Tsanasahan Napisano Czwartek o 07:31 Napisano Czwartek o 07:31 (edytowane) Cześć! Od czasu mojego projektu YETI (co było już całkiem dawno temu), nie jestem już tak na bieżąco z tematem rowerów, więc chciałbym się poradzić Was – bardziej doświadczonych. Szukam roweru dla mojej córki – zależy mi przede wszystkim na tym, żeby był lekki ale jednocześnie nadawał się w teren. Idealnie, gdyby był amortyzator powietrzny, a do tego hamulce hydrauliczne. Myślałem o rowerze z OLX wyposażonym w amortyzator + wymiana widelca na RockShox Judy Silver TK 29 100mm SoloAir, ale cena robiła się mało atrakcyjna. Wchodzą w grę zarówno rowery nowe, jak i używane w dobrym stanie. Poniżej moje dotychczasowe typy – jeśli możecie coś doradzić, podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczny! Dzięki z góry za każdą pomoc! Specialized Riprock Comp 24 Warszawa Bielany • OLX.pl Rower Orbea MX24 - JEDYNY TAKI W Polsce! Polkowice Dolne • OLX.pl Specialized Riprock Comp 24 Kępa Okrzewska • OLX.pl Rower dziecięcy Radiobikes Zuma 24 amortyzowany widelec Rawicz Osiedle 350 Lecia Rawicza • OLX.pl Rower Stevens Beat SL 24 Hydraulika Warszawa Rembertów • OLX.pl + RS Rower dziecięcy scott scale amortyzator powietrzny Krzyżanowice • OLX.pl Rower Marin San Quentin 24 Mysiadło • OLX.pl Marin San Quentin 1 Kraków Bronowice • OLX.pl Lekki rower Kubikes 24 disc, 7-11 lat, 9,67 kg! Woom. Stopka i błotnik Gdynia Orłowo • OLX.pl - Bardzo lekki, ale opony do zmiany i nowe: Rower górski MTB dziecięcy Rockrider Expl 900 24" ROCKRIDER | Decathlon + wymiana widelca - tylko nie wiem jaka tu jest ostateczna waga Zuma 24 SUS Complete Bike – Radio Bike Company Edytowane Czwartek o 08:04 przez Tsanasahan Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 07:39 Napisano Czwartek o 07:39 Jeżeli dla dorosłego faceta ważącego 90 kg lekki rower MTB to taki, który waży 11-12 kg to jaką wagę roweru zapodałbyś dla swojej córki? Cytuj
Tsanasahan Napisano Czwartek o 07:44 Autor Napisano Czwartek o 07:44 MTB na 29' 11-12kg, to chyba super lekki Dla córki myślę o wadze 10 -11 kg Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 07:58 Napisano Czwartek o 07:58 (edytowane) A ile z tych rowerów, które wrzuciłeś mieści się w tej dużej wadze? 🤔Córka startuje w jakiś zawodach MTB? Jeździcie agresywnie w trudnym terenie? Jeżeli nie, to z mojego doświadczenia, proponuję jak najlżejszy rower bez amortyzatora, który w większości proponowanych przez Ciebie rowerów mało co będzie się uginał... Edytowane Czwartek o 08:01 przez chudzinki Cytuj
afly Napisano Czwartek o 08:24 Napisano Czwartek o 08:24 Brakuje parametrów Twojej córki, tj. wzrost i waga. Osobiście będę wybierał dla mojego 6 latka Kubikes 24S Disc, z tym że jego parametry będą w okolicy 125cm i 26kg. Zgadzam się z Tobą, opony w tym rowerze są do wymiany, jeżeli planujesz jazdę w ambitnym terenie. Z tego co widzę maksymalny rozmiar jaki wrzucisz to 2.2". Wzrost jest kluczowy, ponieważ przy 140cm już warto zwrócić uwagę na 26" ewentualnie 27,5". Cytuj
Tsanasahan Napisano Czwartek o 10:10 Autor Napisano Czwartek o 10:10 Wzrost, to 128cm. 24' Będzie idealne. Jeśli chodzi o wcześniejsze posty Chudzinki, to w pełni się zgadzam – waga ma ogromne znaczenie, dlatego zwracam na nią szczególną uwagę. Również uważam, że amortyzator sprężynowy jest niepotrzebny, natomiast powietrzny może się przydać, zwłaszcza na trasach z korzeniami i kamieniami. Pytanie jaki, czy te powietrzne w tych proponowanych, są kiepskie? Nie mam doświadczenia z takimi małymi. Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 10:48 Napisano Czwartek o 10:48 (edytowane) Spinner 300 często smarowany, nabity poniżej dopuszczalnego ciśnienia, pod 40 kg jako tako pracuje. U mnie dziewczyny do 26 cali jeździły na sztywnych widelcach i bynajmniej nie były to asfalty. Do Trek Wahoo 26 włożyłem lekkie opony 2.25. Dlatego dopytywałem o teren, bo wiem po znajomych, że bardzo często rodzice mają ogromne plany, a dzieci swoje i później bujają się ciężkimi klocami po asfaltach 🙂. Edytowane Czwartek o 10:49 przez chudzinki Cytuj
afly Napisano Czwartek o 11:24 Napisano Czwartek o 11:24 Z mojego przypadku, Spinner 300 (w Kubikes) wykorzystuje maksymalnie 50-60% skoku pod masą 22-24kg przy 40PSI i temp. powyżej 8*C. Niestety był wymagany serwis, ponieważ fabrycznie nowy amortyzator nie chciał poprawie wracać po ugięciu i jego praca była tragiczna. Oczywiście taki zakres pracy tylko w terenie, przy jeździe wokół komina praktycznie jest on zbędny i zgadzam się, że lepiej wybrać sztywy widelec z szerszymi oponami na niższym ciśnieniu. Wszystko kwestia potrzeb. Z obserwacji RST F1rst w Woom'ach są dużo czulsze niż Spinner 300 i rzeczywiście działają od masy 20kg. Cytuj
Tsanasahan Napisano Piątek o 05:50 Autor Napisano Piątek o 05:50 (edytowane) Kubikes montuje teraz 52 Parts, skok 80mm za dopłatą można wybrać RST F1. Rowery ze Spinner 300 nie biorę pod uwagę w takiej sytuacji. Na tę chwilę mam takie opcje: -- Kubikes 24s z amorem [ waga jakieś 9,8 kg ] na OLX po około 2200 Rower dziecięcy lekki MTB Kubikes 24s DISC turkusowy hydraulika HIT 2025 - 4251811140324 - 16007573997 - Allegro - Czyli jakieś 700zł. więcej niż 2 letnie rowery na OLX -- Specialized Riprock 24 [ bez amora, waga 10.7 kg ] Nowy 2600, 2 latek na OLX 1900- 2000zł. Generalnie widzę, ze teraz ceny nowych idą sezonowo w górę Edytowane Piątek o 06:36 przez Tsanasahan Cytuj
afly Napisano Piątek o 07:16 Napisano Piątek o 07:16 Rozpoczął się sezon rowerowy. Kubikes 24S Disc na sportamg w styczniu 2025 był za 2699 zł nowy. Sam kupiłem u nich rower Kubikes 20S Disc za 2699zł. Zaraz po zakupie cena wzrosła o 100zł - tak mają ustawiony algorytm Cytuj
Tsanasahan Napisano Piątek o 08:32 Autor Napisano Piątek o 08:32 Jest jeszcze Grand Canyon Young Hero 24" | CANYON PL na Suntour X1 Coil 24. Macie jakąś wiedzę na jego temat? Cytuj
Tsanasahan Napisano Sobota o 07:53 Autor Napisano Sobota o 07:53 Zostaję przy Kubikes, przez chwile myślałem o Canyon i wymianie tej sprężyny na RST F1 / RockShox Judy Silver / Manitou Machete Junit , wtedy rower z z 11.4 spadł by do jakieś 10.6 kg, ale dostępność amortyzatorów jest kiepska i ceny pewnie wysokie 😕 Cytuj
chudzinki Napisano Sobota o 08:09 Napisano Sobota o 08:09 Teoretycznie oczywiście, bo trzeba wziąć pod uwagę zaniżanie wag przez producentów. KUbikes np. robi to dość ostro 😏. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi