Impress Napisano 8 Września 2023 Napisano 8 Września 2023 Witam, W pierwszych słowach mojego posta chciałbym podziękować pewnemu użytkownikowi forum za pomoc w wyborze roweru, który zakupiłem nieco ponad miesiąc temu, czyli Trek DS2 gen 4. Rower ten mimo dosyć podstawowej grupy osprzętu na moje potrzeby jest aż nadto wystarczający i spełnia wszystkie moje oczekiwania. Bardzo go polubiłem. Zanim zapoznałem się z tym forum, jako kompletny laik patrzyłem na to, żeby mieć przerzutki Deore (pewnie jak 90% osób które nigdy wcześniej nie miały większego doświadczenia z rowerami xD. Teraz moja świadomość co do pryncypiów rowerowych jest zdecydowanie większa). Ale przechodząc do sedna tematu... Rozważam w przyszłości zmianę osprzętu - przede wszystkim suportu z mocowaniem na kwadrat na coś lżejszego, sztywniejszego i bardziej nowoczesnego typu hollowtech II. Na razie są to odległe plany bo rower jest nowy i działa znakomicie. Proszę nie pytać "po co?". Chociażby po to, żeby dla własnej satysfakcji samodzielnie wymienić sobie napęd na lepszy. Pierwsza moja wątpliwość dotyczy wyboru odpowiedniej korby (zakładam, że zintegrowanej) do nowego typu suportu z łożyskami zewnętrznymi. Obecne mocowanie na kwadrat ma wymiary 68mm x 122mm według producenta.Między korbą a suportem widać wyraźnie odsadzone kwadratowe kliny, których z oczywistych względów nie będzie przy nowym supporcie. Jak zatem dobrać suport + zestaw korbowy, żeby linia łańcucha była zgodna ze starym systemem? Może ktoś mógłby podać jakiś konkretny zestaw pasujący do mojego roweru - przy czym chciałbym utrzymać system 2 x 9 gdyż bardzo mi odpowiada. Jak ma się standardowa przerzutka Acera T3000 do takiego rozwiązania plus ewentualnie na co ją wymienić żeby wszystko pasowało i grało? Dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam, Cytuj
MikeSkywalker Napisano 8 Września 2023 Napisano 8 Września 2023 Skąd ta wiara w moc Deore się bierze to nie wiem, 15 lat temu jak miałem pierwszego "lepszego" górala było tak samo Z tym lżejszym jeśli chcesz zmieniać korbę to nie nastawiaj się na spektakularne różnice - sam byłem w szoku że korby Shimano HTII ze średniej półki nie są zauważalnie lżejsze od lekkich zestawów na kwadrat. Jak już to Deore XT, ale tutaj może być problem bo nowy SLX, XT będzie pod Boosta - - czyli linię łańcucha 52mm, a Ty potrzebujesz korby pod starszą linię łańcucha, taką jak przy obecnej korbie, nie-boost czyli 48,8mm. Wtedy będzie to wszystko działać bez problemów. Co do przerzutki - jeśli nie zmienisz zębatek to może zostać, jakbyś zdecydował się na jakieś większe zmiany to też trzeba ją będzie wymienić dopasowując do korby. Ja bym jej nie ruszał, nie jest to zła przerzutka, tył faktycznie można by zmienić na Deorkę 9sp. Ale tak sobie teraz myślę - że nie kojarzę korb/zębatek 46/30 z górnej półki. To jest taki standard crossowy w rowerach dla Kowalskiego - któremu na wadze itd nie zależy. U siebie w DS mam 28/42 Sram, choć też nie było łatwo ją dorwać. Cytuj
Impress Napisano 8 Września 2023 Autor Napisano 8 Września 2023 O widzisz, cenne uwagi. Dzięki bardzo Co do wagi suportu to szczerze mówiąc zafascynował mnie temat serwisowania rowerów (żona już mnie wyzywa że zakupiłem "lepszy" zestaw kluczy, stojak serwisowy i parę innych "niepotrzebnych" rzeczy) ale tak... staje się to moim hobby i rozważam różne możliwości upgrade'u gdy przyjdzie moment, że stary zacznie niedomagać. Szczególne dzięki o tej informacji boost/nie boost bo tego nie wiedziałem. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
