Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z moim rowerem ponieważ przestał pokazywać prędkość co za tym idzie odcina zasilanie i się wyłącza. Generalnie wszystkie funkcje działają, Światła, moc wspomagania, tryb prowadzenia, można normalnie jechać ale przez chwile. W rowerze sprawdziłem już całą instalacje (wszystkie kable) są ok. czujnik prędkości sygnalizuje działanie jak magnes przejdzie obok, normalnie odcina napęd przy zmianie biegów. Był założony nowy czujnik prędkości i zmiany biegów (bo to dwa w jednym) i objaw ten sam. Czy ktoś na forum miał może styczność z taka usterką i może coś podpowiedzieć jak się jej pozbyć? Moje podejrzenia padają na sterownik który jest w silniku że jest uszkodzony. i nie komunikuje się z czujnikiem ale mogę się mylić. Gdyby się okazało że sterownik w silniku jest uszkodzony to chciałbym kupić jakiś inny który by pasował i uruchomić rower aby na nim jeździć. Niestety nie wiem czy sterowniki które są na Alle.. czy ali.. będą pasować. Wstępnie szukałem zestawy sterownik wyświetlacz i czynnik pas ale nie widzę takiego sterownika do którego da się podpiąć czujnik prędkości. Jak bym podłączył taki sterownik to skąd on będzie wiedział ile jadę na h.?Czy może mi ktoś napisać w jaki sposób można taki sterownik zamontować w rowerze z silnikiem centralnym?

Napisano

Jaki silnik jest zamontowany w tym rowerze?

Kontrolery, o których piszesz, to pewnie kontrolery do silników w piaście. W tym przypadku czujnik prędkości jest w silniku. Jeśli bateria jest uniwersalna i zadziała z każdym kontrolerem, to teoretycznie dałoby się odpalić ten silnik zewnętrznym kontrolerem, ale takie rozwiązanie jest raczej bezsensowne. Już chyba lepiej np. kupić używany silnik i przełożyć kontroler. O ile rzeczywiście kontroler jest winny. 

Napisano (edytowane)

Silnik centralny bezszczotkowy 36v 250w. Kupowanie innego silnika jest dla mnie nie opłacalne tym bardziej w celu rozbiórki. Wszystko w rowerze został sprawdzone, kable pomierzone założony  nowy czujnik ze sklepu i cały czas ta sama sytuacja - brak odczytu prędkości. Na wyswietlaczu błąd nr 41- w przypadku mojego roweru oznacza problem z czujnikiem prędkości. Jak masz jakiś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić to pisz. A co do sterownika do piast z silnikiem. Prędkość taki sterownik czyta z halli czy ma osobny czyujnik?

Edytowane przez jabass
Napisano (edytowane)

Jak pytałem o silnik, to chodziło mi o jego producenta (Bafang, Bosh itd.).

Prędkość czyta z halli lub z osobnego halla, który służy tylko do pomiaru prędkości. Można kupić zewnętrzny czujnik prędkości i podpiąć go do takiego kontrolera.

Edytowane przez ArtGD
Napisano
9 godzin temu, ArtGD napisał:

Jak pytałem o silnik, to chodziło mi o jego producenta (Bafang, Bosh itd.).

Nazwa jest podana w tytule wraz z parametrami. Na samym silniku nie ma nic więcej oprócz stikera z kodem kreskowym. 

No właśnie o to mi chodziło czy można podpiąć zewnętrzny czujnik. Przegrzebałem internety i na zagranicznych forach  znalazłem opisy wtyczek w kontrolerach. Większość posiada osobnego hall do odczytu prędkości. Sprawa wyglada tak, ze trzeba doprowadzić i odpowiednio podpiąć 3 kable do wtyczki halli 6 pinowej. 

Na dniach będę zamawiał sterownik i ogarniał sprawę wtyczek i czujnika . 

Napisano

No to szanse na kupienie nowego, oryginalnego sterownika są pewnie bliskie zeru 😕

Sprawdź czy ten silnik ma czujniki halla albo może lepiej od razu wybierz zewnętrzny kontroler, który obsługuje silniki bez czujników halla.

Napisano (edytowane)

Kupiłem uniwersalny sterownik 36v 350W z pas,em. Dziś rozłożyłem  silnik i tak mam 3 przewody zasilające silnik i 5 kabli  do hali. Tak jak pisałem wyżej sterownik posiada osobny hal do czytania prędkości muszę tylko wyprowadzić kable z wtyczki. Muszę jeszcze zaprojektować i wydrukować puszkę na sterownik i nowe koło pas które zamontuje w silniku na osi zębatki. 

Czy ktoś na forum się orientuje się jaki sygnał wychodzi z czujnika zmiany biegów? jest on na 3 pinach a chodzi mi dokładnie o jego długość w czasie.Czy jest  kurtki impuls czy np, trzyma 1sekunde. 

Edytowane przez jabass