Skocz do zawartości

[podkładki nad mostkiem] skracanie rury karbonowej

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od lat żyję w przekonaniu, być może błędnym, które sam nie wiem skąd się wzięło, że w przypadku karbonowych rur sterowych nad mostkiem zawsze musi być cienka podkładka.
Planuję w najbliższym czasie skrócić karbonową sterówkę swojego Gianta TCR i zastanawiam się, czy ciąć na równo, czy faktycznie uzasadnione jest zostawianie podkładki nad mostkiem (i dlaczego). Nie znalazłem na ten temat jednoznacznych, przekonujących mnie odpowiedzi.

W przypadku MTB i aluminiowych rur zawsze ciąłem minimalnie poniżej górnej części mostka - wiadomo, żeby było trochę miejsca na kompresję elementów podczas skręcania.

Napisano

Powinieneś zostawić miejsce na podkładkę 5 mm. Chodzi o to, żebyś nie ściskał krawędzi rury mostkiem, tylko zaciskał na całości rury. Przy aluminium i stali nie ma to znaczenia. Przy karbonie już tak.

Napisano

Możesz uciąć rurę na równo. Świat się nie zawali. Jaki będziesz stosować ekspander? Część ekspanderów bardzo usztywnia karbonową rurę. W takim wypadku bez obaw można darować sobie komin nad mostkiem.

Napisano

Właśnie między innymi ten dokument zasiał we mnie jeszcze większą niepewność. Orbea pod względem specyfikacji i podręczników jest genialna. Giant w swojej dokumentacji niestety nic o tym nie wspomina. Ale napiszę do nich z ciekawości na FB, sprawnie tam odpisują, może mają jakieś inne, nieudostępnione publicznie dokumenty.

13 godzin temu, Imar napisał:

Jaki będziesz stosować ekspander?

Zamierzam zachować ten, który siedzi w rurze fabrycznie, giantowski, ale kto go produkuje to nawet nie wiem, bo chyba od nowości nie wyciągałem. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...