Skocz do zawartości

[nawigacja] Proszę o podpowiedź nt. nawigacji

plou

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam nawigacji do zastosowań typowo turystycznych, nie interesuje mnie podłączanie czujników (no za wyjątkiem czujnika prędkości może), a głownie zależy mi na tym aby urządzenie miało następujące cechy:

• wytrzymała bateria
  • czytelny interface
  • łatwość w wyznaczaniu trasy na samym urządzeniu
  • integracja ze Stravą - zaczytywanie wyznaczonych na Stravie kursów czy to bezpośrednio czy też po pośrednictwem dedykowanej strony (tak jak w Garminie ma to miejsce)
  • dobrze działającą opcję wyznaczania alternatywnych tras po zjechaniu z kursu
  • fajnie jak by sama mapa była dokładna
  • możliwość zaznaczenia żeby zobaczyć POI na mapie w najbliższej okolicy.
  • możliwość zaznaczenie różnych profili wg których będą wyznaczane trasy (mtb, szosa, gravel)

Myślałem o jednym z tych: Garmin Edge Explore 2, Karoo Hammerhead 2, Wahoo (no właśnie, jak Wahoo to który model?)  

Aktualnie mam Edge Explore 1 i jestem raczej średnio zadowolony z niego, po roku użytkowania bateria to jakieś nieporozumienie - z jasnością ekranu na minimum bateria wystarcza na ok 4h. Z tego co pamiętam to od nowości nie było dużo lepiej. 

Aczkolwiek czytałem że ver 2. poprawia wszystkie niedociągnięcia ver1. Sam garmin jako taki mi pasuje.

Która z tych trzech jest taką najbardziej przyjazną turyście rowerowemu ? Wahoo chyba jako jedyne nie ma dotykowego ekranu, ale z tego co widziałem to tam większość rzeczy wykonuje się aplikacji więc to też nie jest duży problem. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam Wahoo bolt v2, w wersji ROAM jak i Bolt niestety nie wyznaczysz w aplikacji od Wahoo trasy i nie dodasz punktów POI, umożliwi to chyba opcja płatna Ride With GPS (Trasa + POI), planowanie na komórce tzrab wykonać w innej aplikacji.

Stravy nie mam wiec nie wiem czy da radę dodać dodatkowe punkty do pliku GPX i by wyświetlał wahoo je na podczas jazdy, nie wiem czy jakikolwiek darmowy serwis pozwala to zrobić, sprawdzałem chyba większość i próbowałem edytować pliki w Vikingu, nie udało się.

trimmOne LITE - ma planowanie z aplikacji producenta na telefon, bateria pozwala na długą jazdę, ma dodatkowe ładowanie solarne i chyba rerouting, z puntami na mapie nie wiem czy jest takie planowanie w tej aplikacji.

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...