MrLopez Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 Witam, Obecnie jeżdżę na rowerze STAIGER ARIZONA, który dostałem kilka lat temu lecz jest on na mnie znacznie za duży (rama XL, mój wzrost 180). W tym roku bardzo spodobała mi się jazda po szosie, drogach rowerowych czasem jakieś szutry, las, dlatego zastanawiam się nad gravelem. Mój typ padł na romera aspre 1, lecz mam kilka pytań. Jestem amatorem, nie zamierzam jeździć z bagażami na długie trasy, rocznie podejrzewam że będę robił około 1000km (trasy po 30-70km). Zależy mi na postawie bardziej rekreacyjne dlatego myślę o rozmiarze ramy L (wzrost 180), czy będzie to dobry wybór). Myslalem o aspre 2: hydrauliczne hamulce, sztywne osie, GRX, lecz duża różnica w cenie a jak wspomniałem jezdze rekreacyjnie, nie zawodowo. Czy do takiej jazdy aspre 1 wystarczy, czy lepiej pomyśleć o czymś innym? Crossa nie chce, prosta kierownica jest dla mnie strasznie niewygodna i bardzo drętwieją mi ręce (ucisk na nerwy) Cytuj
Gość Napisano 3 Września 2023 Napisano 3 Września 2023 Problem drętwiejących rąk rozwiązują rękawiczki z wkładką i/lub chwyty Ergon-a. Gravel nie ma za wiele wspólnego z pozycją rekreacyjną. Jak kupisz za dużą ramę to może okazać się dla Ciebie za długa i nic już z tym nie zrobisz. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Września 2023 Napisano 4 Września 2023 Cytat Problem drętwiejących rąk rozwiązują rękawiczki z wkładką i/lub chwyty Ergon-a. Trzeba szukać przyczyny a nie starać się minimalizować skutki 12 godzin temu, MrLopez napisał: Mój typ padł na romera aspre 1 Moim zdaniem bez sensu targać gravela po asfalcie skoro masz go mieć 90%. Kup sobie tribana rc500 w decathlonie i zapakuj jakieś opony 32-35. Na asfalcie nie będziesz dużo tracił a kiedy ci przyjdzie ochota na szuter to też powoli przejedziesz. Do tego będziesz miał bardziej wyprostowaną pozycję niż na romecie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi