Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od roku jeżdżę na gravelu Kross Esker 5.0 z 2023r na Apexie i jestem bardziej niż zadowolony. Od pewnego czasu chodzi za mną bardziej jazda szosowa. W pierwszej chwili pomyślałem o zmianie roweru na taki z dwurzędowym GRXem ale jednorzędowe napędy mają swoje plusy wiec lepszym rozwiązaniem będzie kupienie jakiejś szosy na początek. Szukam szosy  nie do ścigania tylko do komfortowego pokonywania kilometrów. Niestety nie znam się na geometrii, przeczytałem kilka wątków i tematów i niestety dalej to dla mnie czarna magia.  

Na tą chwile znalazłem KROSS Vento DSC 5.0 oraz SENSA MODENA LTD 105 DISC. Może macie jakieś inne pomysły lub na co powinienem zwrócić uwagę szukając roweru. Fajnie gdyby rower miał pełną grupę osprzętu.

Napisano

W aluminiakach większość sprzętów to rowery typu endurance (no może Polygon Strattos jest nieco bardziej sportowy), ale ciągle to pozycja bardziej nastawiona na osiągi niż dziadkowanie po okolicy. Te dwa powyżej wymienione to w tym budżecie dobre opcje w relacji cena/wyposażenie. Sensa modena nowa s.105 2x12, czyli bardzo fajny uniwersalny napęd (korba poza grupowa ale przyzwoita), w górach przełożeń raczej nie zabraknie (jest 1-1). Średnie podstawowe koła. Kross z kolei starsza grupa s.105 2x11, korba już shimano 105, nie wiem jaka korba na przodzie, ale na tyle kaseta 11-28 więc tutaj lepsze stopniowanie na płaskie,  w górach jak pod nogą nie ma to może być nieco twardo na podjazdach pow.10-15%-oczywiście wszystko zależy od formy. Koła w Krossie przynajmniej firmowe, nie są lekkie ale zbierają dobre opinie- z całą pewnością lepsze niż w Sensa. Opony w każdym średnie więc to pewnie pierwsza opcja do zmiany od razu albo po sezonie. Jeden w połysku, drugi matowy. Miałem matowe, miałem w połysku....pod względem dbałości o lakier to wolę ten drugi.

Trudno będzie znaleźć w tym budżecie coś lepszego, raczej będzie cała masa sprzętów na gorszym osprzęcie...

Co do geometrii, rozmiarów o musiałbym coś więcej wrzucić od siebie.

Napisano

Wzrost 182cm, przekrok 84cm, czy coś więcej potrzeba?. Eskera mam w rozmiarze L ale on był kupiony na pałę i długo się nie mogłem się połapać czy rozmiar jest dobrze dobrany.