Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z wyborem siodełka do roweru typu gravel. Aktualnie posiadam siodełko Wittkop medicus twin 4.0, lecz jest już w stanie agonalnym więc przydałoby się wymienić.

No i tutaj pojawia się problem jaki wybrać żeby był dobry na dłuższe (100-200km) i krótsze trasy (30-50km), na asfalt i leśne ścieżki. Na ten moment mam na oku te modele:
- Selle Italia MODEL X Superflow L3 145mm (za 85zł)
- Siodełko Selle Italia X Comfort Boost Superflow 145mm (za 89zł)
Nie wiem czy są to dobre siodełka i czy nie będą zbyt twarde. Dlatego pytam ekspertów tutaj.

Moja odległość między kościami to 120mm, zależy mi żeby to siodełko dało się wyhaczyć na olx za około stówkę.

Liczę na waszą pomoc :)

Napisano

Dla każdego inne siodełko jest wygodne więc nawet jak Ci ktoś napisze, że siodełko X czy Y to dla niego absolutny hit, najwygodniejsze na świecie, itd, dla Ciebie może być narzędziem tortur. Mam jakieś siodełko Selle Italla X coś tam, nie pamiętam dokładnie modelu, i ono jest dla mnie mega niewygodne. Ja też mam rozstaw kości kulszowych podobny do Twojego i jeżdżę na siodełkach szerokości około 143-145 mm. Dla mnie wygodne jest Specialized Bridge 143 (mam chyba wersję Sport, podobno Comp jest wygodniejszy) i chińska "replika" Specialized Power (też w szerokości 143) - na Ali występuje pod nazwą EC90, kosztuje poniżej 100 zł, zamów potestuj. Poza tym dla mnie też wygodne okazało się fabryczne siodełko z mojego grawela czyli WTB Volt. Ale ja przerobiłem kilka siodełek zanim znalazłem w marę wygodne, podejrzewam, że jakbym testował dalej to znalazłbym coś jeszcze lepszego