocy z droperem . Dotąd jeździłem na Dt Swiss 232 ONE o szerokości 27,2 .Kupiłem nowy rower i ma średnicę sztycy 34,9 szukam do niego dropera dobrej jakości , w miarę nie skomplikowanej budowy , żeby były do niego części zamienne ( uszczelki itp... ) cenowo do 1000zl polecacie jakiś ? Na celowniku mam Pro Koryak , OneUp V3😁 Edytowane 12 godzin temu przez grzechu2410 Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jedyny dropper, który wg mojej wiedzy jest cały przeskalowany pod 34,9 to bikeyoke revive max (ma goleń powiększoną z średnicy 25mm do średnicy 28mm). Cała reszta rynku ma po prostu grubszą rurę współpracującą z rurą podsiodłową, a wnętrzności, ślizgi etc są tożsame z wersjami 31,6 lub 30,9. Być może są jeszcze jakieś sztyce z powiększonym łożyskowaniem ślizgowym. Osobiście nie wydałbym swoich pieniędzy na "oszukane" 34,9 bo niczego to zupełnie nie wnosi. Cytuj
wr81 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Pytanie czy ma to znaczenie w tym konkretnym przypadku. Jeżeli do tej pory użytkowana była sztyca 27.2 to chyba nie ma wmagań ktore spełnia jedna. jedyna sztyca na świece za 1200PLN+. Chociaz w sumie D232 jest trochę ciekawostką z układem upside-down (ktory daje większą średnicę roboczą niż w klasycznym układzie przy danej średnicy sztycy) i małym skokiem. Właśnie, pytanie jeszcze - jaki skok? Z wymienionych pierwotnie propozycji Koryak z zwewnętrznym prowadzenie jest/był robiony przez SDG (odpowiednik Tellis z innym jarzmem siodełka, nakrętką ) Sztyce produkcji SDG są dostępne w dobrych cenach w Centrumrowerowym, dla 34.9 widę tylko wersję produkowaną dla (pod)upadłego YT - Postman w wersji v2, odpowiadający zapewne Tellis v2 (powyższe screene są z v1). https://www.centrumrowerowe.pl/sztyca-regulowana-sdg-postman-v2-pd45609/?v_Id=245855 239PLN, szkoda że bez manetki. Cytuj
grzechu2410 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Jaka korzyść daje sztyca bikeyoke w porównaniu do oszukanych ? bo 1600zl za droper to trochę dużo. Skok jaki potrzebuje to 125 -150 mm . Sztyca oczywiście prowadzenie linki wewnętrzne, będzie to jeździć w Ghost lector Fs Cytuj
KSikorski Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu (edytowane) Średnica 34,9 powstała po to by ślizgi sztycy miały sensowną szerokość, bo te z "tradycyjnych" rozmiarów są po prostu za liche, łatwo się wyklepują, sztyce miewają luzy od nowości. Wynika to z faktu że droppery dopasowano do istniejących ram, a nie do realnych potrzeb konstrukcji. Rozmiar 34,9 to pierwszy rozmiar wprowadzony z myślą o dropperach. Drugi czynnik przy wyborze sztycy istotny z mojego punktu widzenia to możliwość łatwego odpowietrzenia lub łatwa i szybka dostępność wkładów pneumatycznych. Miałem kiedyś sztycę pro tharsis o skoku 100mm. Fajna i lekka sztyca, ale jak się zapowietrzy to całość do śmieci. Wkłady są nierozbieralne i niedostępne w handlu. Sztyce z funkcją odpowietrzenia bez rozbiórki znam trzy - bikeyoke revive, bikeyoke divine i rockshox reverb C1. Gwarancję dostępności wkładów ma się w przypadku oneup. Częściowo dostępne są wkłady do pro i giant. Rozbieralne i naprawialne wkłady mają Fox i kind shock. Reszta to jednorazówki. Oczywiście mogłem coś pominąć, ale to ogólny obraz. Edytowane 36 minut temu przez KSikorski 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi