Aliviozdechlo Napisano 17 Czerwca 2025 Napisano 17 Czerwca 2025 Cześć Czy mogę włożyć kasetę 8 rzędową alivio jeśli oryginalnie był 7 rzędów Altus? Czy muszą mieć taką samą szerokość? Chciałbym wstawić zdjęcia, ale są jakieś debilne ograniczenia co do wielkości pliku. Cytuj
raven82 Napisano 17 Czerwca 2025 Napisano 17 Czerwca 2025 możesz, od 7-11 jest taki sam bębenek, po prostu odstępy między zębatkami są mniejsze, a co za tym idzie jest węższy łańcuch 7 i 8 korzystają z tego samego łańcucha Cytuj
marvelo Napisano 17 Czerwca 2025 Napisano 17 Czerwca 2025 Bębenek pod kasety 7-rzędowe jest węższy, a te starsze mają jeszcze gwint na zewnątrz (nawet, gdy mają też wewnątrz) i nie akceptują zębatek 11t. Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 Dokładnie, kasety 7sp wymagają krótszego bębenka niż 8-11sp, chyba że miałeś zamontowaną kasetę raz z podkładką dystansową. W przypadku zmiany z 8sp na 7sp zmiana jest prostsza, ponieważ oddajesz podkładkę i możesz wykorzystać kasetę 7sp. Cytuj
raven82 Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 Ups. Przepraszam zapomniałem wspomnieć o podkładce. Pierwotnie rzeczywiście 7 miały którzy bębenek. Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca 2025 Autor Napisano 18 Czerwca 2025 (edytowane) Oki, dzięki, czyli po prostu szukać normalnie 7 rzędów kasetę? A resztę mogę dać jak w tym temacie? Muszę ogarnąć drugi rower, jest w tragicznym stanie, linki przerzutek i hamulców, łańcuch, korba, kaseta, wszystko popękane i zardzewiałe. Z przodu jest tourney 3 rzędy, tak samo jak u mnie. Opłaca się na przód brać Acera albo Alivio zamiast tourney? To 25 zł różnicy, więc nic, ale czy będą kompatybilne normalnie? https://allegro.pl/listing?string=przerzutka przednia shimano Acera Edytowane 18 Czerwca 2025 przez Aliviozdechlo Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 Nie wiem jaki rower reanimujesz. Chcesz po kosztach - kup kasetę 7sp. Jeżeli rower jest warty zostawienia na dłużej, kupiłbym inne tylne koło i poszedłbym w napęd 9/11 sp - zwłaszcza jeżeli kupujesz całkowicie nowy napęd. Osobiście szedłem w łańcuch Connex 808, kaseta pokroju Shimano HG-50 (nie obawiałbym się Sunrace), przerzutka klasy alivio/deore (ostatnio żonie kupiłem Shimano Acera RD-M3020 SGS) i "działa". 1 Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca 2025 Autor Napisano 18 Czerwca 2025 (edytowane) Wtedy musiałbym też manetkę kupić nową. To rower mamy, jeżdżenie po mieście bardzo rekreacyjne, może 3-5 razy w miesiącu, więc wezmę po prostu tę 7. Kolejne pytanie - w swoim zmieniam kasetę na nową 8 rzędów, ale koło jest trochę krzywe, do tego mechanizm w nim (nie wiem jak się nazywa to co się kręci razem z kasetą) jest już stary i ciężko chodzi. Zmieniać całe koło czy tylko mechanizm i kasetę? Acera RD-M3020 SGS słabsza od Alivio 9S SGS RD-M3100 ? Edytowane 18 Czerwca 2025 przez Aliviozdechlo Cytuj
afly Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 Jeżeli jest to rower miejski, ta Acera da radę bez problemów - tutaj nie ma co wymyślac. na OLX można trafić dobre koła używane. Cytuj
Aliviozdechlo Napisano 18 Czerwca 2025 Autor Napisano 18 Czerwca 2025 Nie mam pojęcia jakie to są dobre koła 😁 Poza tym mogą też być krzywe albo w inny sposób uszkodzone, ja się nie znam i tego nie rozpoznam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi