grissley Napisano Poniedziałek o 20:18 Napisano Poniedziałek o 20:18 (edytowane) Zamontowałem dzieciakowi napęd ze swojego dotychczasowego roweru (zapgrejdowałem swój do 10x, a dzieciak dostał dzięki temu apgrejd do 9x). Konkretnie Shimano Altus, chyba SL-M2010. No i albo nie zwróciłem na to uwagi, albo coś się stało chwilę po montażu, w każdym razie dźwignia wrzucania na wyższa koronkę (ta naciskana kciukiem) nie wraca do pozycji wyjściowej. Czyli trzeba nacisnąć dźwignię i po zmianie przełożenia "zawrócić" ją palcem do pierwotnej pozycji. No i pytanie - czy ja coś namotałem przy montażu, czy manetka się zepsuła? Manetka jest prawie nowa, w chwili montażu miała dwa miesiące i tysiąc kilometrów nalotu. Będę wdzięczny za porady gdzie szukać przyczyn problemu i jak ewentualnie to naprawić... Edytowane Poniedziałek o 20:21 przez grissley Cytuj
eloo Napisano Poniedziałek o 21:00 Napisano Poniedziałek o 21:00 czasem jak manetka jest mocno dociśnięta do klamki hamulcowej (dokręcając obejmę potrafi się docisnąć całkiem mocno) to jest taki problem 1 Cytuj
WaGiant Napisano Poniedziałek o 22:10 Napisano Poniedziałek o 22:10 Też tak miałem - zbyt mocno zakręcona na kierownicy blokowała się. 1 Cytuj
grissley Napisano Poniedziałek o 22:30 Autor Napisano Poniedziałek o 22:30 Panowie - bardzo dziękuję. Faktycznie, poluzowałem śrubę mocującą i dźwignia zaczęła elegancko wracać. Do głowy by mi taka przyczyna nie przyszła... Musiałem poluzować dość mocno - jest teraz tylko leciutko przykręcone. Ale szarpanie za manetki ich nie przesuwa ani nie obraca, więc lekko ale chyba wystarczająco. Klikam łapki za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi