Skocz do zawartości

[koła] 12x100 12x142, 12-rz, center lock

minisekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

poszukuję dodatkowego kompletu kół do Marina DSX2, którym w 80% jeżdżę po mieście. Te dodatkowe koła miałyby służyć do okazjonalnego jeżdżenia po lesie - trafią tam opony 2.0, race king albo coś podobnego(rama według producenta da radę do 2.1) Możecie coś polecić? Jakoś ciężko mi idzie szukanie w necie albo nie umiem tego robić :P

sztywna oś, 12x100 12x142, 12-rz (shimano deore), center lock

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-dsx-2

pozdrawiam

Dominik

Napisano

Piasty z aliexpressu + DT G540db, ja mam taki zestaw w DSX, wyszeł mnie około 800zł z zaplotem. Jak masz obawy do aliexpressu, to jakieś novateci można dobrać ale wyjdzie wtedy pewnie nieco drożej. 

Napisano

Do 2k to możesz poszaleć i na piastach DT. :) Sprawdź ofertę fitwheels, lemonbike, na bike24 mieli też jakieś gravelowe karbony marki DXC w okolicach 2000 zł. Jak nie będzie kategorii "gravel", szukaj też pod MTB 29" i szosowymi 28", to ten sam rozmiar obręczy.
Do opon 2-2,1 weź raczej coś w okolicach 25mm szerokości wewnętrznej.
Z gotowych masz np. komplet DT G1800.

Napisano

Wolałbym zapłacić 200 zł więcej za gotowy komplet z polskiego sklepu i mieć gwarancję na miejscu, niż bujać się ze ściąganiem gratów z aliexpress. Jak chińska piasta z ali padnie, to finalnie i tak wyjdzie drożej, bo nie dość, że trzeba będzie kupić nową, to jeszcze płacić za przeplot. A tak - zgłaszasz do sklepu i już ich w tym głowa, żeby naprawić koło.

Napisano

A czytałeś co napisałem? Doczytaj treść o Novatecach. Poza tym, jak ci padnie to łożysko co najwyżej. Jak widzę ceny 2k za koła na G540, które w detalu kosztują 160zł to knife się w kieszeni open. 

Napisano
15 minut temu, TheJW napisał:

Do 2k to możesz poszaleć i na piastach DT. :) Sprawdź ofertę fitwheels, lemonbike, na bike24 mieli też jakieś gravelowe karbony marki DXC w okolicach 2000 zł. Jak nie będzie kategorii "gravel", szukaj też pod MTB 29" i szosowymi 28", to ten sam rozmiar obręczy.
Do opon 2-2,1 weź raczej coś w okolicach 25mm szerokości wewnętrznej.
Z gotowych masz np. komplet DT G1800.

no tak, ale to się nada pod 12 rzędowy napęd?

tutaj gość sprzedaje, ale widzę, że max 11rzędowy

https://www.olx.pl/d/oferta/dt-swiss-p1850-spline-db-23-28-622x18-tarcze-kola-szosa-gravel-p1800-CID767-IDXD9ep.html

Napisano

"łożysko co najwyżej" :D No tak, bo ja od wczoraj na rowerze jeżdżę...
Na tym etapie zakończę udział w dyskusji, rzuciłem kilka propozycji i uwag, autor zrobi jak uważa.

Napisano
12 minut temu, minisekk napisał:

no tak, ale to się nada pod 12 rzędowy napęd?

Do Deore 12s musisz mieć bębenek Micro Spline. Możesz sobie dokupić bębenek do tych piast którę są w kołach z olx. Na aliexpresie oczywiście :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...