Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Już kiedyś słusznie doradziliście, więc wracam w zaufaniu po kolejną opinię :)

W tym odcinku pytanie o rower dla aktywnej sportowo dziewczyny, która szutrów i błotka się nie boi, ale jednocześnie nie ma aspiracji do zawodów, wyścigów. 

W puli 3 rowery wybrane ze względu na pozycję, choć dwa miały nieco za szeroko kierownicę (ale to się przytnie...). Jest trochę rozbieżność cenowa, ale na razie było jeżdżone koło sklepu i wszystkie były OK.

1. Kross LEA 5.0 2025

2. CUBE ATTENTION 29

3. Kellys MYSTERY 30

Pytania:

1. Kross na pewno zachęcający cenowo, ale nie wiem jak traktować CUESa.

2. mnie przekonują (i sam mam) napędy 2x __, nie jeżdziłem na 1x__ więc nie mogę z własnego doświadczenia doradzać, ale jak dla wspomnianej aktywnej, która będzie chciała jeździć w każdym terenie i wie co to znaczy: "nie krzyżuj łańcucha" :)

3. za 2. i 3. przemawia na korzyść amor, ale krossa trzeba by chyba rozważyć w wariancie z powietrznym amortyzatorem bo wyjściowo jest sprężyna. Wariant ULTRA ma już powietrze i kosztuje lekko ponad 3k. Cały czas lepiej niż Cube i Kellys.

4. Co w przypadku tych rowerów miałoby mnie (ją - przyszłą użytkowniczkę) przekonać za zakupu droższych? Poza oczywiście wejściem  w grupę Deore.

Pozdrawiam

Wojtek

Napisano

Fajnie by było jakbyś na przyszłość wklejał/-a linki do rowerów, żeby nie szukać i żeby mieć pewność, że rozmawiamy o tym samym modelu z tego samego roku. Jaki użytkowniczka ma wzrost (czasami jest problem z dostępnością bardzo małych rowerów dla dziewczyn poniżej 160 cm)? W tym budżecie spokojnie już można kupić coś na powietrznym amorze i sztywnych osiach (chociaż teraz bliżej lata promocje się pokończyły i ceny trochę podskoczyły). 

Ten pierwszy Kross ma napęd 2x9 i sprężynowy amor, w tym budżecie można już znaleźć coś lepszego, np. Deore, chociaż faktycznie napędy 2xx to w mtb już pieśń przeszłości i pozostały tylko w bardziej budżetowych konstrukcjach. Ale do 4,5 tys. zł można nawet kupić coś 1x12 (bez sztywnych osi), który zakresem nie będzie odbiegał od 2xx.

Cube jest znacznie lepszy pod względem wyposażenia - widelec powietrzny (mimo, że to powszechnie krytykowany za kiepską powłokę goleni Judy Silver), napęd Deore 2x11, tylko sztywnych osi brak ale jeżeli dziewczyna jest filigranowa to nie jest takie must have (chociaż współczesny standard i dobrze jest mieć jako atut przy ewentualnej odsprzedaży). Cube słyną też z wygodnej, rekreacyjnej pozycji. W Polsce Cube są kreowane przez importera na markę premium i są dość drogie, lepiej kupić w Niemczech, gdzie są dużo tańsze, np. na stronie Bike-Discount.de - wysyłka do PL tylko 50 eur i bez problemu można zwracać jak coś jest nie tak. Przy okazji na tej stronie pooglądaj rowery Radon - np. Jealous AL 8.0, który ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny, amor powietrzny Judy Gold, napęd Deore 1x12, sztywne osie, hamulce mt400 (czyli lepsze niż powszechnie stosowane mt200) i to wszystko za 899 eur.

Kellys wg mnie lepszy od Cube pod względem wyposażenia bo ma lepszy amor a napęd 1x12 jest pod względem rozpiętości porównywalny do 2x11, jedynie kwestia większych skoków między biegami ale za to na plus prostsza obsługa. Chociaż ma jakąś pozagrupową korbę i suport SAMOX, nie wiem co to jest. Hamulce mt400 i sztywne osie też na plus. Dla mnie z tych trzech wymienionych najlepszy pod względem wyposażenia

Napisano
2 godziny temu, soldi napisał:

Słuszna uwaga z linkami - uzupełniam.

Dziewczyna 167 cm.

Po pierwszych przemyśleniach faktycznie ten Kellys wypadał najlepiej z całej puli. Choć jak wspomniałem Kross jest bliżej kwoty, która ma być przeznaczona.

Napisano

Na pewno bym nie szedł w tego Krossa z napędem 2x9 i sprężynowym amorem.

Może takie coś - dobry napęd 2x11, jakiś tam powietrzny amor, dobre opony, hamulce do amatorskiego użytku też oblecą, tylko sztywnych osi brak:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-damski-superior-xc-889-w-pd23132/

Albo ten, napęd też 2x11 (z pozagrupową korbą), jakiś tam amor powietrzny, o hamulce trzeba dopytać bo na zdjęciach Shimano a w opisie Tektro, opony pewnie do wymiany od razu, tradycyjnie ew tym budżecie brak sztywnych osi:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-damski-liv-tempt-1-ge-pd43018/

Może gdzieś indziej jest taniej.

Oczywiście jest jeszcze opcja Rockridera Expl 540 ze sztywnymi osiami, powietrnym amorem i napędem Deore 1x10 w promocji za 3200 zł, które są dość często:

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317