dulebsoon Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Cześć, poszukuję uniwersalnego roweru. Mężczyzna 185cm 90kg. Mieszkam w Warszawie, więc teren raczej płaski. Rower głównie na miasto, do pracy, na wypad nad zegrze, do jazdy po kampinosie. Ogólnie trasy raczej ok 20-50km, może pojedyncze w ciągu roku bliżej 100km. Jest to mój powrót do jazdy na rowerze, kiedyś jeździłem dużo, w ostatnich kilku latach raczej mniej. Jak chciałem sobie pojeździć to wynajmowałem sobie jakiś MTB z Decathlonu. Chcę kupić sobie w marę dobry, sprawny i uniwersalny rower. Moją uwagę przykuły rowery grawelowe, szczególnie kross esker 5.0 grx (1x12) jest w dobrej cenie i dobrym osprzęcie, tylko nie wiem czy rama krossa nie jest strzałem w stopę (w internecie pojawiają się głosy że jest słabej jakości) i czy rower z barankiem do moich zastosowań sprawdzi się. Kolejny rower który spodobał mi się to marin dsx 2 (też 1x12), koncepcja roweru gravelowego z prostą kierownicą wydaje się ciekawa, a przy tym tańsza (niestety gorsze koła). Rozglądałem się za rowerami crossowymi/fitenss, ale nie znalazłem nic ciekawego i raczej ogólnie mały jest wybór, a ceny wysokie w porównaniu do tego co ofertują i już gravele wypadają korzystniej. Cytuj
Greg1 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca Do miasta i na dość krótkie dystanse rower z prostą kierownicą będzie lepszy. Ten Marin jest fajnym wyborem, kiedyś poleciłbym Ci jeszcze Cube Nulane (fajny fitness vel. grawel z prostą kierownicą na sztywnych osiach) ale wersja ONE ma napęd "tylko" 1x9 (co jest wystarczające do miasta ale może być lekko niewystarczające poz miastem, napęd może mieć dziury i Cię irytować), wersja Pro zaczęła od tego roku wychodzić na Shimano Cues 2x10 (wcześniej był GRX 2x10, Cues jest nowym produktem Shimano i jest jeszcze dość mało opinii) a wersja Race, która jest na GRX 2x11 i jest naprawdę świetna, kosztuje już sporo ponad 6 tys. zł. Na tych stosunkowo krótkich trasach poza miastem nie wykorzystasz też zalet baranka a szersze opony w Marinie (bo wchodzą tam z tego co pamiętam 2" i możesz dać jakieś szybkie opony mtb typu Continental Race King albo Schwalbe Thunder Burt) w połączeniu z szeroką, prostą kierownicą będą lepiej się sprawowały na leśnych drogach Kampinosu 1 Cytuj
dulebsoon Napisano 13 Czerwca Autor Napisano 13 Czerwca Fajny ten Cube Nulane tylko z tego co widzę to dostępność w sklepach żeby przymierzyć się dość słaba. No i czy cena 4700 za taki rower nie jest za wysoka? Zbliżamy się do ceny krossa eskera, tylko cross jest na grx822 ma klamkomanetki co kosztują o wiele więcej niż zwykłe dźwignie. Cytuj
Greg1 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca (edytowane) Niestety Cube w Polsce jest promowany przez importera jako marka niemalże premium a w Niemczech jest to normalna, średniopółkowa marka jak nasz Kross, słowacki Kellys czy holenderska Sensa. Taniej można je kupić z niemieckich sklepów on-line np. bike-discount.de, przesyłka do PL tylko 50 eur, nie ma problemu ze zwrotami ale oczywiście nie przymierzysz. Przymierzyć możesz udając zainteresowanego na olx, skoro chcesz jeździć nad Zegrze i po Kampinosie to pewnie jesteś z Warszawy, tu masz Nulane Pro na GRX-ie 2x10 w Twoim rozmiarze, w sumie nawet w dobrej cenie więc wart zastanowienia: https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-pro-grx-widelec-full-carbon-gravel-meski-CID767-ID16bAYK.html Jakby co to Kross też ma grawela z prostą kierownicą, nazywa się Kross Esker Flatbar - ma sztywne osie, napęd Cues 1x10 więc trochę lepiej niż Cube Nulane ONE i kosztuje około 4,5 tys. zł. Ale jeśli chodzi o takie jednorzędowe to bym chyba wolał Marina DSX 2 ze względu na napęd 2x12 i szersze opony. Jakbym rozpatrywał napęd 2xx to bym szedł w Cube. Edit. Miałem Cube SL Road (poprzednik Nulane, sprzedałem jakieś 3 tygodnie temu), mam grawela, mtb i 2 szosy i do tej pory jeździłem po mieście, do pracy Cube, teraz jeżdżę grawelem i grawel nie daje żadnej przewagi w mieście, tylko chyba +100 do lansu, w mieście lepsza jest prosta kierownica. Zanim kupiłem grawela to Cube był moim grawelem z prostą kierownicą i robiłem nim naprawdę długie, kilkudziesięciokilometrowe wycieczki, założyłem tylko chwyty z krótkimi rogami, żeby móc zmienić ułożenie rąk. Po sprzedaniu Cube cały czas chodzi mi głowie, żeby znowu kupić coś z prostą kierownicą do miasta (mtb to jak dla mnie trochę overkill) ale zrobiło się trochę za dużo rowerów a Cube wykorzystywałem już tylko i wyłącznie do pracy, 2,5 km w jedną stronę... Edytowane 13 Czerwca przez Greg1 Cytuj
dulebsoon Napisano 13 Czerwca Autor Napisano 13 Czerwca Ok to chyba skuszę się na tego DSX 2, tym bardziej że jest na niego fajna promka w sklepie i wychodzi korzystnie do tego co oferuje ROWER MARIN DSX 2 CZERWONY/SREBRNY 700C L | ROWERY \ Rowery Gravel \ Rowery Gravel z prostą kierownicą | Idobike 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi