Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, szukam roweru który będzie mocno uniwersalny. 
Najczęściej będę jeździł z żoną po szlakach, szutrach, asfalcie, lasach i po szlakach po górach. Czasem mam zamiar skoczyć z kolegą na lekki downhill ale bez szaleństw ponieważ nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy nawet mi się spodoba.
Będziemy również zabierać ze sobą rowery na wakacje typu wyspy kanaryjskie, Grecja aby tam jeździć. 
Nie wiem czy iść w rower HardTail czy Full mtb, boje się że będzie mi ciężko z Full mtb na zwykłych drogach itp. z drugiej strony więcej będzie jeżdżone po szlakach górskich (mieszkam na Cornwall'i) .
Wybrałem parę rowerów które wg mnie wydają się fajne i dobre.
Oto lista wg tego który wg mnie jest najlepszy :

GHOST Riot EN Pro (FULL) (chyba najmocniejszy osprzętowo)
GHOST Lector SF UC Advanced (HardTail) (na drugim miejscu osprzętowo, ale coś jakoś tak nie wiem, cos mi sie w nim nie podoba )
FOCUS Raven 8.9 (HardTail) (wyglądowo najbardziej mi się podoba)
GIANT Trance 2 (FULL) (uniwersalny ale brzydki :C)
HUSQVARNA Hard Cross HC2 (FULL) (elektryk :'D, nie namacham się :D)

Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje co do moich "widzimisie" to śmiało pisać :D

Dziękuje !

Edytowane przez Lether
Napisano

Do tego zastosowania, o którym wspominasz zdecydowanie najlepszy bedzie trance, ghost riot to juz typowe enduro, przy takim rowerze przynajmniej z mojej perespektywy trzeba sie liczyć, że czesto sie go pcha pod góre a służy głownie do zjazdu, przy kwocie 20k szkoda tracić środków na HT, sam zaczynałem jazdę na mtb od HT i po 3 miesiącach kupiłem fulla a HT mi stoi niepotrzebnie, zresztą odnośnie strachu o efektywność na asfalcie, zawieszenie gianta jest jednym z lepszym jeśli idzie o pedałowanie, nie buja po prostu, mam tranca X więc wiem z własnego doświadczenia, rower jest super z tym, że sporo w nim pozmieniałem względem specyfikacji i głownie służy mi do zjazdów, ale za czasów jak miałem więcej chęci do podjezdżania dało rade praktycznie wszystko podjechać, a i czasem zdarzały się też jakieś długie odcinki asfaltowe dojazdówki i nie było z tym problemu, na pewno nie wybrał bym HT mając budżet pozwalający kupić fulla dobrej jakości.

• +1 pomógł 1
Napisano

Właśnie w większość chodzi o podróżowanie turystykę, mam w głowie to że full mtb będzie mi ciężej pedałować ale można tam zablokować tylni amortyzator tak? Wtedy zachowuje się jak HT ?

I się zastanawiam czy na przykład jak zmienię opony z enduro na z mniej agresywnym bieżnikiem do jazdy po szutrach itp to będzie wygodny do jazdy? 

Pytam bo ten riot mi się tak podoba.. 😅

Napisano

Tak to nie działa, zawieszenie nawet zablokowane nigdy nie bedzie tak sztywne jak sztywny rower, natomiast full ma zbyt dużo zalet, żeby skreślać go pod tym kątem że nie jest aż tak sztywny jak HT. Swojego tranca X ktory ma więcej skoku niż ten trance, przerobiłem bardziej na rower enduro niz trailówke, ma wrzuconego liryka i super deluxa na sprężynie i mimo wszystko nie przeszkadza mi to w pedałowaniu, natomiast liczę się z tym i całkowicie godze, że nie bedzie to tak efektywne do jazdy jak rower ze skokiem 100mm, ma służyc do zjazdu i spełnia swoje zadanie. Inna kwestia ten ghoste to juz typowe enduro, jak nigdy nie jeździłeś na czymś takim jest spore prawdopdobnieństwo, że nigdy nie wykorzystasz potencjału takiego roweru, wiadomo kwestia praktyki ale też nie każdy jest w stanie sie przełamać, żeby latać takim rowerem, jeśli chodzi o typową  turystyke na pewno z tych wszystkich trance bedzie najlepszy jeśli bierzesz pod uwagę, że ta turystyka ma odbywać sie w terenie. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe bo pytasz o zablokowanie dampera, ale większość amortyzatorów enduro np takiego liryka jak mój nie da sie na sztywno zablokować, ma mase regularcji natomiast nie da sie go zablokować jak amortyzatora w rowerze xc na sztywno. Kolejna sprawa osprzęt osprzętem ale jednak podstawa to  rama z dobrym zawiasem, giant ze swoim maestro od lat jest uznawany za jeden z najlepszych systemów, o ghoscie nie mam pojęcia, ale z powiedzmy opinii ludzi nie jest to najprawdopdobniej zawieszenie najwyższej klasy.

Może jeszcze dodam, że mam zestaw opon skupiony w 100% na przyczepność nie na redukcje masy czy oporów toczenia assegai + dhr2 same opony ważą ok 2 kg, ale tak jak mówie nie przeszkadza mi to jakoś bardzo bo po prostu liczę sie z tym do czego on ma mi służyć. Miałem również gianta xtc HT, który był o wiele lżejszy ale w terenie nie da sie tych rowerów porównać, full ma ogromną przewagę.

Kolejna sprawa jeśli chcesz jeździć po szutrach to kierunek enduro jest zupełnie nietrafiony i w takich wypadkach HT miałby sens gdyby te trasy nie uwzględniały żadnych trudności  technicznych.

A być może ten ghost przez cene Cię nakręca, ale akurat w jego przypadku to chyba nie ma to aż takiego znaczenia bo jakoś w zimie widziałem, go za niewiele ponad 5k, wiem, że wrażenie robi niby przecena z 18k na 10 ale one regularnie stoją w tej cenie koło 10k. Chyba, że za 5k był na nizszym osprzęcie ale też na pewno to był riot nie jestem pewny bo aż tak bardzo mnie to nie interesowało jedynie pamiętam, że byl w mega promocji.

No i oczywiście jako rower uniwersalny ten ghost zwyczajnie będzie ciężki do tego ma geometrie bardziej skupioną na zjazdy więc w neutralnym terenie czy na podjazdach będzie mniej efektywny niż pozostałe rowery. To jest rower do bike parku zjazdów a nie do przejażdżki po szutrach, czy da sie ? Na pewno da sie ale do takiego zastosowania są rowery, które dużo lepiej się w tym sprawdzą.

• +1 pomógł 1
Napisano

Rozumiem, dzięki za wyczerpującą odpowiedź :).

Cena jest w sumie taka sama w obu rowerach. 8.999 . Po prostu Ghost ma fajny czerwono czarny kolor a GIANT szaro czarny bez szału no i rura gorna taka złamana przez co mniej mi się podoba :D. Ja wiem wiem, to tylko wygląd ale no, tak tylko mówię 😅

Zacznę w takim razie przekonywać się do tego Gianta :D, ale gdyby wpadły Ci do głowy jeszcze jakieś inne rowery też takie dobre jak ten GIANT to pisz śmiało 😁.

ghost-riot-en-pro-2-197820-f-sk7-w780-h554_2.webp giant-trance-2-2-257463-f-sk7-w780-h554_2.webp

Napisano (edytowane)

Co myślisz jeszcze o tych?

GHOST Riot Trail AL 

GHOST Riot AM Universal

GIANT Trance 1

Edytowane przez Lether