MikeSkywalker Napisano 8 Września 2023 Napisano 8 Września 2023 Przewagą HTII jest chyba wygoda serwisowania - bo nie trzeba ściągacza do korby (a ramiona korby lubią się zapiec), łatwiej odkręcić suport - ten zintegrowany na kwadrat czasem lubi się zapchać brudem, czy kluczem można sobie obrobić gniazdo jak użyje się go nieumiejętnie. Ale zapieczony suport HTII też się zdarza, jeden już w swojej historii "zmieliłem". Plus taki że miski suportu są miękkie, aluminiowe i udało się poprawić mufę suportu gwintownikiem. Także kwadrat wcale nie jest taki zły, pod warunkiem dobrej korby i suportu z górnej półki, nie wiem czy BB-UN55 jeszcze jest dostępny. Z drugiej strony - średnie suporty na kwadrat też są z reguły trwalsze niż zewnętrzne łożyska - gdzie przy nieodpowiednim traktowaniu i wodzie można zajechać taki w sezon. Sugerowałbym się raczej konkretną korbą i jej dostępnością, a czy będzie to zintegrowana oś (niekoniecznie system Shimano HTII) czy wielowypust (został chyba tylko Octalink Shimano) czy kwadrat ma drugorzędne znaczenie. Cytuj
keltu Napisano 8 Września 2023 Napisano 8 Września 2023 (edytowane) Jeśli chodzi o korbę to FC-MT210-2 46/30, masz nawet identyczne blaty plus kosztuje śmieszne pieniądze. Tutaj się od czasu do czasu pojawia za 140 zł, możesz ich dopytać kiedy wróci. https://kastor-bike.pl/Mechanizm-korbowy-Shimano-FC-MT210-2-46X30T-175mm Widziałem że na Pepperze ktoś się chwalił że po tej podmiance uzyskał 0.5kg niższą wagę, w sumie jest to prawdopodobne. Edytowane 8 Września 2023 przez keltu Cytuj
Impress Napisano 13 Maja 2024 Autor Napisano 13 Maja 2024 Zrobiłem upgrade na BB-MT501 i FC-MT210-2 46/30. Jestem zadowolony. Dodatkowo zakupiłem narzędzie do planowania mufy suportowej, żeby operację przeprowadzić "po Bożemu". Ostatecznie problemem okazała się 2,5mm podkładka, musiałem przełożyć jedną z prawej strony suportu na lewą, żeby linia łańcucha się zgadzała. Poza tym wleciały nowe gripy ergon gp5 i bardzo przyjemnie tym DS'em się jeździ. Cytuj
tomek6262 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) Też mam taki rower , i też bym coś wymienił:) A czy korba Sram rival axs 48/35t będzie odpowiednia? I ewentualnie jaki dobrać suport żeby nic nie kombinować ? Ta orginlna korba jakaś krzywa trochę jest w moim trek dual sport 2 gen 4 teraz jeżdżę trochę na trenażerze wahoo kickr snap , może ma ktoś Też ten model? Edytowane 2 Lutego przez tomek6262 Cytuj
Impress Napisano 2 Lutego Autor Napisano 2 Lutego (edytowane) Cytat Też mam taki rower , i też bym coś wymienił:) A czy korba Sram rival axs 48/35t będzie odpowiednia? I ewentualnie jaki dobrać suport żeby nic nie kombinować ? Ta orginlna korba jakaś krzywa trochę jest w moim trek dual sport 2 gen 4 teraz jeżdżę trochę na trenażerze wahoo kickr snap , może ma ktoś Też ten model? Da się ale: 1. Na dzień dobry wymiana suportu na taki ze standardem dub np. taki + ewentualne dołożenie podkładki żeby wyrównać linię łańcucha 48,8mm versus 45mm w sramie. (koszt suportu ~130zł) 2. Korba jest pod standard 2x12 tzn, najlepiej działa dla łańcucha 12s (jest znacznie węższy niż oryginalny 9s). Wymiana łańcucha na 12s wymaga wymiany WSZYSTKIEGO: przerzutki tylnej, manetki, linek itd. jednym słowem nie warto. Musiałby zostać oryginalny łańcuch 9s ale precyzja zmiany przełożeń może się pogorszyć. (koszt korby ~ 450zł) Też swego czasu chciałem włożyć większą korbę ale te 2 zęby więcej na dużej zębatce obiektywnie dają niewiele większa "twardrość" i prędkość. W przypadku naszego treka dla zwiększenia prędkości największe znaczenie ma jednak pozycja która bezpośrednio wpływa na opory powietrza. Tutaj z racji tego, że jest to rower crossowy za wiele nie można zdziałać i mimo że to świetny rower to do wyścigów z szosami w dłuższej perspektywie się nie nadaje. Edytowane 2 Lutego przez Impress Cytuj
