Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, zamówiłem 2 dwa rowery Giant Anytour X E+ 0 z ramą o niskim przekroku i poszukuję bagażnika rowerowego który stabilnie przytrzyma rowery. 1 rower waży około 30kg, i nie ma górnej rurki w ramie. Aktualnie posiadam bagażnik rowerowy BMW Pro 3.0, na 3 rowery 82725A57167 i niestety koła nie opona nie zmieściła się na szerokość, a gdyby weszła to i tak dołączone uchwyty nie obejmą ramy.  Przeszukałem wstępnie znane firmy bagażników ale nic nie obejmie tak grubej ramy. Pozostaje ewentualnie montaż za ramę pod siedzeniem ale njest trochę nisko i nie wiem czy to spełni swoją funkcję, no i potrzeba chwytów które tak nisko zejdą. Czy ktoś ma jakieś pomysły? 

MY24AnyTourXEplus0_ColorAKelpForest.jpg

Edytowane przez mariusznicpon
Napisano

Spinder TX2. IMO lepszy niż Epos - rozważałem to swego czasu. Znajdziesz porównanie w necie.

Wożę na tym Focusa SAM2 XL, aktualnie na oponach 2,6, i łapię za grubszą rurę (z baterią), plus czasem jako drugi analog XC. W razie chęci możesz usztywnić łapiąc rowery do siebie dokupionym uchwytem o nr PRO-99092ON.

Jedna uwaga: jeżeli wybierzesz wersję ze światłami LED, to upewnij się że będzie działać z autem. Podobno np. z wyrobami Muska nie zawsze to współdziała bez problemów.

Napisano (edytowane)

Zamówiłem Spindera TX2 i zastanawiam się czy można opisany rower montować za sztycę siedzenia która jest obniżana i amortyzowana? Obawiam się, że podczas nacisku od hamowania sztyca może się skrzywić i chowanie nie będzie działo prawidłowo. Rowery odbieram jutro i mam dylemat ponieważ rowery są ciężkie (30kg). Zauważyłem na filmiku że uchwyt THULE EPOS ma możliwość montażu za górna część koła i nie wiem czy nie było by to lepsze rozwiązanie. W TX2 nie da się złapać zagórną cześć koła ponieważ  ramie jest przekoszone i rower musiał by być przechylony.

Edytowane przez mariusznicpon
Napisano

Trochę się pogubiłem. Szukałeś bagażnika z mocowaniem za grubą część ramy, a teraz chcesz mocować za koło? I dlaczego też ew. za sztycę, skoro oba umożliwiają montaż za grubą ramę?

To że TX2 ma zamierzenie przekoszone ramiona to dla mnie zaleta: rower z kołami w rynienkach nie przesuwa się przy przypinaniu paskami do rynienek.

Mocuję za grubą ramę, przy relatywnie mało wysuniętym ramieniu - jest wtedy bardziej sztywne niż przy pełnym wysunięciu.

Napisano

Jeżeli pasek obejmie górna część ramy w zaznaczonym miejscu ze strzałką to ok, ale zaczynam mieć wątpliwości, ponieważ przy tym nachyleniu ramienia rower nie będzie stał w pionie w uchwycie TX2. Poniżej jest plastikowa zaślepka baterii która mogła by ulec zniszczeniu więc mocowanie tam też może być problematyczne. 

MY24AnyTourXEplus0_ColorAKelpForest.jpg

Napisano

Nie przejmuj się tym pionem. Po pierwsze po powieszeniu 77kg na haku tył auta siądzie (jak nie masz pneumatyki)  już nici z pionu. Po drugie siły wynikające z takiego pochylenia to nic przy siłach z hamowania (pod 1g, czyli jakby rower leżał na boku) czy oporów powietrza. Po trzecie te paski są znacznie lepsze niż szczęki i można nimi łapać karbonowe ramy (mam paski, miałem szczęki), jak klapka baterii nie jest bardzo tandetna, to też da radę - a może złapiesz wyżej - nie przymierzysz - nie dowiesz się. Nie radzę łapać za górną część sztycy (tę, co się wsuwa), ale niżej można spróbować. Wspomniany wyżej bagażnik Thule i łapanie za oponę będzie trudne z uwagi na błotnik i bagażnik. Spindera kupiła szwagierka (też dwa elektryki) i jest ok, choć rowery wozi bez baterii. 

Napisano

Łapię tak (plus dodatkowe paski na kołach z dołu) - za ramę z baterią:

125806-L-s-R.jpg

Ew. wyciągam baterię gdy pada, albo jadę daleko. Jak bliżej, to misie nie chce.

Napisano

Dzięki za pomoc. Ostatecznie rowery zostały przewiezione. Rower w rozmiarze M udało się zapiąć na ramę na samej górze, a L złapałem za ramę pod siedzeniem i dodatkowo oba rowery zabezpieczyłem paskiem.Następnym razem spróbuje złapać za ramę na środku tak jak na zdjęciu powyżej, 

IMG_0144.jpg