Skocz do zawartości

[szprychy] długość szprych

nicniewiem94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuje dopasować długość szprych do nowego koła i wolę się upewnić czy dobrze wszystko wpisałem w kalkulator. Piasty wymiarowo jak na zdjęciu poniżej, obręcz ERD - 611mm.
Wyszło mi szprychy 296, 297 i 298mm w zależności która strona i które koło. Czy tak powinno być? 🤔

https://ibb.co/HXKwxBR

Napisano

Czyli chcesz żeby ktoś to policzył i cię albo utwierdził albo naprowadził? 

Jedyny pewny sposób to jak wpiszę te dane,, dostanę wyniki, kupię tą samą obręcz i szprychy i zaplotę koło. 

A już szczegółowo: obręcz może być niekapslowana, kapslowana pojedynczo a nawet podwójnie. Każdy z tych parametrów wpływa na wynik długości szprych. 

Napisano

ERD to średnica na której mają leżeć końce szprych. Kapslowanie jest tu ujęte.

Niemniej żeby idealnie dobrać dł. trzeba jak wspominał @tobo złożyć koło na tych wskazanych przez kalkulator... a potem kupić te właściwe ;)

BTW: kalkulator DT podaje poza dokładnym wymiarem również dł. sugerowaną (dostępną z ich katalogu) i zwykle zaokrąglają w dół. Złożyłem całkiem sporo różnych kół wg tego kalkulatora i nigdy nie miałem problemu żeby gdzieś coś nie grało.

Napisano

Jak robisz, to pierwszy raz, to kupiłbym obręcz i sam zmierzył ERD, bo często wartość podana przez producenta mija się z prawdą. Piastę także pomierzyłbym samodzielnie.

Uzyskane pomiary w kalkulator i na podstawie wyniku kupować szprychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...