Skocz do zawartości

[Bagażnik rowerowym na hak] Jak wymienić wkładkę w Thule

szczukot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam długo nieużywany bagażnik na rowery mocowany do haka. Nie mam już do niego kluczyka.

To jest dokładnie coś takiego:

https://www.ceneo.pl/24244347

Za nic nie mogę znaleźć, gdzie to dokupić.

Więc pytanie: jak się wyciąga tą wkładkę aby wymienić na jakąś nową ?

Napisano

Pytałem - czekam na jakąś odpowiedź.

Ten kluczyk to jakaś zaszłość chyba. Od wielu lat jest zupełnie inny standard.

Do tej wkładki co mam, to kluczyk wg opisu jest w ogóle plastikowy.

W sumie już nie zależy mi na samym kluczyku, tylko jak tą wkładkę wyciągnąć. I dokupię wtedy te aktualne - wspierane.

Napisano

Zdarzyło nam się kiedyś na wypadzie taki kluczyk zgubić. Okazało się, że wkładkę jednak można wyłamać... bo schowanie bagażnika do bagażnika samochodu było dla właściciela ważniejsze. Akcja trwała max. 4-5 minut, więc jeżeli to twoje zabezpieczenie jest podobne, to daj sobie spokój z wymianą. Wyłam to i tyle. Złodziej zrobi to samo.

Napisano

Mogę wyłamać tylko nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Nie widzę co ją tam blokuje itp.

A ogólnie potrzebuję tego raczej po to, aby się bagażnik sam nie odkręcił podczas jazdy, niż jako zabezpieczenie przed złodziejem ;)

Dobra. Widzę, że cały ten przykręcany uchwyt jest dostępny do kupna za około 100 zł.

Więc jak podczas wywalania siłowego tej wkładki coś rozwalę, to kupię uchwyt + zamek.

Dobra. Widzę, że cały ten przykręcany uchwyt jest dostępny do kupna za około 100 zł.

Więc jak podczas wywalania siłowego tej wkładki coś rozwalę, to kupię uchwyt + zamek.

Na zdjęciu widać, że tam jest jedna szczelina  - więc chyba jakoś trzeba go przekręcić i powinien wyjść.

s-l1600.jpg

Napisano

Podsumowując, wkładkę udało się wyjąć, ale .... ten bagażnik  jest nielegalny od kilku lat :(

Ma wtyczkę 7pin, czyli nie ma wstecznego.

Najtaniej jak znalazłem lampy + wiązkę 13pin do thule to jakieś 300 + 250 = 550 pln. To za tą cenę to bagażnik mogę kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...