pawels237 Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Dzień dobry. Zabieram się do wymiany oleju oraz smaru w Alfine 8. Jaki smar kupić? Czy musi być smar do piasty shimano nexus 100 g biały. Czy są jakieś tańsze zamienniki? Oczywiście olej ktoś jakiś poleca inny niż shimano?
TheJW Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Tu masz jakiś stary wątek o tym, może coś znajdziesz, nie chciało mi się czytać. A tu dotyczący Nexusa:
bob555 Napisano 15 Grudnia 2022 Napisano 15 Grudnia 2022 Co prawda nie mam takiej piasty, ale stosuję gdzie się da smar zielony łt-43 do łożysk i nic się nie dzieje. Oryginalne są 10x droższe... Na chłopski rozum kupiłbym jakiś do skrzyni biegów. Do tych przekładni polecają oleje ATF. Do auta ostatnio 2 litry markowego syntetyka za 80 PLN kupiłem. Zmieniłbyś taki 2 razy częściej niż oryginalny i nic się nie powinno dziać. W skrzyni biegów w aucie olej się zmienia co 60 tysięcy, niektórzy w ogóle nie zmieniają i jeżdżą. Więc w piaście na parę tysięcy też powinien wytrzymać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.