jakznalazl Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 Hej forumowicze. Zwracam się z prośbą o podpowiedź, ponieważ wszelkie rankingi, jak wiemy, są mocno tendencyjne i kierują do akurat tych faworytów, których producent chce się pozbyć Planuję zakup elektryka, powiedzmy city/trekking. Chodzi o codzienne dojazdy do pracy miasto + trasa poza miastem - równy teren (łącznie 20 km w jedną stronę). Nie ukrywam, że chciałbym z niego korzystać również w weekendy. Podpowiedzcie proszę jakieś konkretne modele, bo jest tego tak dużo, że od przeszukiwania sieci już mnie głowa boli, a każdy producent swoje chwali. Budżet to 10-12 k brutto, najlepiej Unisex, ale nie jest to warunek konieczny. Zdecydowanie napęd centralny, dobrze byłoby gdyby akumulator był w ramie. Otrzymałem propozycję SCOTTa SUB Active Ride 20 Unisex za 11k brutto, ale mam obawy np. co do pojemności akumulatora (400), czy to nie będzie za mało, no i jest tam jeden ze słabszych silników Boscha (Active BES2), natomiast przyznam szczerze, że kompletnie nie mam doświadczenia w tym temacie, stąd prośba o pomoc. Jeszcze jedno - kondycja i ostatnie treningi w skali 1-10 oceniłbym na mocne 3 Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew! Cytuj
Rafał87 Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 bateria faktycznie słabej pojemności ale tu trzeba zadać sobie pytanie ile chcemy by rower nas wspomagał a ile chcemy dawać od siebie. Na tej baterii powinieneś bez problemu zrobić tą trasę 20km i z powrotem na najmocniejszym wspomaganiu. Ale to może się wiązać z ładowaniem codziennie albo co drugi dzień. Wiadomo że jeszcze w grę wchodzi wiatr, podjazdy itp. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 Popatrz jeszcze na R- Raymon w Centrum Rowerowym - za ok 9000 dostaniesz rower z Yamahą 60 Nm ( na płaskim aż za dużo) i akumulatorem 500Wh. Za te pieniądze nic lepszego nowego nie dostaniesz. Tylko czy na pewno potrzebujesz elektryka? Miałoby to sens gdyby były podjazdy, na płaskim lepszym ( i tańszym) pomysłem będzie lekki cross, kondycja pojawi się w miarę jeżdżenia. Żeby nie było - nie jestem wrogiem elektryków, sam jeżdżę 6 rok i uważam że jest to dobry wynalazek - ale na podjazdy, na płaskim wręcz wyłączam wspomaganie - i tak po chwili samo by się odłączyło powyżej 25km/h 1 Cytuj
jakznalazl Napisano 12 Lipca 2023 Autor Napisano 12 Lipca 2023 Dzięki wielkie za podpowiedź. Rzeczywiście R-RAYMON wygląda atrakcyjnie sprzętowo i cenowo, tylko nie chciałbym kupować go bez jazdy próbnej, a w moim mieście nie ma nigdzie dostępnych Mam po drodze dwa podjazdy ok 500-700 metrów, reszta - płaszczyzna. chyba muszę ponownie przemyśleć ten temat Cytuj
PiotrWie Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 Kupujesz przez internet, spokojnie masz 14 dni na wypróbowanie roweru, w sklepie stacjonarnym nie znajdziesz nic w takiej cenie. Oczywiście nie jeździsz po błocie czy innych miejscach gdzie można pobrudzić rower tak że nie usuniesz tego bez śladów. Cytuj
PiotrWie Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 A te podjazdy to spore? Nas do elektryków przekonała konieczność młynkowania, jak szczególnie żona pod górę jechała na przełożeniu 22/36 to stwierdziliśmy że to już przesada. Ale u nas to bywają ponad 10 % podjazdy, jak masz kilka procent to spokojnie ogarniesz bez elektryka. Cytuj
jakznalazl Napisano 12 Lipca 2023 Autor Napisano 12 Lipca 2023 Podjazdy ok 5-7% Z kondycją dość słabo (po operacji), więc na razie będę musiał mieć wspomaganie Cytuj
