Skocz do zawartości

[Tylnie koło] Wymiana / kupno tylnego koła w USA

Areka9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.

W 6cio-letnim 29" Cannondale popękała mi tylna obręcz (pęknięcia po 1-2 cm przy 1/3 szprych). Przejechane jakieś 4-5.000 km. Teren płaski, chodniki, ale jestem ciężki, a model był najniższy. Załóżmy, że nie mam możliwości pójścia do serwisu i wymiany tylko obręczy, a muszę kupić nowe koło (bez dętki i opony) w internecie. Decyzja tym łatwiejsza, że kaseta i łańcuch też już wymagają wymiany. Szkoda piasty, ale takie życie ????

Pytanie, co muszę wiedzieć (wymiary, typy, etc, ?), aby takie koło zamówić. Rower jest w USA (ważne ze względu ew. różnice w jednostkach miary metrycznych / imperialnych) i prawdopodobnie w tamtejszym internecie będę to koło zamawiać, bo przewiezienie go z Polski będzie dość kosztowne = nieopłacalne.

Zakładając, że kupuję koło o identycznych wymiarach - czy będzie potrzebna regulacja tylnej przerzutki?

Napisano

Żeby kupić pasujące koło potrzebne są następujące informacje albo powiedz co to za model roweru - rowery w USA są takie jak u nas (modele mogą się trochę różnić ale nie standardy części) - sam mam Cannondale Made in USA:

1) Rodzaj osi - na zacisk czy "sztywna" oraz długa czy krótka (np. szosowe rowery mają krótszą).

2) Rodzaj bębenka kasety (jak tani rower, to pewnie zwykły SRAM/Shimano) ale jak 12 biegów to może być inny.

3) rodzaj hamulca - tarcza czy obręczowy a jak tarcza to mocowanie na 6 śrub albo centerlock.

4) szerokość wewnętrzna obręczy (może się ciut różnić, ale musi pasować do rozmiaru opon)

5) średnica koła - znajdziesz w rozmiarze opony.

Jak koło będzie "identyczne"  to przerzutka nie będzie wymagała regulacji, ale koło nie jest jedną częścią z kasetą, zaś łańcuch zwykle trzeba skrócić - kto umie to zmontować, umie doregulować przerzutkę. Kto nie umie musi iść do mechanika, a ten mu załatwi całość.

Wrzuć jakieś foty, podaj dokładny model roweru, bo trudno ci bardziej pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...