Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć 

Czy mogę włożyć kasetę 8 rzędową alivio jeśli oryginalnie był 7 rzędów Altus? Czy muszą mieć taką samą szerokość? 

Chciałbym wstawić zdjęcia, ale są jakieś debilne ograniczenia co do wielkości pliku. 

Napisano

możesz, od 7-11 jest taki sam bębenek, po prostu odstępy między zębatkami są mniejsze, a co za tym idzie jest węższy łańcuch

7 i 8 korzystają z tego samego łańcucha

Napisano

Bębenek pod kasety 7-rzędowe jest węższy, a te starsze mają jeszcze gwint na zewnątrz (nawet, gdy mają też wewnątrz) i nie akceptują zębatek 11t. 

Napisano

Dokładnie, kasety 7sp wymagają krótszego bębenka niż 8-11sp, chyba że miałeś zamontowaną kasetę raz z podkładką dystansową.

W przypadku zmiany z 8sp na 7sp zmiana jest prostsza, ponieważ oddajesz podkładkę i możesz wykorzystać kasetę 7sp.

Napisano (edytowane)

Oki, dzięki, czyli po prostu szukać normalnie 7 rzędów kasetę? 

A resztę mogę dać jak w tym temacie? Muszę ogarnąć drugi rower, jest w tragicznym stanie, linki przerzutek i hamulców, łańcuch, korba, kaseta, wszystko popękane i zardzewiałe. Z przodu jest tourney 3 rzędy, tak samo jak u mnie. 

Opłaca się na przód brać Acera albo Alivio zamiast tourney? To 25 zł różnicy, więc nic, ale czy będą kompatybilne normalnie? 

https://allegro.pl/listing?string=przerzutka przednia shimano Acera

Edytowane przez Aliviozdechlo
Napisano

Nie wiem jaki rower reanimujesz. Chcesz po kosztach - kup kasetę 7sp.

Jeżeli rower jest warty zostawienia na dłużej, kupiłbym inne tylne koło i poszedłbym w napęd 9/11 sp - zwłaszcza jeżeli kupujesz całkowicie nowy napęd.

Osobiście szedłem w łańcuch Connex 808, kaseta pokroju Shimano HG-50 (nie obawiałbym się Sunrace), przerzutka klasy alivio/deore (ostatnio żonie kupiłem Shimano Acera RD-M3020 SGS) i "działa".

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Wtedy musiałbym też manetkę kupić nową. To rower mamy, jeżdżenie po mieście bardzo rekreacyjne, może 3-5 razy w miesiącu, więc wezmę po prostu tę 7.

Kolejne pytanie - w swoim zmieniam kasetę na nową 8 rzędów, ale koło jest trochę krzywe, do tego mechanizm w nim (nie wiem jak się nazywa to co się kręci razem z kasetą) jest już stary i ciężko chodzi. Zmieniać całe koło czy tylko mechanizm i kasetę? 

Acera RD-M3020 SGS słabsza od Alivio 9S SGS RD-M3100 ? 

Edytowane przez Aliviozdechlo