Skocz do zawartości
  • 0

Rower 24 cale dla dziecka

Pytanie

Napisano

Witam, bardzo proszę o pomoc w wyborze roweru dla dziecka ( 7 latek, wzrost 128 cm) zainteresowały mnie 2 rowery - ze wzgledu na niska wagę i przystępną cenę w porownaniu do innych lekkich rowerów.

1) https://allegro.pl/oferta/rower-dzieciecy-24-amulet-fun-lekki-9kg-nowosc2022-12440456858

2) https://www.centrumrowerowe.pl/rower-dzieciecy-canull-air-24-8-6kg-pd36197/?v_Id=202225

Będę wdzięczna za opinię czy warto myśleć o ktoryms z tych rowerów czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego?

Rower ma służyć do codziennej jazdy i okazjonalnie do krótkich wycieczek.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Ogólnie obydwa są ok.

Biorąc jednak pod uwagę, że za chwilę będziesz się tego pozbywać to postawiłbym jednak na woom 5. Możesz kupić nowy, możesz kupić używany, na pewno łatwiej to będzie sprzedać za normalne pieniądze

• 0
Napisano

Rozglądałam się za używanym woom 5 i w sumie to nic ciekawego w okolicy nie znalazłam, nowy to juz przeskok ok 1000zł.

Raczej nie myślę o pozbywaniu się, bo za chwilę córka podrośnie i pewnie odziedziczy:)

Czyli te rowery o których myślę (AMULET fun i Canull air) powinny wystarczyć na nasze potrzeby? Czy któryś z nich  jest lepszy?

Jestem całkiem zielona w temacie wiec dziękuję za każdą odpowiedź:)

• 0
Napisano

Z tą niską wagą bym się nie rozpędzał...

59 minut temu, Gość Agata napisał:

W opisie allegro ma 9,5 kg, w specyfikacji poniżej tego opisu już 9,8 kg, na polskiej stronie producenta/dystrybutora https://www.amuletbikes.pl/pl/k/rowery-dzieciece-24 9,6/9,4 kg w zależności gdzie się spojrzy... Na zdjęciach rama wydaje się dłuższa od chociażby Wooma 5, tylko to trudno porównać, bo o ile Woom podaje szczątkową geometrię (górna rura poziomo 515 mm, to amuletbikes już nie i nie ma jak porównać. To trochę wygląda na rower na większe dziecko niż 24" Woom 5 (przy czym Woom jest opisywany dla  125-145 cm, a ten amulet na 115-135 cm). Spójrz, że Woomie dla tego rozmiaru korba jest w rozmiarze 130 mm, a w amulet 152 mm. Kompletnie nie rozumiem... Jak Ci odpowiada, zobacz, że na stronie dystrybutora cena jest niższa niż na allegro...

59 minut temu, Gość Agata napisał:

Tu już uczciwsza waga, bo w zależności gdzie spojrzysz 8,60/8,90 kg - czyli na poziomie wooma 5. Tylko znów zero szczegółów geometrii, wymiarów. Wydaje się większy niż Woom, bo mimo że przeznaczono go na wzrost 125-140 cm (jak Wooma), to wiekowo jest to od 10-12 lat (a nie 7-11). Nie ma jak porównać...

• 0
Napisano

Czyli wniosek, że najlepiej byłoby przymierzyć każdy z rowerów na żywo i wybrać ten który rozmiarowo/wagowo będzie lepiej pasował? Myśle, że jest to do zrobienia bo w miarę niedalekiej odległości znalazłam w sklepach stacjonarnych, wcześniej chciałam się dowiedzieć czy brać je pod uwagę. Jeśli chodzi o osprzęt tych rowerów to rozumiem, że jest do zaakceptowania? 

• 0
Gość Tata 2 córek
Napisano

Proszę, popatrz też na rowery Yupii!! Pojechałem do sklepu z zamiarem kupna roweru 24"..może 26", a wyjechałem z 27,5" dla małej ośmiolatki. Sam się zdziwiłem że moja mała znalazła dobrą pozycję i jest zadowolona. Rower bardzo lekki, w tym rozmiarze nadal mieści się poniżej 10kg z pedałami. Mam u siebie też dla porównania rower firmy Canull Air 24". I tak, są porównywalne wagowo do Woom 5. Jednak śmiem twierdzić,  że Yupii jest nawet lżejszy, bo rozmiar 26" waży tyle co Woom 24". Jeśli chodzi o jakość to na chwilę obecną lepiej prezentuje się Yoopi 27.5. Indeksowana manetka biegów, mam bardzo złe doświadczenia z RivoShifter (manetka obracana), a takie ma Woom. napęd 1x9 robi robotę. Koła z delikatnym stożkiem, ale bardzo lekkie. Szkoda że kierownica nie ma tak dużej regulacji jak w Woom 6 (bo to jest opdpowiednik rozmiaru 26").  Warto popatrzeć na obie marki, są bardzo konkurencyjne, Woom na pewno bije je cenowo, w negatywnym znaczeniu, bo odpowiednik kosztuje 500-1000zł więcej, a osprzęt i waga jest ta sama. Nie znam marki Amulet, ale miałem szanse porównywać Woom, Canull Air i Yupii. U mnie wygrał Yupii.

• 0
Napisano

Proszę, popatrz też na rowery Yupii!! Pojechałem do sklepu z zamiarem kupna roweru 24"..może 26", a wyjechałem z 27,5" dla małej ośmiolatki. Sam się zdziwiłem że moja mała znalazła dobrą pozycję i jest zadowolona. Rower bardzo lekki, w tym rozmiarze nadal mieści się poniżej 10kg z pedałami. Mam u siebie też dla porównania rower firmy Canull Air 24". I tak, są porównywalne wagowo do Woom 5. Jednak śmiem twierdzić,  że Yupii jest nawet lżejszy, bo rozmiar 26" waży tyle co Woom 24". Jeśli chodzi o jakość to na chwilę obecną lepiej prezentuje się Yoopi 27.5. Indeksowana manetka biegów, mam bardzo złe doświadczenia z RivoShifter (manetka obracana), a takie ma Woom. napęd 1x9 robi robotę. Koła z delikatnym stożkiem, ale bardzo lekkie. Szkoda że kierownica nie ma tak dużej regulacji jak w Woom 6 (bo to jest opdpowiednik rozmiaru 26").  Warto popatrzeć na obie marki, są bardzo konkurencyjne, Woom na pewno bije je cenowo, w negatywnym znaczeniu, bo odpowiednik kosztuje 500-1000zł więcej, a osprzęt i waga jest ta sama. Nie znam marki Amulet, ale miałem szanse porównywać Woom, Canull Air i Yupii. U mnie wygrał Yupii.

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...