walterr Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia Czy ktoś na forum spotkał się z trzaskającą ramą w rowerach Scott zwłaszcza szosa. Kupiłem nowy rower 10.04.2025 Scott Addict 40 i rower w sobotę pojechał na dziewicza trasę przejechał 1 km i wracałem bo słychać trzaski, wyczyściłem i nałożyłem pastę do karbonu włącznie ze sztycą i siodełkiem, wyjazd i trzaski wróciłem czynność jeszcze raz ale już wiedziałem że głos wydobywa się gdzieś z okolic połączenia górnej rury z podsiodłową. Zero efektów 14.04 rower trafia na serwis wymieniają od razu sztycę, przywożę do domu test kilometr i trzaski, zakładam sztyce alu i to samo, 15.04 rower pozostawiony z tytułu rękojmi u sprzedawcy. Pytam dlatego, bo nie wiem czego się spodziewać i jak dalej reagować, jeśli sprzedawca nie usunie usterki to wiadomo mogę odstąpić od umowy. Czy mieliście podobny problem w Scott lub innej marce i jak działaliście. Nowy rower i niestety zero użytkowania, prawo nie chroni kupującego w takiej sytuacji i musi iść standardowym tokiem reklamacji. Powinno być prawo mówiące towar uległ awarii w 14 dni od zakupu podłego zwrotowi lub wymianie na nowy. Cytuj
nctrns Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Trzaski w karbonowej ramie mogą pochodzić z różnych miejsc. Jak siedzisz na rowerze i do tego jeszcze jedziesz, może ci się wydawać, że trzeszczy przy sztycy, ale dźwięk po ramie się niesie i trzeszczeć może hak przerzutki, korba/suport, zacisk hamulca, albo... koszyk na bidon. Mi w nowym rowerze też coś trzeszczało, zarówno jak siedziałem jak i przy jeździe na stojąco. Ale była cisza jak jechałem z jednym bidonem. Okazało się że koszyk na podsiodłowej był źle dokręcony. Także niech serwisanci sprawdzą wszystkie śruby, dołożą smaru gdzie trzeba, sprawdzą hak, zacisk i tylną oś. A ty przy jeździe próbuj różnych kombinacji - jazda w siodle i na stojąco, może przy serwisie spróbuj przejechać się w ogóle bez sztycy i siodełka. Sprawdźcie czy siodełko w jarzmie nie strzela, czy nie jest gdzieś pęknięte. No opcji jest multum. Cytuj
walterr Napisano 17 Kwietnia Autor Napisano 17 Kwietnia koszyków nawet ni zdążyłem zamontować, kokpit został również nasmarowany, trzask nie występuje jak jadę na stojąco, kiedy siadam od razu trzeszczy. jak rower stoi chwycę za siodełko i kiedy nim próbuje pomanewrować to trzeszczy, siodełko było zmieniane , sztyca również. Serwis ma czas do 29.04 nie ograną odstępuje od umowy. Co to za rower który kupujesz i nie użytkujesz bo się nie da Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi