KewinzOpola Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) Hej, Kupiłem rower Kalkhoff Image Lite i chciałem go napompować Z tego, co znalazłem w Internecie, to jest wentyl typu Dunlop. Na samej oponie jest informacja o 3-5 barach, Czy muszę mieć jakąś specjalną pompkę do tego rodzaju wentyla? Kupilem jakiś z lidla, ale tam manometr pokazuje praktycznie cały czas 0 Edytowane 22 godziny temu przez KewinzOpola nowe zdjecie Cytuj
StrayRider Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu w zależności od modelu pompki np. jak presta, lub zmiana elementów w głowicy : https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawór_Dunlopa Cytuj
Garlock Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Zawór Dunlopa (najstarszy) jest jednokierunkowy. Czyli powietrze może przez niego przepłynąć do dętki, ale nie wyleci na zewnątrz. Czyli nie zmierzysz w nim ciśnienia. Najstarsza wersja miała gumkę nasuniętą na rurkę z małym otworem z boku: Dmuchasz i powietrza pod ciśnieniem przez otworek dostaje się pod rurkę, rozszerza ja i wlatuje do dętki. Przestajesz dmuchać i rurka obciska znowu rurkę i nic nie wylatuje. W nowych wersjach zamiast gumki jest wbudowany zaworek zwrotny. Nadmuchać możesz z pompką która ma końcówkę pasująca do tego wentyla ( średnica wewnętrzna pasuje do gwintowanej końcówki)m albo kupujesz adapter Jak chcesz mieć możliwość sprawdzania ciśnienia, to wymień dętkę na taką z wentylem samochodowym. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi