Skocz do zawartości

[5000-6000zl] MTB XC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, witajcie. Chciałbym poprosić Was o poradę jaki rower kupić w kwocie miedzy 5000 a 6000zl. 

Aktualnie rozwazam pomiędzy Kellys Gate 30 Trek X-Caliber 8, Giant XTC SLR 2 i ewenatlualnie pojawil sie tez na promocji CUBE REACTION PRO za 6500zl on kusi osprzetem.

Nurtuje mnie jeszcze pytanie w geometrii. Jesli chodzi o geometrie ram w markach takich jak trek/giant/scott czy specialized to czy pod wzgledem wymiarow i gaometrii calej ramy. Te marki beda zawsze lepiej wypadac konstrukcyjnie pod wzgledem geometrii? W sensie czy czolowe marki potrafia lepiej "skrócić" rower? Czy po prostu placimy za napis "trek" przykladowo i nie ma za tym nic wiecej, niz otrzymalibysmy w innej mniej znanej marce.

Dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Do tej pory było tak, że Trek był np. stosunkowo długi - podobnie jak GT, a niektóre modele Cube (Attention, Acid) stosunkowo krótkie, zresztą z tego co pamiętam, to Reaction też nie jest zbyt długi.
Trek i GT miały też niski przekrok, podczas gdy Cube czy Canyon już niekoniecznie.
Jakby co, to wrzucaj linki ze stron producentów z tabelkami z geometrią, bo nie chce mi się szukać, a być może niektóre roczniki nieco się różnią.
Co dostajesz, po części zależy od danego modelu i jego ceny - najtańsze modele może rzeczywiście wabią samym napisem (osprzętowo jest najczęściej gorzej niż w mniej znanych, czy tańszych markach), ale pewnie i gwarancją (Trek).

Napisano

Rozumiem

To moze dodam wiecej szczegolow. Mam 186cm wzrostu i waze 70kg. Glownie zalezy mi na jezdzie po lasach i od czasu do czasu wybrac sie w beskid na turbacz.  Moje wypady to zazwyczaj do 50km. 

Podyslam w zalczniku geometrie rowerow ktore biore pod uwage.

Capture+_2023-04-04-18-45-14-01.jpg

rower-kellys-gate-30-dark-29-geo-01.jpeg

XTC SLR Geometria i tabela rozmiarów-01.jpeg

1543535_9864284-01.jpeg

Napisano

Raczej komfortu, nie mysle o ściąganiu sie. W 90% mam zamiar poruszac sie po lasach, teren jest dosyć płaski. Czasami wypad na turbacz czy przehybe czyli dosyć dluga wspinaczka po gore.

Dlugosc nogi do przekroku to jakies 87/88cm.

Co do pochylenia to nie potrafię odpowiedziec, wydaje mi sie ze raczej mniejsze.

Dziękuję za pomoc

• Mod Team
Napisano

Jeżeli ma być nieco krócej, to Trek i Giant raczej odpadają, choć jest możliwość dopasowania/zbliżenia się z długością do krótszych Cube i Kellys poprzez zmianę mostka na krótszy, kierownicy na węższą, czy przesunięcie siodełka.
Patrząc na same ramy, to Cube, albo Kellys - mają one też mniejszą wartość kąta główki ramy, co jest bardziej na czasie, i lepsze na zjazdach.
Najbardziej rekreacyjną pozycję oferuje Cube.
Jeżeli masz możliwość przymiarki połączonej z jazdą próbną, to byłoby fajnie - mogłoby pomóc w podjęciu decyzji.

Napisano

Piękne dzięki za ulatwienie wyobru. Jesli bede mial gdzies możliwość przymiarki dam znac jak wypadlo porwnanie. Lub jakiego zakupu dokonalem:)

Czy krócej oznacza odleglosc siodelka od kierownicy? I czy im krócej tym pozycja staje sie bardziej komfortowa mniej pochylona?

• Mod Team
Napisano

Tak, krócej oznacza w skrócie mniejszą długość horyzontalną górnej rury, czyli z założenia mniejszy parametr Reach, co powoduje mniejsze pochylenie na rowerze, choć jest jeszcze istotna wysokość (parametr Stack i wysokość główki ramy) i szerokość kierownicy - im węższa, tym mniejsze pochylenie.

Napisano

Nie koniecznie, bo będzie dłuższy ale też wyżej będzie kierowca. 

Jednak nie kupuj bez mierzenia!!! 

Ja mam 185cm wzrostu i jeżdżę na Cube w rozmiarze M, bo tu nie o wzrost chodzi ale długość rąk, nóg, torsu + to jak bardzo jesteś gibki. 

Metodą prób i błędów musisz dobrać rozmiar, potem lekko są się to da skorygować głównie przez zmianę mostka bo siodło ustawia się raczej do korby żeby oszczędzić kolana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...