PiotrWie Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 To jak jest odpowiedni rozmiar bierz R- Raymona, napęd Yamahy jest bardzo dobry, mój ma jak dotychczas 16,2 tyś bez żadnych problemów Cytuj
Rafał87 Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 22 godziny temu, PiotrWie napisał: Kupujesz przez internet, spokojnie masz 14 dni na wypróbowanie roweru, mają w sklepie taką ofertę że możesz przetestować rower i zwrócić w ciągu 14dni? Cytuj
PiotrWie Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Wszystko co kupisz przez internet możesz zwrócić w ciągu 14 dni. My dwa rowery zwracaliśmy bo rozmiar był nieodpowiedni - co prawda nie w tym sklepie ale to jest obowiązek każdego sprzedającego na odległość, zobacz na stronie internetowej tam są warunki zwrotu. Edytowane 13 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj
Rafał87 Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 masz prawo zwrotu nieużywanego produktu, widoczne ślady używania chociażby na oponach mogą być podstawą odrzucenia zwrotu. Nigdzie nie ma w przepisach że możesz zwrócić produkt używany, być może jakieś sklepy przymykają na to oko ale przepisy nie dają Ci takiej możliwości. Cytuj
PiotrWie Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Ale bez przesady - przymierzyć rozmiar i przejechać się po suchym asfalcie może, oczywiście nie 13 dni po ciężkim terenie. Ja oddawałem po jeździe próbnej - przetarłem opony szmatką i już. Edytowane 13 Lipca 2023 przez PiotrWie Cytuj
jakznalazl Napisano 13 Lipca 2023 Autor Napisano 13 Lipca 2023 7 godzin temu, Rafał87 napisał: mają w sklepie taką ofertę że możesz przetestować rower i zwrócić w ciągu 14dni? Właśnie nie chciałbym korzystać z tej opcji, ponieważ sam nie chciałbym kupować roweru ze zwrotu itp. dlatego też dla mnie ważne jest sprawdzenie bezpośrednio, "na żywo" u sprzedawcy. Cytuj
Ineffable Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 @jakznalazl- tyle tylko, że prędzej Ci wcisną rower ze zwrotu w sklepie stacjonarnym. Dodatkowo w pakiecie będzie pewnie rowerem testowym i wystawowym na którym mogła jeździć nie mała liczba osób. Powiedzą, że przecież to normalne, ze karton jest rozpakowany i poszarpany, bo musieli ten rower z kartonu wyjąć i skręcić. Jak dostaniesz rower z Centrum Rowerowego, takie rzeczy raczej zauważysz - czy wszystko jest spakowane na cito, czy jednak rower został już wcześniej odpakowany i ponownie spakowany. Ciężko to zrobić idealnie. Centrum Rowerowe nie przykłada do tego wagi. Nie zatrudniają wybitnych specjalistów od doprowadzania kartonów do stanu fabrycznego. U nich naprawdę widać, jak jest jakiś towar ze zwrotu bądź był wcześniej rozpakowany. Lepiej bym sam ponownie coś spakował, mając do dyspozycji taśmę z Lidla. Cytuj
Gość Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 Czy rower, którym kilka osób przejechało się wokół sklepu jest mniej wartościowym produktem? Wiele marek zastrzega, że rower musi być przekazany klientowi w stanie gotowym do jazdy, więc sklep i tak musi go wyciągnąć z kartonu, poskręcać, wyregulować przerzutki i pewnie odbyć krótką jazdę testową. Cytuj
Rafał87 Napisano 13 Lipca 2023 Napisano 13 Lipca 2023 Cytat Wiele marek zastrzega, że rower musi być przekazany klientowi w stanie gotowym do jazdy, więc sklep i tak musi go wyciągnąć z kartonu, poskręcać, wyregulować przerzutki i pewnie odbyć krótką jazdę testową to byś się załamał jak byś znał realia ze sklepów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi