MJD Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cześć, Zastanawiam się nad zakupem Trek Procaliber 8. Niestety występuje w nim dziwaczna korba "E*thirteen Helix" z zębatką 30T a koszt zamiennika tej zębatki jest delikatnie mówiąc przesadzony. Osobiście bardzo lubię długie podjazdy ale mimo to największa zębatka 51T z tyłu w połączeniu z 30T na przodzie jest dla mnie mało użyteczna więc od roku mam z przodu 34T i taka modyfikacja bardzo mi pasuje. Wpadłem na pewien pomysł, wydaje mi się, że temat jest prosty i powinno być wszystko ok ale proszę dajcie znać jeśli coś przegapiłem. Głupio by było po fakcie zorientować się, że nie wzięło się pod uwagę jakiegoś ważnego detalu. Otóż w aktualnym rowerze mam prawie nową korbę Shimano Deore FC-M5100 do napędów 1x11 gdzie oryginalną zębatkę (też 30T do chomikowej jazdy;) wymieniłem na Deckas 34T ze sklepu na A. Tak sobie myślę, że mógłbym zamienić te korby, to znaczy do Treka wrzucić tą aktualnie używaną M5100. Trek na stronie podaje, że linia łańcucha tego Helixa to 52 mm. Shimano podaje, że FC-M5100 również ma 52mm. Moja FC-M5100 nawet siedzi teraz w takim samym supporcie jak jest w Treku: Shimano Deore BB-MT501. A co do zębatki 34T, sprzedawca Deckasa podaje, że zębatka pasuje do napędu: 7,8,9,10,11,12 rzędowego. No cóż mogło by pójść nie tak? P.S. Jednocześnie wpadłem na inny wątek o tym rowerze i tej korbie który już porusza jeden aspekt którego nie przewidywałem, jakoby przy zębatce 34T linia łańcucha musiała zostać zmieniona na 55mm. Trochę mnie to zaskoczyło, ale może chodzi o to, że większa zębatka będzie już haczyć o ramę... Więc przynajmniej jeden problem występuje: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi