Skocz do zawartości

[korba] Sram XX1 Eagle SL DUB - pytanie techniczne

il.ek.tro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, miałbym do Was techniczne pytanie. nigdy nie używałem SRAMowych komponentów a ciężko mi się połapać na ich technicznych stronach żeby się czegoś dowiedzieć.

Chodzi mi o wybór konkretnego modelu korby do roweru. Ma to być korba z wrzecionem w standardzie DUB i ramieniem 170 mm do roweru z suportem PF92 i tyłem boost 148, z napędem 1x12. Albo XX1 albo XO1, karbon. Jesli XX1 to złota, jeśli X01 to szara. I teraz tak: gdzie ja mogę znaleźć numery modeli korb które potrzebuję?

Nie rozumiem jak ma to SRAM - wrzeciono korby jest takie samo dla rowerów boost 148 i nie-boost 142 a linię łańcucha ustala tylko offset zamocowanej zębatki (odpowiednio -3 mm i -6 mm)? Czy może są różne długości wrzecion korb dla boost i non-boost?

Czy są wogóle dostępne same ramiona tych korb bez zębatek?

• Mod Team
Napisano

Korby są takie same. Różnica polega tylko na zastosowaniu odpowiedniej zębatki. Samych ramion nie kupisz, zawsze są w zestawie z zębatką, najczęściej w rozmiarze 32T.

W Sramie obecnie korby są zunifikowane (standard DUB) i w zasadzie tylko do ramy dobierasz właściwy suport.

Napisano
19 godzin temu, bogus napisał:

Korby są takie same. Różnica polega tylko na zastosowaniu odpowiedniej zębatki. Samych ramion nie kupisz, zawsze są w zestawie z zębatką, najczęściej w rozmiarze 32T.

W Sramie obecnie korby są zunifikowane (standard DUB) i w zasadzie tylko do ramy dobierasz właściwy suport.

dzięki za info.

czyli nawet tę samą korbę mogę potem przełożyć do roweru z non-boost i dopasować linię łańcucha podkładkami przy suporcie i offsetem zębatki (o ile oczywiście się zmieści się takowa przy dolnych rurkach trójkąta tylnego) - czy tak?

11 godzin temu, TheJW napisał:

I już wiadomo, że zakupy na Aliexpress. :)))

mylisz się niestety

• 2 miesiące temu...
Napisano

Jeszcze dopytam w temacie:

Znalazłem zębatkę 1s narrow-wide do DUB z offsetem -5,9 mm, co powinno poprawić linię łańcucha dla rozstawu 142mm.  Ile miejsca powinno zostać pomiędzy zębatką a dolnymi widłami ramy? Rozumiem że nie na styk, ale tak na oko ile milimetrów bedzie powiedzmy bezpieczne?

Czy przy 1s stosując zębatke NW trzeba używać prowadnicy jakiejś? Rower to hardtail.

• Mod Team
Napisano

Z reguły powinno być kilka milimetrów luzu, ale to zależy od konstrukcji ramy.

Nie potrzeba żadnej prowadnicy. Odpowiednia zębatka i przerzutka ze sprzęgłem załatwiają sprawę.

• 5 tygodni później...
Napisano

wyszło tak jak na foto. chodzi wyśmienicie. biegi wskakują i zeskakują prawidłowo, kręcenie w tył nie zakleszcza ani nie zrzuca łańcucha na kasecie w dół. działa to tak jak w moim drugim bajku z boostem, nie widzę różnicy. Chyba się udało!

20230413_210020 (Średnie).jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...