tomek6262 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Pisałem o korbie sram rival bo jest dobra oferta z suportem( 500zł) i pomiarem mocy czyli komplecik ale ok .... Więc na co można zmienić korbę w tym moim trek fajnie by było opcje z pomiarem mocy Cytuj
tomek6262 Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego W dniu 13.05.2024 o 23:36, Impress napisał: Zrobiłem upgrade na BB-MT501 i FC-MT210-2 46/30. Jestem zadowolony. Dodatkowo zakupiłem narzędzie do planowania mufy suportowej, żeby operację przeprowadzić "po Bożemu". Ostatecznie problemem okazała się 2,5mm podkładka, musiałem przełożyć jedną z prawej strony suportu na lewą, żeby linia łańcucha się zgadzała. Poza tym wleciały nowe gripy ergon gp5 i bardzo przyjemnie tym DS'em się jeździ. No i jak się rowerek spisuje ? czyli rozumiem że nie trzeba planować mufy w tej koncepcji ? Masz może zdjęcie jak to sie prezentuje z suportem i korbą Nie mogę znaleźć jaki orginalny suport jest w tym treku i jaki klucz będzie potrzebny ? Cytuj
Impress Napisano 3 Lutego Autor Napisano 3 Lutego (edytowane) Cytat No i jak się rowerek spisuje ? czyli rozumiem że nie trzeba planować mufy w tej koncepcji ? Masz może zdjęcie jak to sie prezentuje z suportem i korbą Nie mogę znaleźć jaki orginalny suport jest w tym treku i jaki klucz będzie potrzebny ? Rowerek spisuje się świetnie. Bardzo go lubię. Jeżeli chodzi o planowanie mufy... ja to zrobiłem. Specjalnie kupiłem narzędzie do planowania marki cyclus (jako ciekawostkę powiem, że w momencie zakupu kosztowało 690zł teraz ponad 1000zł i była to najtańsza opcja bo narzędzia innych marek są jeszcze droższe) i splanowałem sobie samodzielnie. Wyszło mi to bardzo ładnie ale na ile to wyrównanie przełożyło się na żywotnośc suportu to nie jestem w stanie powiedzieć. Narzędzie sprzedałem kilka dni temu komuś z forum. Zdjęcie w wolnej chwili załączę. Oryginalny suport jest na kwadrat więc będziesz potrzebował ściągacz do korb i klucz do odkręcenia misek suportu np. taki https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-suportu-bike-hand-shimano-yc-26bb-2a-pd10734/ Nowy suport jaki włożyłem to Shimano BB-MT501. Mam go cały czas i nie ma problemów. Oczywiście do jego przykręcenia również jest potrzebny specjalny klucz np. https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/super-b-klucz-do-suportu/138101726/p?id_producte=13088138&country=pl&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=23195683334 W rowerze dokonałem sporo innych zmian - zafascynowało mnie to. Z rzeczy które najbardziej sobie cenę to gripy https://www.centrumrowerowe.pl/gripy-ergon-gp-5-pd10530/?v_Id=75357&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709 bo lubię bardziej pionowe ułożenie nadgarstków, węższe opony z małym bieżnikiem https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-marathon-racer-pd5753/?v_Id=38041&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709 i pedały hybrydowe od chińczyka - pedały bucklos. A, no i oczywiście wymieniłem amortyzator na lekki Rockshox Paragon Gold. To nie wszystkie zmiany bo jeszcze wleciało pare karbonowych elementów ale to co napisałem głównie się przyczyniło do tego, ze rowerek uważam za rewelacyjny i jeszcze długo zamierzam nim jeździć Edytowane 3 Lutego przez Impress Cytuj
tomek6262 Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego W dniu 13.05.2024 o 23:36, Impress napisał: Czy planowanie tej mufy jest konieczne ? Jakoś nie widzę się w tej roli .... dlatego może zostanę przy kwadracie mógłbyś zaproponować cos dobrego nowy suport i korbę ? Mam jeszcze takie pytanie patrząc z góry na przednie zębatki widzę że jest delikatnie krzywo podczas kręcenia , może 5 mm , z czym może być problem? Cytuj
Impress Napisano 3 Lutego Autor Napisano 3 Lutego (edytowane) Cytat Czy planowanie tej mufy jest konieczne ? Jakoś nie widzę się w tej roli .... dlatego może zostanę przy kwadracie mógłbyś zaproponować cos dobrego nowy suport i korbę ? Też się nad tym zastanawiałem przed modyfikacjami i dosc gruntownie badałem temat. Większość opinii tych bardziej profesjonalnych serwisów/producentów narzędzi typu park tool twierdziło że zdecydowanie warto (ale wiadomo mają swój interes w tym). Ja to zrobiłem bo chciałem się nauczyć operować tym narzędziem i wszystko mieć na tip top. Czy to się opłacało? Zdecydowanie nie. Nowy suport o którym wspomniałem to koszt 50zł nawet jakbyś miał go wymienić co 1000-2000km to i tak zanim zwroci Ci sie koszt narzedzia do planowania to minie mnóstwo czasu. Na Twoim miejscu zmienilbym ten suport pod korbe hollowtech nawet bez planowania wtedy zyskasz korbe ze sztywną osią i zapomnisz o jakis przekrzywieniach o których wspominasz. A do kwadratu w razie czego zawsze mozesz wrocic, nawet do tego zdemontowanego. Edytowane 3 Lutego przez Impress Cytuj
tomek6262 Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego To co dało tak naprawdę to planowanie ? Jeżeli został bym przy kwadracie to znalazłem taką Korba Shimano FC-TY501-2 46 / 30 będzie ok lepsza od tej orginalnej ? I jaki suport będzie dobry ? Cytuj
Impress Napisano 3 Lutego Autor Napisano 3 Lutego Korba podana przez Ciebie będzie ok. Do tego suport Shimano BB-UN300 ważne: dlugosc osi 122mm i szerokosc mufy suportu 68mm. Co do planowania... Frez ładnie zdarł farbę i zebrał delikatnie warstwe metalu ok. 0,25mm po splanowaniu obu stron). Chodzi o to żeby przeciwległe płaszczyzny mufy były idealnie równoległe, aby lozyska przylegały i były bez przekosów bo każde odchylenie obciąża bieżnie powodując szybsze zużycie. Z tego co pamiętam, w mojej ramie warstwa farby powodowała jednak jakieś małe nierówności które po planowaniu zniknęły. Suport przejechał już tysiące kilometrów a czy by przejechał bez awarii tyle samo gdybym nie planowal ramy... Nie wiem. Ja bym na Twoim miejscu podjął probe wymiany suportu i korby że sztywna osią. Zyskujesz pare ładnych gram na masie, sztywność jakiej kwadrat nie zapewni i łatwy montaz jeśli nie chcesz planować ramy. Ostateczna decyzja należy do Ciebie. Cytuj
tomek6262 Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Podejmę się i kupię korbę ze sztywna osią ... mam jeszcze chęć zmienić gripy może na te z trek DS 3 I siodełko z ds3 albo ds 4 , no i cały czas chodzi mi po głowie Pomiar mocy fajnie by było coś takiego jak w korbie Sram rival axs i niedrogie max 550, Cytuj
Impress Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego Fajnie daj znać jak już uda się wszystko załatwić, jakie wrażenia itd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi