marcesco Napisano 16 Czerwca 2024 Napisano 16 Czerwca 2024 (edytowane) Hej, myślę od jakiegoś czasu nad zmianą mojego Rose Backroad. Z kilku kandydatów wytypowałem dwoje: - Orbea Terra M20 / M30 itp - Rose Backroad 🫠 w nowym malowaniu na 2024 Generalnie wszystko rozbija się o rozmiar. Mój wzrost to 174,5 cm przy 82,7 cm przekroku. Waga ~67 kg. Aktualny Backroad mam w rozmiarze 55, sztyca z offsetem 8mm, mostek 85mm. Od jakiegoś czasu mam uczucie, że rower jest ciutkę za duży, mam problem aby w sposób rozluźniony jechać na łapach w górnym chwycie, często cofam dłonie 2-3 centymetry do tyłu. Myślałem, że to efekt braku ruchu zimą, ale zrobiłem około 2 tys km tej wiosny i nie widzę poprawy. Zacząłem analizować rozmiarówkę i mam duże wątpliwości, czy aby dobrze trafiłem z wyborem 55-tki. Odwiedziłem ostatnio sklep Rose i pojeździłem rozmiarem 53, czułem się naprawdę bardzo dobrze, wiadomo - kilka rundek wokół sklepu to słaby wyznacznik, ale dobrze znam ten rower, przelatałem nim kilka tys kilometrów i w związku tym czuję się bardziej upoważniony do wyciągania wniosków. Z drugiej strony zawsze podobała mi się Orbea Terra w aktualnej karbonowej wersji. W sklepie doradzono mi rozmiar M, strona internetowa twierdzi tak samo. Patrzę w tabelę z geometrią i zachodzę w głowę, bo Orbea Terra w rozmiarze M jest większa niż Backroad w rozmiarze 55 🥴 Myślę ciepło o Orbei w rozmiarze S i mostkiem 90 mm, ale zaczynam mieć solidne wątpliwości. Spójrzcie na tabele: Edytowane 16 Czerwca 2024 przez marcesco Cytuj
Mihau_ Napisano 16 Czerwca 2024 Napisano 16 Czerwca 2024 Cytat Zacząłem analizować rozmiarówkę i mam duże wątpliwości, czy aby dobrze trafiłem z wyborem 55-tki. Masz bardzo duży przekrok w stosunku do wzrostu. Potrzebujesz roweru z krótką, górną rurą i stosunkowo dużym stack żeby zniwelować różnicę poziomów siodło/kierownica. Biorąc taką orbea w rozmiarze S kierownica ląduje ci ~22mm niżej niż masz obecnie, to bardzo duża różnica. 1 Cytuj
marcesco Napisano 16 Czerwca 2024 Autor Napisano 16 Czerwca 2024 Dzięki! Potwierdzasz moje przypuszczenia, że odpadają wszystkie rowery z nowoczesną "progresywną" geometrią typu Canyon Grizl, Orbea Terra. Ehh Zostaje stary Esker, z tego co pamiętam był bardzo krótki 😅 Cytuj
Mihau_ Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Esker był krótki ale i stack niski. Salsa Fargo🤣🤣🤣 https://www.salsacycles.com/bikes/2024-fargo-apex-1 A z rzeczy bardziej przyziemnych marin headlands, może giant revolt xs jak sztycy wystarczy Cytuj
marcesco Napisano 17 Czerwca 2024 Autor Napisano 17 Czerwca 2024 Ale zło 🙃 Revolta w XS nie znajduję, tak w PL jak i DE, natomiast Liv Devote w rozm. S może tu zagrać. A taki Kanzo Fast? XS + mostek 100mm strzelam, że za mały a znowu S raczej za duży, mimo wielkiego Stack. Cytuj
Mihau_ Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Kanzo wcale nie ma dużego stacku biorąc pod uwagę długość rury. Zresztą popatrz na bacroad'a gdzie masz rurę dłuższą o 3 mm a stack większy o 7. Backroad w teorii ci bardziej pasuje niż kanzo 1 Cytuj
marcesco Napisano 17 Czerwca 2024 Autor Napisano 17 Czerwca 2024 Ok, dzięki ✌️ Będę się rozglądać za Backroadem 53 i Devote S. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi