Madalina Napisano 29 Lipca Napisano 29 Lipca Witam, mam 35 lat i przyszła pora wymienić rower z komunii 🙈 163cm wzrostu, waga 60kg. Szukam roweru na niedługie przejażdżki po wiejskich terenach (teraz pewnie do 30km w przyszłości dłuższe). Mam fotelik dziecięcy montowany do ramy, ale docelowo chciałabym też mieć możliwość dodania bagażnika na torby (za kilka lat jak juz nie bedzie fotelika) a teraz ewentualnie kosza z przodu. Waham sie miedzy rowerem crossowym i trekingowym, nie wiem co byłoby lepsze w moim przypadku. Zależałoby mi na rowerze, który bedzie na lata. Czy są jakieś modele godne polecenia na takie potrzeby? Fajnie gdyby mozna było obejrzeć w Poznaniu. Dziękuję za wszelkie rady 🙂 Cytuj
Madalina Napisano 31 Lipca Autor Napisano 31 Lipca Zastanawiam się nad tymi dwoma: https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-500-z-hamulcami-tarczowymi/_/R-p-300777 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-damski-liv-rove-4-dd-pd43001/?v_Id=251944 Głównie zależy mi na wytrzymałości i nieawaryjnosci, no i w miarę wygodna jazda, niekoniecznie szybka. Nie wiem też czy sugerować sie okresem gwarancji przy wyborze.. Cytuj
StrayRider Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia Cytat Mam fotelik dziecięcy montowany do ramy, ale docelowo chciałabym też mieć możliwość dodania bagażnika na torby (za kilka lat jak juz nie bedzie fotelika) a teraz ewentualnie kosza z przodu. -z montażem bagażnika, toreb, koszyka nie powinno być obecnie problemu, w sprzedaży są praktycznie rozwiązania do każdego typu roweru. Cytat Waham sie miedzy rowerem crossowym i trekingowym Cytat Zastanawiam się nad tymi dwoma: W "upatrzonych" propozycjach nie ma "trekinga" więc chyba jednak "cross" Riverside 500 -to rower dobrze/adekwatnie wyceniony do wyposażenia - trudno znaleźć "na papierze" coś w konkurencyjnej cenie; (jak się podoba i będzie pasować pozycja to tylko na plus) -można w decatlonie wypróbować/sprawdzić, a przy okazji zobaczyć inne modele np.: Riverside ACTV 500 LF LIV Rove 4 DD -chociażby ze względu na napęd 3x7 powinien być wybierany przez kogoś kto jest świadomy "plusów/minusów" takiego rozwiązania, ale są "lepsze" alternatywy( jak jest budżet to warto dołożyć parę zł), np. TABOU FLOW 2.0 TABOU FLOW 3.0 KROSS Evado 5.0 Cytuj
keltu Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia (edytowane) Cytat Riverside 500 -to rower dobrze/adekwatnie wyceniony do wyposażenia - trudno znaleźć "na papierze" coś w konkurencyjnej cenie; https://sportano.pl/p/687507/rower-crossowy-damski-attabo-sano-4-0-28-szary https://www.decathlon.pl/p/mp/attabo/rower-crossowy-damski-attabo-sano-4-0-28/_/R-p-d44ad32b-199e-4ee0-83d8-5a80a4733a59 Nie tylko lepiej wyposażony ale do tego tańszy, niestety 17" niedostępny. Edytowane 1 Sierpnia przez keltu Cytuj
Madalina Napisano 1 Sierpnia Autor Napisano 1 Sierpnia 22 godziny temu, StrayRider napisał: Riverside 500 -to rower dobrze/adekwatnie wyceniony do wyposażenia - trudno znaleźć "na papierze" coś w konkurencyjnej cenie; (jak się podoba i będzie pasować pozycja to tylko na plus) -można w decatlonie wypróbować/sprawdzić, a przy okazji zobaczyć inne modele np.: Riverside ACTV 500 LF Dziękuję:) byłam dzisiaj zobaczyć jeszcze raz tego riverside 500 i przy okazji przejechałam sie tez riverside 700 bo jest akurat w promocji 1999zl (nie moge podlinkować bo wygląda na to, że nie ma go na stronie :/) jechało mi sie nim lepiej, ale nie wiem czy jest sens dokładać? No i co do riverside to i jeden i drugi rozmiarze S nie jest kompatybilny z fotelikami wiec musialabym brac M.. nie wiem na ile byłoby to uciążliwe 22 godziny temu, StrayRider napisał: są "lepsze" alternatywy( jak jest budżet to warto dołożyć parę zł), np. TABOU FLOW 2.0 TABOU FLOW 3.0 KROSS Evado 5.0 O tym evado tez myślałam, ale nie udało mi sie go znaleźć na miejscu, a troche mam obawy zamawiać przez internet bez przymiarki i do skręcenia. Cytuj
Madalina Napisano 5 Sierpnia Autor Napisano 5 Sierpnia Ostatecznie stwierdziłam, że Riverside są dla mnie jakieś zbyt masywne i po prostu mi się nie podobają.. Z tego co mam do wyboru stacjonarnie są poniższe 3, które rozważam, mam nadzieje, już ostatecznie: https://sklepzrowerami.pl/28207-rower-storm-aero-lady-30-brudny-roz-17.html - w sklepie mają na shimano acera https://www.bikeatelier.pl/crossowe/1005-4606-rower-merida-crossway-lady-20.html?gad_source=1&gad_campaignid=20882953179&gbraid=0AAAAAqrH2Q_MSqjjECExNEw7HEuQUspEm&gclid=Cj0KCQjw18bEBhCBARIsAKuAFEbiEhrggs9VnyrRwMtona6YJXYWeY7eYwQINxTBGHMuL8xJE4me4A0aAlPgEALw_wcB#/4-wariant-l https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-damski-kellys-pheebe-10-hydraulic-licznik-p-5302.html czy któryś z nich wyróżnia się bardziej od reszty na korzyść/niekorzyść? Cytuj
Pablo59 Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia A może Lazaro ELITARY V3 28 ALIVIO lub Lazaro QUANTUM V3 ALIVIO? Poza napisem na ramie to prawie wszystko mają lepsze Cytuj
Madalina Napisano 5 Sierpnia Autor Napisano 5 Sierpnia Chciałam kupić coś dostępnego stacjonarnie żeby przymierzyć no i nie mieć problemu ze skręceniem, serwisem, gwarancją czy dobraniem innych rzeczy typu nóżka, błotniki, tu jeszcze musiałabym rozważyć regulowany mostek Cytuj
StrayRider Napisano Środa o 16:04 Napisano Środa o 16:04 Trzy modele bardzo podobne w specyfikacji, ale z proponowanych modeli odrzuciłbym Storm, ze względu na poniższe, a nie ma dodatkowych atutów do dwóch pozostałych: Storm AERO Lady 3.0: -hamulce mechaniczne - Merida, Kellys mają hydrauliczne; -linki prowadzone "na zewnątrz" - Merida, Kellys mają "nowocześniej linki prowadzone wewnątrz ramy - estetycznie może się podobać; KELLYS Pheebe 10: -jako jedyny ma napęd 3x9; -pozycja w porównaniu do Meridy będzie bardziej komfortowa/wyprostowana; Cytuj
Madalina Napisano Czwartek o 06:24 Autor Napisano Czwartek o 06:24 @StrayRider dziękuję. Te hamulce w Stormie nie są hydrauliczne? Generalnie teraz jak poczytałam o hamulcach to zastanawiam się w ogóle czy ja hydrauliczne faktycznie potrzebuję na moje rekreacyjne jeżdżenie bo w brzydkiej pogodzie i tak jeździć nie będę, może bardzo sporadycznie jak coś mnie zaskoczy, i więcej przy nich zachodu.. Może lepiej wziąć te mechaniczne a dołożyć do czegoś innego? Cytuj
StrayRider Napisano Czwartek o 15:13 Napisano Czwartek o 15:13 Cytat Te hamulce w Stormie nie są hydrauliczne? -może stacjonarnie jest inny model niż w linku powyżej(?) Cytat Może lepiej wziąć te mechaniczne a dołożyć do czegoś innego? -mechaniczne na pewno łatwiej w serwisie/ustawieniu; (ktoś inny pewnie napiszę, że hydrauliczne jeszcze łatwiejsze lub takie same ) Trzeba samemu zdecydować - wszystkie trzy to "dobre" rowery; Cytuj
Madalina Napisano Czwartek o 15:29 Autor Napisano Czwartek o 15:29 Dzięki to tak tylko dla pewności, ten storm z linka ma hydrauliczne wg opisu- Hydrauliczne hamulce tarczowe Shimano MT-200 (z przodu i z tyłu) - czy te hydrauliczne to nie hydrauliczne bo zglupialam teraz? 😜 w sklepie niby tez ma hydrauliczne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi