Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 35 lat i przyszła pora wymienić rower z komunii 🙈 163cm wzrostu, waga 60kg.

Szukam roweru na niedługie przejażdżki po wiejskich terenach (teraz pewnie do 30km w przyszłości dłuższe). Mam fotelik dziecięcy montowany do ramy,  ale docelowo chciałabym też mieć możliwość dodania bagażnika na torby (za kilka lat jak juz nie bedzie fotelika) a teraz ewentualnie kosza z przodu. 

Waham sie miedzy rowerem crossowym i trekingowym, nie wiem co byłoby lepsze w moim przypadku. Zależałoby mi na rowerze, który bedzie na lata.

Czy są jakieś modele godne polecenia na takie potrzeby? Fajnie gdyby mozna było obejrzeć w Poznaniu.

Dziękuję za wszelkie rady 🙂

Napisano
Cytat

Mam fotelik dziecięcy montowany do ramy,  ale docelowo chciałabym też mieć możliwość dodania bagażnika na torby (za kilka lat jak juz nie bedzie fotelika) a teraz ewentualnie kosza z przodu.

-z montażem bagażnika, toreb, koszyka nie powinno być obecnie problemu, w sprzedaży są praktycznie rozwiązania do każdego typu roweru.

Cytat

Waham sie miedzy rowerem crossowym i trekingowym

Cytat

Zastanawiam się nad tymi dwoma:

W "upatrzonych" propozycjach nie ma "trekinga" więc chyba jednak "cross" :) 

Riverside 500

-to rower dobrze/adekwatnie wyceniony do wyposażenia - trudno znaleźć "na papierze" coś w konkurencyjnej cenie;
(jak się podoba i będzie pasować pozycja to tylko na plus)
-można w decatlonie wypróbować/sprawdzić, a przy okazji zobaczyć inne modele np.:
Riverside ACTV 500 LF

LIV Rove 4 DD
-chociażby ze względu na napęd 3x7 powinien być wybierany przez kogoś kto jest świadomy "plusów/minusów" takiego rozwiązania,  ale są "lepsze" alternatywy( jak jest budżet to warto dołożyć parę zł), np.
TABOU FLOW 2.0
TABOU FLOW 3.0
KROSS Evado 5.0

Napisano (edytowane)

Cytat

Riverside 500

-to rower dobrze/adekwatnie wyceniony do wyposażenia - trudno znaleźć "na papierze" coś w konkurencyjnej cenie;

https://sportano.pl/p/687507/rower-crossowy-damski-attabo-sano-4-0-28-szary

https://www.decathlon.pl/p/mp/attabo/rower-crossowy-damski-attabo-sano-4-0-28/_/R-p-d44ad32b-199e-4ee0-83d8-5a80a4733a59

Nie tylko lepiej wyposażony ale do tego tańszy, niestety 17" niedostępny.

Edytowane przez keltu
Napisano
22 godziny temu, StrayRider napisał:

Riverside 500

(jak się podoba i będzie pasować pozycja to tylko na plus)
-można w decatlonie wypróbować/sprawdzić, a przy okazji zobaczyć inne modele np.:
Riverside ACTV 500 LF

Dziękuję:) byłam dzisiaj zobaczyć jeszcze raz tego riverside 500 i przy okazji przejechałam sie tez riverside 700 bo jest akurat w promocji 1999zl (nie moge podlinkować bo wygląda na to, że nie ma go na stronie :/) jechało mi sie nim lepiej, ale nie wiem czy jest sens dokładać? No i co do riverside to i jeden i drugi  rozmiarze S nie jest kompatybilny z fotelikami wiec musialabym brac M.. nie wiem na ile byłoby to uciążliwe 

22 godziny temu, StrayRider napisał:

są "lepsze" alternatywy( jak jest budżet to warto dołożyć parę zł), np.

TABOU FLOW 2.0
TABOU FLOW 3.0
KROSS Evado 5.0

O tym evado tez myślałam, ale nie udało mi sie go znaleźć na miejscu, a troche mam obawy zamawiać przez internet bez przymiarki i do skręcenia.

Napisano

Ostatecznie stwierdziłam, że Riverside są dla mnie jakieś zbyt masywne i po prostu mi się nie podobają.. Z tego co mam do wyboru stacjonarnie są poniższe 3, które rozważam, mam nadzieje, już ostatecznie:
https://sklepzrowerami.pl/28207-rower-storm-aero-lady-30-brudny-roz-17.html - w sklepie mają na shimano acera

https://www.bikeatelier.pl/crossowe/1005-4606-rower-merida-crossway-lady-20.html?gad_source=1&gad_campaignid=20882953179&gbraid=0AAAAAqrH2Q_MSqjjECExNEw7HEuQUspEm&gclid=Cj0KCQjw18bEBhCBARIsAKuAFEbiEhrggs9VnyrRwMtona6YJXYWeY7eYwQINxTBGHMuL8xJE4me4A0aAlPgEALw_wcB#/4-wariant-l

https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-damski-kellys-pheebe-10-hydraulic-licznik-p-5302.html

czy któryś z nich wyróżnia się bardziej od reszty na korzyść/niekorzyść? 

Napisano

Chciałam kupić coś dostępnego stacjonarnie żeby przymierzyć no i nie mieć problemu ze skręceniem, serwisem, gwarancją czy dobraniem innych rzeczy typu nóżka, błotniki, tu jeszcze musiałabym rozważyć regulowany mostek

Napisano

Trzy modele bardzo podobne w specyfikacji, ale z proponowanych modeli odrzuciłbym Storm, ze względu na poniższe, a nie ma dodatkowych atutów do dwóch pozostałych:

Storm AERO Lady 3.0:
-hamulce mechaniczne - Merida, Kellys mają hydrauliczne;
-linki prowadzone  "na zewnątrz"  - Merida, Kellys mają  "nowocześniej linki prowadzone wewnątrz ramy - estetycznie może  się podobać;

KELLYS Pheebe 10:
-jako jedyny ma napęd 3x9;
-pozycja w porównaniu do Meridy będzie bardziej komfortowa/wyprostowana;

Napisano

@StrayRider dziękuję. Te hamulce w Stormie nie są hydrauliczne?  Generalnie teraz jak poczytałam o hamulcach to zastanawiam się w ogóle czy ja hydrauliczne faktycznie potrzebuję na moje rekreacyjne jeżdżenie bo w brzydkiej pogodzie i tak jeździć nie będę, może bardzo sporadycznie jak coś mnie zaskoczy, i więcej przy nich zachodu.. Może lepiej wziąć te mechaniczne a dołożyć do czegoś innego?

Napisano
Cytat

Te hamulce w Stormie nie są hydrauliczne? 

-może stacjonarnie jest inny model niż w linku powyżej(?)

Cytat

Może lepiej wziąć te mechaniczne a dołożyć do czegoś innego?

-mechaniczne na pewno łatwiej w serwisie/ustawieniu;
(ktoś inny pewnie napiszę, że hydrauliczne jeszcze łatwiejsze lub takie same :) )

Trzeba samemu zdecydować - wszystkie trzy to "dobre" rowery; 

Napisano

Dzięki :) to tak tylko dla pewności, ten storm z linka ma hydrauliczne wg opisu- Hydrauliczne hamulce tarczowe Shimano MT-200 (z przodu i z tyłu) - czy te hydrauliczne to nie hydrauliczne bo zglupialam teraz? 😜 w sklepie niby tez ma hydrauliczne