Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć!

Od czasu mojego projektu YETI (co było już całkiem dawno temu), nie jestem już tak na bieżąco z tematem rowerów, więc chciałbym się poradzić Was – bardziej doświadczonych.

Szukam roweru dla mojej córki – zależy mi przede wszystkim na tym, żeby był lekki ale jednocześnie nadawał się w teren. Idealnie, gdyby był amortyzator powietrzny, a do tego hamulce hydrauliczne. Myślałem o rowerze z OLX wyposażonym w amortyzator + wymiana widelca na RockShox Judy Silver TK 29 100mm SoloAir, ale cena robiła się mało atrakcyjna.

Wchodzą w grę zarówno rowery nowe, jak i używane w dobrym stanie. Poniżej moje dotychczasowe typy – jeśli możecie coś doradzić, podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczny!

Dzięki z góry za każdą pomoc!

Specialized Riprock Comp 24 Warszawa Bielany • OLX.pl 

Rower Orbea MX24 - JEDYNY TAKI W Polsce! Polkowice Dolne • OLX.pl

Specialized Riprock Comp 24 Kępa Okrzewska • OLX.pl

Rower dziecięcy Radiobikes Zuma 24 amortyzowany widelec Rawicz Osiedle 350 Lecia Rawicza • OLX.pl

Rower Stevens Beat SL 24 Hydraulika Warszawa Rembertów • OLX.pl + RS 

Rower dziecięcy scott scale amortyzator powietrzny Krzyżanowice • OLX.pl

Rower Marin San Quentin 24 Mysiadło • OLX.pl

Marin San Quentin 1 Kraków Bronowice • OLX.pl

Lekki rower Kubikes 24 disc, 7-11 lat, 9,67 kg! Woom. Stopka i błotnik Gdynia Orłowo • OLX.pl     - Bardzo lekki, ale opony do zmiany 

i nowe: 

Rower górski MTB dziecięcy Rockrider Expl 900 24" ROCKRIDER | Decathlon + wymiana widelca - tylko nie wiem jaka tu jest ostateczna waga 

Zuma 24 SUS Complete Bike – Radio Bike Company

Edytowane przez Tsanasahan
Napisano (edytowane)

A ile z tych rowerów, które wrzuciłeś mieści się w tej dużej wadze? 🤔Córka startuje w jakiś zawodach MTB? Jeździcie agresywnie w trudnym terenie?

Jeżeli nie, to z mojego doświadczenia, proponuję jak najlżejszy rower bez amortyzatora, który w większości proponowanych przez Ciebie rowerów mało co będzie się uginał...

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Brakuje parametrów Twojej córki, tj. wzrost i waga. Osobiście będę wybierał dla mojego 6 latka Kubikes 24S Disc, z tym że jego parametry będą w okolicy 125cm i 26kg.

Zgadzam się z Tobą, opony w tym rowerze są do wymiany, jeżeli planujesz jazdę w ambitnym terenie. Z tego co widzę maksymalny rozmiar jaki wrzucisz to 2.2".

Wzrost jest kluczowy, ponieważ przy 140cm już warto zwrócić uwagę na 26" ewentualnie 27,5".

Napisano

Wzrost, to 128cm. 24' Będzie idealne. 

Jeśli chodzi o wcześniejsze posty Chudzinki, to w pełni się zgadzam – waga ma ogromne znaczenie, dlatego zwracam na nią szczególną uwagę. Również uważam, że amortyzator sprężynowy jest niepotrzebny, natomiast powietrzny może się przydać, zwłaszcza na trasach z korzeniami i kamieniami. Pytanie jaki, czy te powietrzne w tych proponowanych, są kiepskie? Nie mam doświadczenia z takimi małymi. 

Napisano (edytowane)

Spinner 300 często smarowany, nabity poniżej dopuszczalnego ciśnienia, pod 40 kg jako tako pracuje.

U mnie dziewczyny do 26 cali jeździły na sztywnych widelcach i bynajmniej nie były to asfalty. Do Trek Wahoo 26 włożyłem lekkie opony 2.25.

Dlatego dopytywałem o teren, bo wiem po znajomych, że bardzo często rodzice mają ogromne plany, a dzieci swoje i później bujają się ciężkimi klocami po asfaltach 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Z mojego przypadku, Spinner 300 (w Kubikes) wykorzystuje maksymalnie 50-60% skoku pod masą 22-24kg przy 40PSI i temp. powyżej 8*C. Niestety był wymagany serwis, ponieważ fabrycznie nowy amortyzator nie chciał poprawie wracać po ugięciu i jego praca była tragiczna. Oczywiście taki zakres pracy tylko w terenie, przy jeździe wokół komina praktycznie jest on zbędny i zgadzam się, że lepiej wybrać sztywy widelec z szerszymi oponami na niższym ciśnieniu. Wszystko kwestia potrzeb.

Z obserwacji RST F1rst w Woom'ach są dużo czulsze niż Spinner 300 i rzeczywiście działają od masy 20kg.

Napisano (edytowane)

Kubikes montuje teraz 52 Parts, skok 80mm za dopłatą można wybrać RST F1.  Rowery ze Spinner 300 nie biorę pod uwagę w takiej sytuacji. 

Na tę chwilę mam takie opcje: 

-- Kubikes 24s z amorem [ waga jakieś 9,8 kg ]

na OLX po około 2200 

Rower dziecięcy lekki MTB Kubikes 24s DISC turkusowy hydraulika HIT 2025 - 4251811140324 - 16007573997 - Allegro - Czyli jakieś 700zł. więcej niż 2 letnie rowery na OLX 

-- Specialized Riprock 24 [ bez amora, waga 10.7 kg ]  Nowy 2600, 2 latek na OLX 1900- 2000zł. 

Generalnie widzę, ze teraz ceny nowych idą sezonowo w górę :) 

Edytowane przez Tsanasahan
Napisano

Rozpoczął się sezon rowerowy. Kubikes 24S Disc na sportamg w styczniu 2025 był za 2699 zł nowy.

Sam kupiłem u nich rower Kubikes 20S Disc za 2699zł. Zaraz po zakupie cena wzrosła o 100zł - tak mają ustawiony algorytm

Napisano

Zostaję przy Kubikes, przez chwile myślałem o Canyon i wymianie tej sprężyny na RST F1 / RockShox Judy Silver  / Manitou Machete Junit  , wtedy rower z z 11.4 spadł by do jakieś 10.6 kg, ale dostępność amortyzatorów jest kiepska i ceny pewnie wysokie 😕