miki11 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Pacjent to nie najmłodszy Mongoose Tyax (26"). Tylna przerzutka Shimano Alivio (9), wózek SIS, łańcuch KMC X9. Jeździł w tej konfiguracji przez ponad rok, ostatnio doszło do zerwania łańcucha. Kupiłem nowy, ten sam model i łańcuch przy obciążeniu przeskakuje na dwóch najmniejszych blatach. Dodatkowo dwa największe blaty nie są obecnie w zasięgu przełączania biegów, jakby sprężyna przerzutki nie dociągała wózka do właściwej pozycji. Mam brzydkie podejrzenia o wycięcie haka lub przerzutki (albo obu naraz). Optycznie wózek przerzutki wydawał się być odchylony od pozycji, został lekko "nastawiony". Hak był już kiedyś prostowany w serwisie rowerowym. To stary rower (chociaż na niezłych komponentach), nie chcę z niego zrobić skarbonki. Podrzućcie jakąś logiczną kolejność działań, żeby nie popłynąć z nadmierną kasą. Jaką ew. przerzutkę można teraz zamontować, żeby pozostawić przełączanie biegów tym systemem łopatek? Cytuj
Dokumosa Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) To wina zużytej kasety. Zanim zaczniesz inwestować rozjeździj trochę nowy łańcuch - może jeszcze się ułoży. Czy łańcuch został właściwie dobrany (skrócony) pod względem długości? Edytowane 21 godzin temu przez Dokumosa Cytuj
miki11 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu Ok, wrzucam zdjęcia kasety Shimano HG-CS400-9 (każde kolejne zdjęcie obrócone o 90°), na moje oko te najmniejsze koronki chyba nie wyglądają aż tak źle. Ale ja się nie znam. Nie mogę też nigdzie namierzyć osobno tylko tych koronek (nie wiem, czy to się w ogóle opłaca). Przerzutka tylko to Shimano Alivio RD-M410. Oczywiście już nie produkowana, więc pewnie ma jakiś zamiennik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi