Skocz do zawartości

[Amortyzator] Yari vs Revelation vs Fox Rhythm 34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Pacjent: ebike/hardtail

Zastosowanie: lasy/wyboje/korzenie/kamienie no i asfalt

Zastanawiam się, który z tych amortyzatorów będzie najlepszym wyborem. Yari jak i Relevation kosztują po 350 euro, podobnie Fox (tylko, że jest to z demontażu "nowy", rocznik 2022 ebay, więc różnie z gwarancją). Wszystkie ze skokiem 130mm. Fox-a się trochę boję, bo niby drogi w ewentualnych serwisach oraz mniej wytrzymały no i ta gwarancja, za to na plus Yari-ego możliwości modyfikacji, a Relevation jest lżejszy(to raczej bez różnicy bo i tak mam ebike)

Wstępnie jestem zdecydowany na Yari-ego. Chciałbym się poradzić Waszymi odczuciami co byście wybrali?

Napisano

Fox Rhythm to tanie mięso armatnie. Golenie górne z alu 6061, cienka anoda, symboliczne ślizgi ale lepszy tłumik grip niż MC w Revel/Yari.

Wskazane RSy maja natomiast prawilną konstrukcję (ślizgi z prawdziwego zdarzenia, twarda anoda). W Yari tłumik MC ma więcej punktów pośrednich ustawienia kompresji między pełnym otwarciem a blokadą. W revelu jest o ile pamiętam 5. Yari ma solidniejszą (i cięższą) koronę oraz golenie dolne.

Napisano

@izusek Widząć że chcesz kupić okazyjnie za euro (ebay, z demontażu itp) i nie wykluczasz pewnego dreszczyka emocji przy zakupie to przyjrzyj się może ofercie kontrowersyjnego outletu RCZ:

Revelation 150mm  129EUR https://www.rczbikeshop.com/en_ue/rockshox-fork-revelation-rc-29-debonair-150mm-boost-15x110mm-tapered-black-02-2925-00266.html

Fox 34 rhytm 130mm 139EUR https://www.rczbikeshop.com/en_ue/fox-racing-shox-fork-34-float-rhythm-29-130mm-boost-15x110mm-remote-black-02-2925-00871.html

+ koszt dostawy 25EUR

Powyższe w dobrej cenie w regularnej ofercie ze statusem o stock więc dostawa powinna być do 2 tygodni (z naciskiem na powinna). Yari 150mm był przez dłuższy czas w regularnej ofercie za 159EUR ale tej chwili nie ma tak że pozostaje czyhanie na newslettery rabatowe tak jak i w przypadku innych amortyzatorów (lepsze foxy, manitou mezzer/mattoc, itpd).

Kupując "cięższe" amortyzatory zwłaszcza do ebika zwroć uwagę na średnicę sterówki  - zdarzają się tapered 1.8 zamiast 1.5 cala..

Oczywiście przed ewentualnym zakupem tam zdecydowanie polecam zapoznanie się z opiniami nt. kupowania tam ze szczególnym uzględnieniem ryzyk i niedogodności (wycieki danych, bezpieczeństwo płatności kartą, czas dostaw, czas zwrotu itp itd). To nie jest "normalny sklep".

Napisano

@wr81nie do końca okazyjnie, bo ceny za rockshox-a na stronie bike discount(nówki sztuki) utrzymują się od dawna. W sumie mieszkam w Niemczech wiec i dlatego patrzę w euro ale dzięki za zwrócenie uwagi na sterówki bo jestem nowy w temacie.

@Dokumosa dziękuję za opinie, tak więc z fox-a rezygnuję i pozostane przy yari-im.

Napisano

Dla wyjaśnienia. RCZ to nie używki demontaż ale nowe/nieuzywane części OEM niewykorzystane przez montownie (Focus, Lapierre itpd). Bike discount ( i inne sklepy jak bike-componets, rosebikes) również ma w ofercie takie części OEM (bez opakowań detalicznych, gwiazdki itp).  Skoro mieszkasz w Niemczech to masz w RCZ opcję tańszej dostawy (odbiór w punkcie Mondial Relay) za 10 EUR. Wielu Niemców tam kupuje (polecam wątki na mtb-new.de).  Nie zauważyłem skoku 130mm - to faktycznie ogranicza trochę ofertę, widzę dużo więcej ofert tych cięższych amortyzatorów z zakresem 150-160mm..

Napisano

Moim zdaniem taka różnica jest dopuszczalna. Dodatkowo w sumie isotny jest nie sam skok a paramete axle to crown - odległość od osi koła do spodu główki ramy który jest różny w różnych widelacach. Ja przykładkowo wymieniam (muszę się w końcu zebrać i to zrobić) suntoura xcr air 100mm na sida 110mm i ta róznica jest znacznie mniejsza niż 10mm... 150mm to już z kolei byłoby za dużo. Sam się przymierzałem do zakupu tego linowanego revelation za 129eur do ewnetualnego projektu ścieżkowca ale ten skok właśnie trochę za duży..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...