PKaz Napisano Niedziela o 13:39 Napisano Niedziela o 13:39 Witam, miałem nieprzyjemne zdarzenie, kto przeciął mi linke od przerzutki. Wymieniłem jakoś linkę, ale teraz manetka Shimano Tourney jakby nie odbijała w dół. Linka nie jest napięta na maxa. CO zrobic? Moze ktoś majakies ciekawe linki jak rozwiazac ten problem:). Cytuj
Garlock Napisano Poniedziałek o 06:21 Napisano Poniedziałek o 06:21 Jaki to model Tourneya? Masz jakieś zdjęcia? Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 06:57 Napisano Poniedziałek o 06:57 17 godzin temu, PKaz napisał: Wymieniłem jakoś linkę Czy przed przykręceniem linki do przerzutki ustawiłeś manetkę na maksymalne poluzowanie linki? Jeżeli nie, jeżeli robiłeś to na jakimś środkowym biegu, to tutaj leży przyczyna. Poluzuj linkę w przerzutce, naciągając linkę zrzuć na manetce na maksymalne poluzowanie, wkręć baryłkę regulującą napięcie linki prawie na maksa, napinając linkę przykręć ją do przerzutki, skasuj luz wykręcając baryłkę. Reszta to już kwestia standardowej regulacji. Jeżeli nie to, to potrzebujemy więcej informacji. Cytuj
PKaz Napisano Poniedziałek o 07:28 Autor Napisano Poniedziałek o 07:28 Dzięki za rady. Dziś sie tym zajmę i dowiem się jaki mam model przerzutki. Cytuj
PKaz Napisano Środa o 18:14 Autor Napisano Środa o 18:14 Witam ponownie. Moja manetka to SHIMANO TOURNEY ST-EF41-L. Wykręciłem link z przerzutki, ale nadal nie moge w manetce zjechac na niższy bieg niz najwyzszy 3ci. Może manetka jest popsuta? Mozna jakos otworzyc czy lepiej kupic nową? Chciałem ponownie wyciągnąć linkę, ale teraz nie moge. Z tego co czytałem to musze zjechać na bieg 1 aby moc wyciągnąć linkę. Po co jest czarna śruba z sprężyna na manetce ? Cytuj
zekker Napisano Czwartek o 07:24 Napisano Czwartek o 07:24 Proponuję sprawdzić czy manetka działa w pełnym zakresie. Lekko napinając linkę maksymalnie zluzuj manetkę. Potem nadal lekko napinając wrzucaj kolejne biegi i sprawdź czy da się wszystkie 3. Jeżeli tak, to być może tylko wskazówka przeskoczyła, wypadła ze swojego miejsca. Tak czy inaczej będzie trzeba ją otworzyć, żeby poprawić lub spróbować dojść gdzie się zacina. Chodzi o tą śrubkę od góry? Zapewne do ustawienia odległości klamki od kierownicy, wstępnego naciśnięcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi