Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, który rower według was jest lepszy Lazaro Quantum V3 czy Lazaro Elitary V3? Co byście wybrali? mam zamiar kupić jeden z nich ale nie mogę się zdecydować...

Napisano

Oba rowery są praktycznie na takim samym osprzęcie, 

LAZARO ELITARY V3 
-większa/dłuższa rama(odległość do kierownicy);
-pozycja w czasie jazdy może być bardziej wyciągnięta. 

LAZARO QUANTUM V3
-rama krótsza, w teorii zwrotniejszy, może bardzie terenowa;

Jednemu podpasuje pozycja na jednym drugiemu na drugim.

• +1 pomógł 1
Napisano

Proporcje ciała - wzrost / długości nóg i rąk - powinny być decydujące o wyborze.

Mały plus  za octalink dla quantum, za hamulce dla elitary. 

Minus dla elitary za opony.

• +1 pomógł 1
Napisano

@Magiku Parę lat temu kupiłem Elitary V3. Tak jak pisał @StrayRider pozycja na nim jest ciut bardziej "wyciągnięta" ale nadal wygodna - zakładając, że dobierzesz prawidłowo rozmiar ramy. Dwa lata temu zmieniłem mechanizm korbowy z kwadratu na zewn. łożyska: konkretnie korba SHIMANO Alivio FC-T4060 i wkład SM-BB52, założyłem opony z nieco innym bieżnikiem Vittoria Terrano Dry (poprzednie się zużyły) i od tego czasu jestem mega zadowolony. Rower jest dość "pancerny" i nieco przyciężkawy, więc na podjazdach trzeba trochę więcej nogą popracować ale poza tym, jak już go rozbujasz, to jedzie się bardzo przyjemnie i stabilnie. Pomimo jazdy w różnych warunkach terenowych do tej pory jeszcze nie zaliczyłem na nim żadnej gleby :)

Z największych "minusów" tego roweru - dotyczą chyba obydwu modeli to:

- korba na kwadrat

- brak mocowania na drugi bidon - nie chcąc nawiercać ramy musiałem założyć koszyk mocowany na paski do ramy

- waga

Powyższe rekompensowane są niską ceną zakupu... Ostatnia rzecz: gdybym go kupował jeszcze raz, to założył bym od razu zestaw naklejek ochronnych: tylny widelec pod łańcuchem, wszystkie miejsca, gdzie linki obijają się o ramę...

Pzdr.

GryQ

• +1 pomógł 1