Skocz do zawartości

[Koło] opona i taśma

szymon43

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy mogę użyć taśmy gorilla tape do roweru dętkowego z obręczą wewnętrzną 25mm i z taśmą 25mm czy lepiej skrócić aby nie przykleiła się do opony i przy zdejmowaniu opony nie schodziła razem z oponą i starczyła na długie lata.

Napisano

Napisz to jeszcze raz, po naszemu, rzeczowo. Do czego chcesz tej taśmy użyć? Do oklejenia ramy roweru dętkowego? Czyli, że co, w ramie jest dętka? Dżizas...

Napisano

Chcę ją przykleić do wnętrza koła, aby zapewnić szczelność i być przygotowanym na tubelessa w przyszłości. Koło ma szerokość wewnętrzną 25 mm i nie wiem jaką szerokość taśmy gorilla tape uciąć by nie było z nią problemów przy zdejmowaniu. Na razie w oponie mam zwykłego duck tape, ale zmieniam na gorilla tape z powodu przejścia na tubeless w najbliższym czasie. W załączniku zdjęcie środka koła

20230118_154237.jpg

Napisano

Widzę, że to obręcz o klasycznej budowie, więc optymalna byłaby tutaj taśma 26mm, może 27mm. Dlaczego? Bo jak ją prawidłowo, dobrze dociśniesz w rowku, to przy taśmie 25mm zacznie Ci jej brakować po bokach i może to spowodować nieszczelność. Po zastosowaniu taśmy szerokości 26-27mm przylegałaby ona idealnie do całej wewnętrznej powierzchni obręczy, od rantu do rantu i byłaby dodatkowo dociskana przez krawędź opony. Na pewno nie powinieneś zakładać węższej niż ta 25mm.

Napisano

Jak będzie odpowiedniej szerokości i nie używasz ostrego narzędzia, to nic się jej nie stanie. Przy zbyt wąskiej jest ryzyko, że możesz ją nieumyślnie podważyć i oderwać wpychając łyżkę.

Napisano

Przed nałożeniem przemyj felgę izopropanolem. Pozbędziesz się śladów po paluchach i starego talku. Jak taśma się dociśnie dętką, to za chiny ludowe jej nie odkleisz. Zdejmując oponę plastikową łyżką do opon nic jej się nie stanie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...