k4cha Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja (edytowane) Cześć, szukam aktualnie gravela dla siebie. Nie musi być nowy, zwłaszcza, że wiem, że w tej cenie może być ciężko. O mnie: Wzrost: 159cm Waga: 66kg Wpadł mi w oko Specialized Sirrus X 2.0 2022, ale nie jestem pewna, czy to dobry wybór. Nie mam preferencji, jeśli chodzi o rodzaj kierownicy (czy prosta czy baranek) - tj. sama nie jestem pewna, co byłoby dla mnie wygodniejsze. Dotychczas jeździłam na crossie Trek Dual Sport 2 Gen 4 (z prostą kierownicą), ale zostawiłam go w mieście rodzinnym i szukam troszkę lżejszego roweru do miasta. Zastanawiam się, czy w tej cenie znajdę coś lepszego? Czy to dobry wybór? Ewentualnie byłabym wdzięczna za alternatywne modele w podobnej cenie z kierownicą typu baranek. Z góry dzięki za opinie i propozycje! Edytowane 15 Maja przez k4cha Cytuj
Greg1 Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Jeśli nie masz preferencji co do kierownicy to wypożycz sobie na weekend w Decathlonie grawela z barankiem, pojeździj i zobacz. Ale do miasta zdecydowanie prosta kierownica będzie lepsza z praktycznego punktu widzenia - bardziej wyprostowana pozycja zapewnia lepszą obserwację i klamki hamulca są zawsze pod palcami. Specialized Sirrus X nie jest zły ale w rowerze tym płacisz dużo za napis na ramie. Podzespoły są po prostu kiepskie, Napęd MicroShift (zwany popularnie Microsh*tem) 1x8, osie qr, etc. Widelec tam chyba jest stalowy. Na Twoim miejscu zainteresowałbym się Cube Nulane ONE - w przeciwieństwie do Speca ma napęd Shimano Cues 1x9, sztywne osie i karbonowy widelec. Wg mnie Cube Nulane to taki niemalże idealny przykład "grawela z prostą kierownicą", szczególnie Model Nulane Pro w poprzedniej wersji z napędem Shimano GRX 2x10. Albo Cube Hyde ONE - co prawda napęd trochę gorszy bo Shimano Essa 1x8 ale mieści "baloniaste" opony o szerokości 55mm, co dla wielu ma znaczenie. Hyde jest takim Cubowym mtb ze sztywnym widelcem stworzonym specjalnie do miasta 1 Cytuj
k4cha Napisano 21 Maja Autor Napisano 21 Maja @Greg1 Wielkie dzięki za odpowiedź. Cube Nulane ONE jak najbardziej mi się podoba, jednak bardzo ciężko mi go znaleźć w sensownej (dla mnie) cenie. Przysiadłam w ostatnich dniach i znalazłam kilka modeli. Wybrałam modele z barankiem - w weekend idę do Decathlona wypożyczyć gravela. Byłabym wdzięczna, jeśli ktoś bardziej doświadczony mógłby zerknąć i ewentualnie odrzucić te modele, które są niewarte uwagi, ewentualnie zasugerować jakieś jeszcze Ogólnie zauważyłam, że znalezienie gravela na mój wzrost to dość spore wyzwanie 1. Marin Nicasio 1 2025 2. Kross Esker 1.0 2023 3. Kross Esker 2.0 Gen 2 - tutaj spora promka, więc potencjalnie chyba fajna propozycja? Mam wahania odnośnie rozmiaru - mam 159cm wzrostu, przekrok 71cm. Tutaj rama podsiodłowa w rozmiarze XS to aż 53cm, wg producenta zalecana od 163cm. Jak na to patrzeć? Czy to byłby już dla mnie za duży rozmiar? Cytuj
Greg1 Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Jeśli myślisz dalej o Cube Nulane ONE to tylko z Niemiec, najlepiej ze strony bike-discount.de, sklep pewny, sporo osób tam kupowało, przesyłka do PL tylko 50 eur jeśli dobrze pamiętam. tu masz linki: https://www.bike-discount.de/de/cube-nulane-one-mineralgrey-n-black - wysoka rama https://www.bike-discount.de/de/cube-nulane-one-lady-mineralgrey-n-black - niska rama Jak już myślisz o grawelu z napędem Shimano Claris 2x8 (który średnio pasuje do grawela bo to jest napęd szosowy i ma twarde, szosowe przełożenia ale niestety jest montowany w tańszych grawelach bo nie ma alternatywy) to obejrzyj sobie Felt Broam 60, przynajniej ma karbonowy widelec i sztywne osie. Chociaż teraz zobaczyłem, że też nie ma Twojego rozmiaru ale może jest gdzie indziej 1 Cytuj
k4cha Napisano 24 Maja Autor Napisano 24 Maja Dzięki za linki. Znalazłam jeszcze tutaj z Polski: https://skiteam.pl/rowery-przelajowe---cyklo-cross/8604-387073-rower-cube-856100-nulane-one-4054571474988.html#/28-rama-classic/3278-rozmiar-50_cm/4026-sex-unisex/74989-kolor-mineralgry_blk. Podejrzewam, że 50cm byłby dla mnie okej. @Greg1 Czy myślisz, że 3800zł za ten rower to dobra cena? Oraz czy ewentualnie w tej cenie znajdę coś lepszego, czy ten Cube będzie najlepszym wyborem? Znalazłam jeszcze niedaleko ode mnie Cube Nulane Pro za 4500zł, ale to chyba już dla mnie za dużo. 🙈 Cytuj
k4cha Napisano 24 Maja Autor Napisano 24 Maja PS Wypożyczyłam wczoraj w Decathlonie Tribana z barankiem, zrobiłam 30+km i raczej upewniłam się, że baranek nie jest dla mnie. Silny ból karku, dłoni i niewygoda hamowania (trzeba być na baranku, żeby zahamować, dla mnie to bardzo niewygodne w mieście). Wiem, że to też kwestia odpowiedniej regulacji, ale chyba się nie przekonam do baranka. Chciałabym rower z barankiem chyba tylko dlatego, że podoba mi się jak wygląda, a to bez sensu Cytuj
Greg1 Napisano 24 Maja Napisano 24 Maja Ciężko mi powiedzieć czy to dobra cena, porównowując rowery tego typu chyba tak. Cube na niemieckim rynku nie jest marką premium, to taki ichni Romet czy Kross, u nas przez importera jest kreowany na markę premium, dlatego w Niemczech jest znacznie tańszy niż u nas. Możesz jeszcze zobaczyć: - Felt Verza Speed 20 - napęd 2x10 Shimano Tiagra (napęd szosowy, dobry ale dość twardy), hydrauliczne hamulce, karbonowy widelec ale brak sztywnych osi i chyba nie wejdą opony szersze niż 35c. Cena około 3 tys. zł. - Kands Pure - tani fitness z aluminiowym widelcem, hydraulicznymi hamulcami i osiami qr. Są dwie wersje napędowe, starsza 3x8 Shimano Acera i nowsza 2x8 Shimano Claris. Kosztuje około 2 tys. zł. 1 Cytuj
k4cha Napisano 25 Maja Autor Napisano 25 Maja Ogromne dzięki za pomoc. Ostatecznie chyba zdecyduję się na Treka FX 3. Jest trochę tańszy niż Cube Nulane One i znalazłam go z dostawą z Polski w swoim rozmiarze. Ma ciut węższe opony niż Cube, ale ma napęd Shimano Deore 1x10 i też karbonowy widelec (ze stalową osią niestety). Wydaje mi się, że to chyba całkiem dobry wybór w tej cenie ostatecznie. Cytuj
Greg1 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Niech się dobrze jeździ Opona 32c jest trochę wąska, nie wiem też czy te opony marki własnej Treka czyli Bontragery są dobre, z czasem wymienisz na szersze musisz tylko zmierzyć jakie się zmieszczą - piszą, że 38c bez błotników i 35c z błotnikami, kupę lat jeździłem na 35c w grawelu i fitnessie, w tym po mieście, i nie jest źle Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi