Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam szosę sensa 2024 i jeździ się naprawdę dobrze. Problemem jest fakt iż na różne trasy poza asfaltowe nie da rady tym pojechać. Dlatego zastanawiam się nad zakupem roweru grawelowego na weekendowe wypady na trasy takie jak pętla mazurska, trasa wzdloz wybrzeża Polskiego itp. co możecie polecić aby również zamontować sakwy i dobrze sprawdzało się zarówno na asfalcie jak i terenie ??

Ja osobiście znalazłem ten model: FUJI Jari Carbon 1.1 GRX 810

https://ambike.pl/rower-gravel-fuji-jari-carbon-1-1-grx-810.html

Wydaje się też, że jest też w atrakcyjnej cenie. Co myślicie?

Napisano
Cytat

co możecie polecić aby również zamontować sakwy

Aluminium lub stal.

a jeśli chcesz po jakimś piachu targać i to jeszcze z tobołami to przydałyby się jednak szersze opony niż w tym fuji

Napisano

Jak ma być głównie/tylko na wyprawy, to jak wyzej: kup sobie alu/stal.

Jeżeli nie, to kwestia tego ile chcesz w te sakwy pakować. Jak sporo, to karbon odpada. No i odnośnie tego zalinkowanego modelu: jeżeli w opisie nie wspominają nic o montażu bagażnika, to sobie go do takich zastosowań odpusć. Niektóre carbonowe modele zostały zaprojektowane z otworami pod bagażnik, w tym producent sam się tym chwali i one powinny te 10kg bagażu w sakwach wytrzymać.

Napisano

Ok. To jaki w takim wypadku rower możecie polecić ? Sporo czytałem również o cannondale topstone 4. Chętnie rozważę każda propozycję.

Napisano

Chce kupić rower już na długi czas dlatego taki temat. Co by za chwilę nie zastanawiać się co kupić nowego. Tak jak mówie ten rower ma służyć podróżą na dłuższe dystanse i mieszane trasy z przewagą dróg utwardzonych tj. szutry, płyty betonowe asfalty i co poradzi sobie w wypadku jakiś kawałków piachu i sypkich podłoży (w małym stosunku takich odcinków).