Skocz do zawartości

[Koła] Zipp 303 s vs PRO WAY

J0gurTT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, planuję zakup kół do gravela, do 4000 zł. 70% tras to asfalt i szybkie szutry, ale lubię też zjechać na leśne ścieżki.

Do tej pory brałem pod uwagę karbonowe koła PRO-WAY GR2 BLACK 45mm na piastach DT350, ale dzisiaj wpadła mi oferta z niemieckiego sklepu na ZIPPy. 

I tu pytanie, czy lepiej postawić na koła z piastą DT i z wysyłką z Polski, czy zaryzykować z ZIPPami z wysyłką z Niemiec. Jednak jest to karbon, a kurierzy mają swoje za uszami. Miał ktoś doświadczenie z takimi przesyłkami?

Z drugiej strony zastanawiam się, czy na moje potrzeby (rocznie ok. 2000 km + od czasu do czasu jakieś amatorskie zawody) jest sens pchać się w karbon. Czy może lepiej postawić na jakieś aluminiowe DT ze stożkiem 32mm, a zaoszczędzoną kasę wydać na upgrade napędu, sztycy, itp.

Napisano

Ja mam karbonowe koła bo po prostu mi się podobają ;) Nie mają żadnego wpływu na moje osiągi.Wiesz ,że te zippy maja obręcz hookless ?Potrzebujesz dedykowanych ,piekielnie drogich opon do tego.Hookless robi dobrze tylko producentom bo taka obręcz jest łatwiejsza w produkcji.Ja wiem,że stoi za tym cała marketingowa ideologia i nie jest to zaproszenie do dyskusji ;) .Co do przesyłki.Jak masz pecha to połamią.Ale ja nie słyszałem o takim przypadku by kurier komuś uszkodził sprzęt.Po prostu przed odbiorem dokładnie objejrzyj paczkę i zainteresuj się każdym uszkodzeniem pudła. 

Napisano

Bez przesady z tą "piekielną drożyzną" opon do obręczy hookless.

Jestem w trakcie wymiany w gravelu kół fabrycznych na karbonowe Evanlite. Tanio nie jest, ale opony tu niewiele ważą w kosztorysie :) 

[moja opona do nowych kół IRC BOKEN 700x40C GRAVEL, cena ok 200 pln. Za przyzwoitą gumę to nie jest piekielna drożyzna. A wybór opon zgodnych z hookless jest duży]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...