Aliviozdechlo Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca Cześć Czy mogę włożyć kasetę 8 rzędową alivio jeśli oryginalnie był 7 rzędów Altus? Czy muszą mieć taką samą szerokość? Chciałbym wstawić zdjęcia, ale są jakieś debilne ograniczenia co do wielkości pliku. Cytuj
raven82 Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca możesz, od 7-11 jest taki sam bębenek, po prostu odstępy między zębatkami są mniejsze, a co za tym idzie jest węższy łańcuch 7 i 8 korzystają z tego samego łańcucha Cytuj
marvelo Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca Bębenek pod kasety 7-rzędowe jest węższy, a te starsze mają jeszcze gwint na zewnątrz (nawet, gdy mają też wewnątrz) i nie akceptują zębatek 11t. Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Dokładnie, kasety 7sp wymagają krótszego bębenka niż 8-11sp, chyba że miałeś zamontowaną kasetę raz z podkładką dystansową. W przypadku zmiany z 8sp na 7sp zmiana jest prostsza, ponieważ oddajesz podkładkę i możesz wykorzystać kasetę 7sp. Cytuj
raven82 Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Ups. Przepraszam zapomniałem wspomnieć o podkładce. Pierwotnie rzeczywiście 7 miały którzy bębenek. Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca (edytowane) Oki, dzięki, czyli po prostu szukać normalnie 7 rzędów kasetę? A resztę mogę dać jak w tym temacie? Muszę ogarnąć drugi rower, jest w tragicznym stanie, linki przerzutek i hamulców, łańcuch, korba, kaseta, wszystko popękane i zardzewiałe. Z przodu jest tourney 3 rzędy, tak samo jak u mnie. Opłaca się na przód brać Acera albo Alivio zamiast tourney? To 25 zł różnicy, więc nic, ale czy będą kompatybilne normalnie? https://allegro.pl/listing?string=przerzutka przednia shimano Acera Edytowane 18 Czerwca przez Aliviozdechlo Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Nie wiem jaki rower reanimujesz. Chcesz po kosztach - kup kasetę 7sp. Jeżeli rower jest warty zostawienia na dłużej, kupiłbym inne tylne koło i poszedłbym w napęd 9/11 sp - zwłaszcza jeżeli kupujesz całkowicie nowy napęd. Osobiście szedłem w łańcuch Connex 808, kaseta pokroju Shimano HG-50 (nie obawiałbym się Sunrace), przerzutka klasy alivio/deore (ostatnio żonie kupiłem Shimano Acera RD-M3020 SGS) i "działa". 1 Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca (edytowane) Wtedy musiałbym też manetkę kupić nową. To rower mamy, jeżdżenie po mieście bardzo rekreacyjne, może 3-5 razy w miesiącu, więc wezmę po prostu tę 7. Kolejne pytanie - w swoim zmieniam kasetę na nową 8 rzędów, ale koło jest trochę krzywe, do tego mechanizm w nim (nie wiem jak się nazywa to co się kręci razem z kasetą) jest już stary i ciężko chodzi. Zmieniać całe koło czy tylko mechanizm i kasetę? Acera RD-M3020 SGS słabsza od Alivio 9S SGS RD-M3100 ? Edytowane 18 Czerwca przez Aliviozdechlo Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Jeżeli jest to rower miejski, ta Acera da radę bez problemów - tutaj nie ma co wymyślac. na OLX można trafić dobre koła używane. Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca Nie mam pojęcia jakie to są dobre koła 😁 Poza tym mogą też być krzywe albo w inny sposób uszkodzone, ja się nie znam i tego nie rozpoznam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi