Skocz do zawartości

[Konwersja Piasty] Novatec 791sb 15x100 na 15x110

DzejkiBejki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

Włosy z głowy sobie wyrywam już… 

Kupiłem RS Pike ultimate, niedawno zbudowałem fajne koła wiec nie chciałbym ich wymieniać, przednia piasta ma rozstaw 15x100 a amor 15x110 nic nie wyszło .. 

Mocowanie piasty CL, jest szansa na jakiś adapter czy odesłać amor?

Napisano

Kupić piastę 15x110, przepleść, 15x100 sprzedać, cieszyć się z Pike.

Coś tam stracisz, ale rowerowe inwestycje to przeważnie straty (finansowe)😉

Napisano
4 godziny temu, Dokumosa napisał:

Masz z niemieckiej: https://www.bikester.pl/now8-adapter-boost-centerlock-przod-M939111.html

W każdym razie przy tej cenie wolałbym przepleść koło na piastę boost.

Tak też postanowiłem, okazało się że novatec robi 791sb w wersji 15x110 (duh) a koszt owej piasty to niecałe 200zł, resztę mam także nie ma się co pieprzyć w adaptery. 

Jedyne co mnie zastanawia to czy upiecze mi się  bez kupowania dłuższych szprych, 5mm na stronę to jednak dość znaczna różnica.  

@wojtt80 Takie to już życie, człowiek by pomyślał to by oszczędził kilka złotych a tak kicha.. :D , w sumie i tak przeplatając obręcz wychodzę na tym prawie tak samo jeśli nie lepiej, adapter + tarcza 6 bolt to jednak troszkę droga sprawa jeśli chciałbym wykorzystać pike’a wcześniej niż połowa następnego miesiąca. 

Napisano

Przy takim kącie pod jakim szprycha jest usytuowana to rozunięcie kołnierzy o 10mm względem siebie daje może 1mm na długości szprychy. Jak Ci się chce to wrzuć na kalkulator długości obecny zestaw a potem podmień parametry piasty na boost.

Napisano
Cytat

Przy takim kącie pod jakim szprycha jest usytuowana to rozunięcie kołnierzy o 10mm względem siebie daje może 1mm na długości szprychy. Jak Ci się chce to wrzuć na kalkulator długości obecny zestaw a potem podmień parametry piasty na boost.

Z tego co widzę i z tego co pokazuje mi kalkulator wychodzi na to że 1.2mm szprychy powinny być dłuższe także jest możliwość że się obejdzie bez wymiany szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...