Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

Na koniec miesiąca chciałbym zakupić swój pierwszy rower MTB.
Zmieniła mi się sytuacja mieszkaniowa i mieszkam teraz bardzo blisko lasu z dużą ilością szlaków (dosyć górzystych), a na mojej obecnej szosie nie mam za bardzo gdzie jeździć (jedna droga rowerowa idąca przy głównej ulicy - wylotówce albo przejazd kolejowy, na którym czeka się do 20 minut, żeby przejechać na lepsze trasy).
Z roweru będę korzystał 2-3 razy w tygodniu, mam 195 cm wzrostu i ważę niewiele ponad 100 kg.

Zacząłem szukać jakichś modeli z Romet, ale przykładowo seria Mustang ma kilka różnych wersji, które porównywałem i dla mnie się dużo nie różnią (głównie w osprzęcie) a niestety aż tak się dobrze nie znam. Oczywiście Romet podałem jako przykład. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo nie chciałbym poprzez złe dobranie roweru zniechęcić się do jazdy po lesie.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to tak jak w tytule do 2500, bo uważam, że jak na pierwszy rower i częstotliwość moich przejazdów, branie droższego modelu mija się z celem.

Pozdrawiam,
Kamil

Napisano

Po opisie i nazwie użytkownika wnioskuję, że prawdopodobnie chodzi o Chylonię i okolice.

W tym budżecie szukałbym raczej używki. Nowy rower z tej półki cenowej szybko traci na wartości, a używkę odsprzedasz praktycznie bez straty, jeśli okaże się że "to nie to", lub będziesz chciał czegoś lepszego.

Dla przykładu ogłoszenie poniżej 2000 zł z powietrznym amortyzatorem i rokującym dopasowanie rozmiarem, w sam raz na start: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trek-xcaliber-7-CID767-ID15On3M.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=7

• +1 pomógł 1
Napisano

Tak, zgadza się, chodzi o Chylonię.
Dziękuję za poradę, właśnie zastanawiałem się nad używką również, ale nie wiedziałem jak to ugryźć.
A gdybym jednak postanowił wziąć jakiś nowy?

Zastanawiałem się nad tym również pod kątem wzięcia roweru na fakturę, ale jeżeli nic lepszego za te cenę nie da się znaleźć to faktura nie jest aż tak konieczna :)

Napisano (edytowane)

Trochę podrożał ale myślę że nadal warto go rozważyć https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-rock-machine-torrent-30-29-pd23017/?v_Id=259606

Gdyby dało się nieco naciągnąć budżet to https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-al-6.0-1 (ok 3100 z wysyłką)

Za te 400 zł. różnicy w cenie dostajesz lepszy napęd, lepszy amor, solidniejsze koła, sztywne ośki i prawie 1 kg. niższą wagę.

Bywa też Revox 7 w tym budżecie ale obecnie akurat nie ma twojego rozmiaru. (przy twoim wzroście w grę wchodzi wyłącznie XXL dla tego modelu)

A jeśli do 2500 i ani grosza więcej to https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-livigno-evo-c9/ lub Whistler 3.7. (tanie, ciężkie uginacze na sprężynie)

Edytowane przez keltu
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dziękuję również za podpowiedzi, po namyśle zdecydowałem się wziąć ten używany Trek, udało mi się nawet wrócić nim w dosyć ekstremalnych warunkach (ulewa) i jestem zadowolony (trasa laczana z lasem i miastem).

Jeszcze raz dzięki za pomoc i poświęcony czas!

• +1 pomógł 1
Napisano

Z chęcią skorzystam z jakichś polecajek.
Wstępnie chciałem objechać trochę trasy czerwonej w Parku Krajobrazowym, w kierunku Witomina i Chwarzna.
Jakie trasy jeszcze mógłbyś polecić?

Teraz, kamil3city napisał:

Z chęcią skorzystam z jakichś polecajek.
Wstępnie chciałem objechać trochę trasy czerwonej w Parku Krajobrazowym, w kierunku Witomina i Chwarzna.
Jakie trasy jeszcze mógłbyś polecić?

Tak dla przetestowania możliwości tego MTB