Skocz do zawartości

[Korba gravel] zmiana fabrycznej korby na coś sztywniejszego/lżejszego

Galipette

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Interesuje mnie zamiana korby fabrycznie zamontowanej - FSA tempo adventure na kwadrat na coś lepszego sztywniejszego i ciut lżejszego. Proszę o poradę jakie systemy suportów korb mogę rozpatrywać. Rower to cannondale topstone 3 z 2019/20 roku. Odpadają korby typowo szosowe bo w gravelu mi się to nie podoba - korba raczej 2 rzędowa ale  z możliwością zdjęcia małej tarczy. Na razie napęd jaki mam to 2x9.. co byście doradzili w rozsądnej cenie  oczywiście🙂

Napisano

HT2 ok ale jest słaby wybór - albo są słabe korby albo jest GRX który swoje kosztuje A typowo szosowe odpadają. Myślałem jeszcze o suporcie BSA30 (68-73mm) oraz coś z korb rotor/sram. Myślałem o Sram Rival /Apex

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymieniłem na korbę Rotor - oś taka sama jak w shimano - 24 mm. Fajnie wszystko pasowało łacznie z linią łańcucha i napęd bardzo cicho pracuje i super współpracuje z łańcuchem i9 rz i przerzutką przedną sora 9rz. Może komuś info się przyda. Dzięki za podpowiedzi

Korba.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...