Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 6.02.2024 o 17:12, lukcio4041 napisał:

W odpowiedziach w tym temacie odradzają mi Sigma ROX 12.1 Evo,a polecają Garmin Edge Explore 2. Teraz mam dylemat czego zakup przemyśleć: Sigma ROX 12.1 Evo czy Garmin Edge Explore 2,by nie popełnić błędu i później nie żałować zakupu

Żadnen z tych specjalistów którzy polecają Ci Garmina na oczy nie widzieli i nie używali  Sigmy , ale wiedzą że jest grosza. Co nie oznacza że Garmin jest zły... decyzja należy do Ciebie...

Napisano (edytowane)

Jeżeli do mnie pijesz to miałem w przerwie miedzy Garminami Sigmę 12 czy też wcześniej 7. Miałem też parę chińczyków, Mio. Zrobiłem na każdym z nich "doktorata"  i wiem doskonale co każdy jest warty. I po tych moich doświadczeniach zostaję nadal wierny Garminowi. Choć nie wykluczam w przyszłości ,że mogę go porzucić na rzecz innych urządzeń firmy X.

Edytowane przez pecio
  • Haha 1
  • 1 rok później...
Napisano

Nie wiem skąd tyle zachwytów nad Garminem Edge Explore. Dla mnie to urządzenie w kontekście nawigacji jest daremne. Po kilku próbach jazdy wg wgranego kursu odpuściłem. Edge Explore jest nieintuicyjny, powolny i generuje problemy gdy na chwilę przez przypadek albo np. objazd zjedziesz z wytyczonej trasy - kursu. Zapomnij, że doprowadzi cie do domu w razie zagubienia albo chęci skrócenia trasy. Te funkcję, zakładając że istnieje, ciężko znaleźć na spokojnie na sofie, a co dopiero wycieńczonym na trasie... Niemniej prędkość i dystans mierzy dobrze i jest kompatybilna z innymi środowiskami. Dla mnie rozczarowanie. Za tysiąc zł oczekiwałbym bardziej dopracowanego urządzenia. 

Napisano (edytowane)

@szosowy1985 w innym wątku już Tobie pisałem , że EE 1 to totalny badziew . Garmin ma swoje wzloty i upadki a ten szpej powstał na dołku .  Taka dobra rada  jak będziesz następnym razem kupował Garmina -  nie napalaj się na świeżynkę , odczekaj pół roku . W tym czasie  rynek zweryfikuje "konstrukcję"  a programiści ogarną  "wtopy" wieku dziecięcego.

No i oczywiście musisz umieć z tego Garmina  wycisnąć wszystkie soki. Jak nie wiesz co czym się je  to faktycznie lepiej kupić ciosanego siekierą  chinola .

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Widzę, że moja frustracja jest tak duża, że az powtórzyłem wpis 🙂 Mam to urządzenie od 5 lat i chyba zawsze miałem problemy gdy korzystałem z funkcji nawigacji. Gubi sygnał, każe zawracać bo "jestem poza kursem" mimo, że nie jestem. Ja nie mam cierpliwości do tego urządzenia. W porównaniu do nawigacji samochowej Google, która jest intuicyjna, szybka i w 95% rzeczywiście prowadzi do celu (od 10 lat jeżdżę po Polsce i korzystam) ten garmin jest  daremny. Chcesz jechać wg wgranego kursu? Będzie względnie dobrze pod warunkiem, że znasz trasę i nie zjedziesz z tego kursu. Jeśli nie znasz trasy to szkoda czasu i nerwów na zastanawianie się co programiści mieli na myśli. A czas ucieka, średnia spada. Kolejny dyskwalifijujacy problem to opcja "powrotu do domu" dwa razy już miałem problem na nieznanym terenie i dwa razy Garmin nie pomógł. Skończyło się na rozładowanej baterii. Jak dla mnie Garmin Edge Explore to bardzo słaba nawigacja, niezależnie od tego ile lat da na rynku i czy produkują dla wojska itp.

W dniu 7.05.2025 o 08:26, pecio napisał:

@szosowy1985 w innym wątku już Tobie pisałem , że EE 1 to totalny badziew . Garmin ma swoje wzloty i upadki a ten szpej powstał na dołku .  Taka dobra rada  jak będziesz następnym razem kupował Garmina -  nie napalaj się na świeżynkę , odczekaj pół roku . W tym czasie  rynek zweryfikuje "konstrukcję"  a programiści ogarną  "wtopy" wieku dziecięcego.

No i oczywiście musisz umieć z tego Garmina  wycisnąć wszystkie soki. Jak nie wiesz co czym się je  to faktycznie lepiej kupić ciosanego siekierą  chinola .

Polecali ten model prosi. 

Kolega kupił Garmina z wyższej półki i ma dokładnie takie same problemy.  Też trafił na zakup na dołku? 

Myślę, że jak jesteś przyzwyczajony do jakości to po prostu uwiera cię taka zabawa z nawigacją kosztem czasu i nerwów. Nie miałbym problemu, gdyby tak zachowywał się ciosany siekierą bezczelny chińczyk, ale garmin? 

Kupując nawigację rowerową renomowanej firmy nie chce tracić czasu na zastanawianie się co z czym się je. To ma działać. A myślę, że nie oczekuję zbyt wiele. 

Zamierzam w najbliższym czasie kupić najnowszą Sigme i wyrobić sobie opinię, którą chętnie podzielę się na forum. 

Edytowane przez szosowy1985
Napisano

@szosowy1985  ja na swojego 1040  byłem zły może dwa razy😁 . Raz rzuciłem nim o ścianę bo do takiej kxxxxxxcy mnie doprowadził. Ale problemy zostały ogarnięte i obecnie nie mogę złego słowa o nim powiedzieć. Sprawuje się perfekcyjnie. Z niczym innym już nie eksperymentuje bo nie ma realnej alternatywy dla Garmina serii 10xx.