Magiku Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Witam, który rower według was jest lepszy Lazaro Quantum V3 czy Lazaro Elitary V3? Co byście wybrali? mam zamiar kupić jeden z nich ale nie mogę się zdecydować... Cytuj
StrayRider Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Oba rowery są praktycznie na takim samym osprzęcie, LAZARO ELITARY V3 -większa/dłuższa rama(odległość do kierownicy); -pozycja w czasie jazdy może być bardziej wyciągnięta. LAZARO QUANTUM V3 -rama krótsza, w teorii zwrotniejszy, może bardzie terenowa; Jednemu podpasuje pozycja na jednym drugiemu na drugim. 1 Cytuj
Pablo59 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Proporcje ciała - wzrost / długości nóg i rąk - powinny być decydujące o wyborze. Mały plus za octalink dla quantum, za hamulce dla elitary. Minus dla elitary za opony. 1 Cytuj
GryQ Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Magiku Parę lat temu kupiłem Elitary V3. Tak jak pisał @StrayRider pozycja na nim jest ciut bardziej "wyciągnięta" ale nadal wygodna - zakładając, że dobierzesz prawidłowo rozmiar ramy. Dwa lata temu zmieniłem mechanizm korbowy z kwadratu na zewn. łożyska: konkretnie korba SHIMANO Alivio FC-T4060 i wkład SM-BB52, założyłem opony z nieco innym bieżnikiem Vittoria Terrano Dry (poprzednie się zużyły) i od tego czasu jestem mega zadowolony. Rower jest dość "pancerny" i nieco przyciężkawy, więc na podjazdach trzeba trochę więcej nogą popracować ale poza tym, jak już go rozbujasz, to jedzie się bardzo przyjemnie i stabilnie. Pomimo jazdy w różnych warunkach terenowych do tej pory jeszcze nie zaliczyłem na nim żadnej gleby Z największych "minusów" tego roweru - dotyczą chyba obydwu modeli to: - korba na kwadrat - brak mocowania na drugi bidon - nie chcąc nawiercać ramy musiałem założyć koszyk mocowany na paski do ramy - waga Powyższe rekompensowane są niską ceną zakupu... Ostatnia rzecz: gdybym go kupował jeszcze raz, to założył bym od razu zestaw naklejek ochronnych: tylny widelec pod łańcuchem, wszystkie miejsca, gdzie linki obijają się o ramę... Pzdr. GryQ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi