girek Napisano 23 Lipca 2024 Napisano 23 Lipca 2024 Wolę się upewnić bo sztywne ośki to dla mnie nowość a mam wątpliwość i nie chciałbym czegoś pozrywać. Chodzi o Procalibra 6, gdzie wg. specyfikacji jest taka oś https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/koła-rowerowe/zaciski-koła-i-osie-przelotowe/tylna-oś-sztywna-z-dźwignią-bontrager-switch/p/W5290786/ Od strony lewej (nie napędowej) mam info o momencie 10 Nm - rozumiem, że to jest moment dokręcania? Natomiast z drugiej strony, od napędu, mam wejście na imbus i informację o 25 Nm oraz strzałkę w kierunku przeciwnym do zegara (w lewo). O co kaman? W którą stronę odkręca się ta ośka i o co chodzi z 25 Nm? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 23 Lipca 2024 Mod Team Napisano 23 Lipca 2024 25 Nm to zdaje się moment dokręcenia haka, a ośkę odkręca się normalnie, czyli w lewo. 1 Cytuj
girek Napisano 25 Lipca 2024 Autor Napisano 25 Lipca 2024 Dodam tylko, że sklep potwierdził, że ośkę odkręca się normalnie i też nie wiedzą o co chodzi z oznaczeniem 25 Nm i strzałką w lewo Tak sobie pomyślałem, że może to jest info dla użytkownika, że trzeba się przyłożyć do odkręcania... Cytuj
Marek7708 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Witam, Mam ten sam problem. Niby proste, ale w tej osi są dwie wielkości imbusa....nic nie idzie. Jak to odkręciłeś? Cytuj
Talrand Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Jeśli nie ruszałeś tego od nowości to pewnie 'w fabryce' ktoś dokręcił na pałę. Miałem kiedyś tak mocno dokręconą oś przelotową że myślałem że złamie imbusa 6mm, a jak puściła to z takim strzałem że myślałem że coś będzie do wymiany. Ta duża nakrętka - oznaczona 25Nm - jest od mocowanie haka UDH i nie powinieneś musieć jej ruszać, ta z oznaczeniem 10Nm to oś którą wykręcasz. Edytowane 16 godzin temu przez Talrand Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi