Skocz do zawartości

[klamkomanetki] problem z zrzucaniem biegów

mati12358

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem na olx używane klamkomanetki shimano 105 st 5800. Mam z nimi problem który nie pojawiał się w wcześniejszych manetkach claris r2000. Chodzi o zrzucanie biegów. Trzeba naciskać dźwignę z wyczuciem aby mechanizm załapał. Próba szybkiego naciśnięcia kończy się tym że przerzutka nie załapie. Wiem że jest tam taka mała zapadka która najprawdopodobniej przeskakuje. Nie wiem czy to rozkręcać i czyścić czy próbować zwrócić. Nie wiem też czy może nie jest to coś normalnego w tych modelach. Z tego co widzę na filmach na yt to mechanizm wewnątrz jest identyczny jak w claris r2000 więc na chłopski rozum nie powinno się coś takiego dziać 

Napisano

Pewnie z tego powodu ktoś je sprzedał. A może przypadkiem dotykasz przy okazji większej dźwigni? Wtedy mała nie załapie. 

Ostatnio reanimowałem ST-5800 która losowo nie łapała przy zrzucaniu. Musiałem wymontować cały mechanizm, dokładnie wymyć całość i nałożyć świeżego smaru - teraz działa jak nówka. Pytanie, czy kupiłeś je za tyle, że jest to warte zabawy i ewentualnego ryzyka jeśli nie masz żadnego doświadczenia w serwisowaniu klamkomanetek. 

Napisano

Kupiłem za 400 a potem dogadałem się na 270 zl. Kapłem krople alkoholu i potem smaru do łańcucha na zapadke która nie chciała łapać przy zrzucaniu i działa lepiej jednak zdarzają się sytuację że nie chwyci. Mam wrażenie że to może być wina albo tej zapadki albo sprężynki która jest przy niej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...