Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałbym kupić swojego pierwszego gravel'a. Jeździłem kiedyś na góralu przez kilka lat. Na ten moment jestem słabo wysportowaną osobą ale przyzwyczajenie się do sportowych pozycji itd. nie jest dla mnie przeszkodą. Szukam tak jak w tytule roweru do 6000zł, zastanawiałem się nad Rometem Aspre 2, chociaż widziałem już kolejny model, Aspre 3. Potrafię ogarnąć podstawowy serwis roweru, nie jestem AŻ takim kompletnym laikiem, jednak jeżeli chodzi o gravele to jestem zielony. Jest coś co polecacie ? 170cm wzrostu.

Napisano

A może coś takiego?

https://erli.pl/produkt/rower-gravel-kross-esker-5-0-28-m-gen-2,192303773

Na pewno lepsze niż Aspre2.

Ja kilka dni temu nabyłem drogą kupna Rondo Ruut AL2 2X i jestem niesamowicie zadowolony… co prawda mój tyłek nie może się dogadać z siodełkiem, ale siodełko to akurat liczyłem że będzie trzeba zmienić.

Sa też wersje z jednym blatem….

ja co prawdę wcześniej grawerem nie jeździłem, ale dla mnie ten rower to czysta poezja 

ps. Nie znam się na rowerach 😉

Napisano (edytowane)

Też patrzałem na te Kross'y, jednak im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się w fakcie że wolę rower z trochę bardziej sportową geometrią niż Kross wymieniony przez Ciebie. Widziałem że od jakiegoś czasu jest dostępny Aspre 3, co o nim myślice?

Edytowane przez Kanoslaw98
Napisano

Co Cię utwierdziło że bardziej sportowa geometria jest lepsza? Na gravelu aerodynamika prawie nie istnieje, a w terenie bardziej efektywny sposób trzymania kierownicy w dolnym chwycie jest utrudniony.

• +1 pomógł 2
Napisano

Tym bardziej o osób niskiego wzrostu. Mniej czytania więcej jazdy. Gravel to prosty jak cep w konstrukcji, użytkowaniu, terenie rower dla 90-ciuiluśtam ludzi. Reszta to wyjadacze z doświadczeniem, którzy jak kombinują to wiedzą na 100% czego chcą i gdzie. 

Napisano
18 minut temu, Kanoslaw98 napisał:

Okej, kumam. Czyli po prostu brać to co jest wygodniejsze i ma dobry osprzęt ?

Z grubsza tak. Co do osprzętu to już twoja wizja bo są tacy co muszą mieć 12-kę i tak dalej czy korbę 1x. Mi by wystarczył GRX 2x10 jak w Kellysie Soot 80 a mam coś co robi jednak robotę czyli plastikową ramę. Chyba wczoraj gdzieś na allegro widziałem za 6,5 tys ten model w S-ce. 

Napisano

Z tych co wymieniasz to jednak brałbym Rondo 😉 A miałem podobną rozkmine jak Ty. Nie wiem czy ktoś tu ma tego Rometa czy Krossa, bo jakoś ludzie się nie chwalą.

Ja Rondo mam i bardzo gorąco polecam… tym bardziej że można mu delikatnie geometrię modyfikować